Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο κίνδυνος της “παρεξηγημένης” κοτομπουκιάς που άλλο δείχνει και άλλο είναι

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΟ κίνδυνος της "παρεξηγημένης" κοτομπουκιάς που άλλο δείχνει και άλλο είναι
spot_img

Το ωμό παναρισμένο και γεμιστό κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο “παρεξηγημένα” και πιο επικίνδυνα τρόφιμα.

Τα παναρισμένα κοτόπουλα είναι ένα εύκολο και πολύ νόστιμο φαγητό και το βασικότερο, είναι αποδεκτό από τα παιδιά, δίνοντας στους γονείς μία διέξοδο στα πολλά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν στα παιδιά μία υγιεινή και θρεπτική διατροφή. Τα παιδιά όμως κινδυνεύουν περισσότερο όχι μόνο από τροφική δηλητηρίαση που θα περάσει σε λίγες ημέρες, αλλά από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στην υγεία τους.

Τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη μόλυνση τόσο καλά όσο οι ενήλικες. Τα μικρά παιδιά παράγουν επίσης λιγότερο από το οξύ του στομάχου που σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια. Και ορισμένοι τύποι τροφίμων συνιστούν υψηλότερο κίνδυνο δηλητηρίασης και σε αυτά περιλαμβάνονται και οι κοτομπουκιές.

Πίστωση εικόνας canada.ca

Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε πως το 95% των κοτόπουλων που πωλούνται από τα ελληνικά σουπερμάρκετ είναι μολυσμένα και μόνο η δική μας μέριμνα στον χειρισμό και το μαγείρεμα μπορεί να μας σώσει. Υπενθυμίζεται το θανατηφόρο ξέσπασμα σαλμονέλας από κοτόπουλο το 2023 σε χώρες της Ευρώπης με 335 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Salmonella από κοτόπουλο και το ξέσπασμα Salmonella Enteritidis με 193 δηλητηριάσεις σε εννέα χώρες μεταξύ 2018 και 2020.

Όμως σύμφωνα με έρευνες περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές, δεν μαγειρεύουν σωστά τις κοτομπουκιές, με αποτέλεσμα να αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία. Το ωμό παναρισμένο και γεμιστό κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο “παρεξηγημένα” προϊόντα που άλλο δείχνουν και άλλο είναι, καθώς λόγω της εμφάνισής τους κάποιοι θεωρούν ότι είναι μαγειρεμένα. Και ενώ το σκέτο ωμό κοτόπουλο το χειρίζονται με προσοχή, δεν κάνουν το ίδιο και με το παναρισμένο. Τα περισσότερα κατεψυγμένα παναρισμένα προϊόντα κοτόπουλου, όπως κοτομπουκιές, λωρίδες, μπιφτέκια, πατάτες κοτόπουλου και κοτόπουλο ποπ κορν περιέχουν ωμό κοτόπουλο. Μπορεί να φαίνονται προμαγειρεμένα ή ροδισμένα αλλά είναι ωμά εσωτερικά. Η βομηχανία κρέατος τα μαγειρεύει  μόνο εν μέρει για να ρυθμιστεί το πανάρισμα (συχνά κάνοντάς τα να φαίνονται πλήρως μαγειρεμένα).

Πίστωση εικόνας canada.ca

Τα ωμά κατεψυγμένα παναρισμένα προϊόντα κοτόπουλου, παραμένουν πηγή κρουσμάτων σαλμονέλας παρά τις επισημάνσεις στη συσκευασία, οι οποίες καθοδηγούν τους καταναλωτές να μαγειρεύουν αυτά τα προϊόντα σε φούρνο και όχι στα μικροκύματα.  Τα μικροκύματα ζεσταίνουν το φαγητό ανομοιόμορφα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα μέρη του κοτόπουλου μπορεί να μην έχουν ψηθεί καλά.

 Δυστυχώς μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι καταναλωτές σπάνια διαβάζουν τις οδηγίες συσκευασίας. Αν και δεν αποκλείεται η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων για το μαγείρεμα των nuggets εντούτοις πρέπει να γίνεται νέα ρύθμιση της συσκευής, σχετικά με την ισχύ και το επίπεδο θερμοκρασίας, μία διαδικασία που οι καταναλωτές δεν την κάνουν εύκολα. Για να προστατέψετε την οικογένειά σας, μαγειρέψτε το παναρισμένο κοτόπουλο μέχρι να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C.

Επίσης:

  •  φροντίστε να διατηρείτε το κατεψυγμένο παναρισμένο κοτόπουλο στην αρχική του συσκευασία.
  • Προσπαθήστε να το κρατήσετε μακριά από την επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας, η οποία είναι μεταξύ 4°C και 60°C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να σας αρρωστήσουν.
  • Αν δεν το μαγειρέψετε αμέσως μετά την αγορά βάλτε το αμέσως στην κατάψυξη
  • βεβαιωθείτε ότι ο καταψύκτης σας έχει ρυθμιστεί στους -18°C ή χαμηλότερη
  • χειριστείτε το κατεψυγμένο παναρισμένο κοτόπουλο με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε με το ωμό κρέας κοτόπουλου
  • πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και αφού το αγγίξετε
  • χρησιμοποιήστε ξεχωριστό πιάτο, ξύλο κοπής και εργαλεία για να αποτρέψετε την εξάπλωση βακτηρίων
  • καθαρίστε τα πάντα με ένα καθαριστικό κουζίνας ή διάλυμα χλωρίνης και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό
    • καθαριστικό κουζίνας (ακολουθήστε τις οδηγίες στο δοχείο)
    • διάλυμα χλωρίνης (5 ml οικιακής χλωρίνης σε 750 ml νερού)
  • πριν και μετά την προετοιμασία του κατεψυγμένου παναρισμένου κοτόπουλου, καθαρίστε:
    • εργαλεία
    • πιάτα
    • σανίδες κοπής
    • επιφάνειες κουζίνας
  • σκουπίστε τις επιφάνειες της κουζίνας με χαρτί κουζίνας ή αλλάξτε τα πανιά πιάτων καθημερινά για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
  • Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο πιάτο, ξύλο κοπής ή εργαλεία όταν χειρίζεστε παναρισμένο κοτόπουλο που χρησιμοποιείτε για άλλα αντικείμενα. 

Περίσσευμα

  • ψύξτε ή καταψύξτε τα υπολείμματα μέσα σε 2 ώρες για να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων
  • βεβαιωθείτε ότι το μαγειρεμένο παναρισμένο κοτόπουλο δεν αγγίζει το ωμό κρέας
  • μην γεμίζετε το ψυγείο σας με πολλά τρόφιμα, έτσι ώστε ο δροσερός αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί αποτελεσματικά
  • χρησιμοποιήστε τα κρύα υπολείμματα το συντομότερο δυνατό, εντός 2 έως 4 ημερών
    • Εάν το ξαναζεστάνετε, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό έχει μαγειρευτεί σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C
    • μην ξαναζεσταίνετε τα ίδια υπολείμματα πάνω από μία φορά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα