Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα συμπληρώματα φυτικών ινών συμβάλλουν στο υγιές εντερικό μικροβίωμα ανεξαρτήτου προέλευσης

ΑρχικήΕπιστήμηΤα συμπληρώματα φυτικών ινών συμβάλλουν στο υγιές εντερικό μικροβίωμα ανεξαρτήτου προέλευσης
spot_img

Υπάρχουν τόσα πολλά συμπληρώματα φυτικών ινών εκεί έξω. Πώς θα ξέρουμε ποιο είναι καλύτερο; Ερευνητές δίνουν μια νέα προσέγγιση σε αυτό.

Τα συμπληρώματα διατροφής γενικά βοηθούν το σώμα μας να αναπληρώσει ορισμένα «κομμάτια» που του λείπουν. Αλλά, επειδή στην αγορά διατίθεται μια τεράστια ποικιλία, είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς ποιο θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πώς μπορεί κάποιος, λοιπόν, να διαπιστώσει τη λειτουργικότητα ενός συμπληρώματος φυτικών ινών είναι το καλύτερο για αυτόν;

Οι φυτικές ίνες δεν ωφελούν μόνο στην εκκένωση, αλλά αποτελούν και μια πηγή θρεπτικών συστατικών απαραίτητα για τι μικροβίωμα του εντέρου. Ενδείκνυται να ακολουθεί κανείς μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι καθώς μέσω αυτών το έντερο (και τα βακτήρια που ζουν σε αυτό) παράγουν περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που προστατεύουν από ασθένειες του εντέρου, φλεγμονές, καρκίνους του παχέος εντέρου και ακόμη και παχυσαρκία.

Οπότε, οι φυτικές ίνες λειτουργούν υπέρ της υγείας του εντερικού μικροβιώματος. Τι γίνεται, όμως, με τα συμπληρώματα φυτικών ινών; Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke επιχείρησαν να εξετάσουν τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων στο μικροβίωμα του εντέρου. Επιπλέον, δεδομένης της ποικιλίας των διαθέσιμων συμπληρωμάτων, η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Lawrence David, ερεύνησε αν παίζει ρόλο το εκάστοτε συμπλήρωμα στη σύσταση του μικροβιώματος, δηλαδή αν σε κάθε συμμετέχοντα ταιριάζει κάποιου συγκεκριμένου τύπου συμπλήρωμα.

Oι ερευνητές εξέτασαν τρία κύρια είδη συμπληρωμάτων ζυμώσιμων ινών: ινουλίνη, δεξτρίνη (Benefiber) και γαλακτοολιγοσακχαρίτες (GOS) που διατίθενται στο εμπόριο ως Bimuno. Οι 28 συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, χωρίστηκαν σε ομάδες. Σε κάθε ομάδα χορηγήθηκε ένα από τα 3 συμπληρώματα για μία εβδομάδα, με διαφορετική σειρά, με μια εβδομάδα απόσταση μεταξύ τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, αρχικά, ότι η πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή των συμμετεχόντων έπαιζε μεγάλο ρόλο στην επίδραση των συμπληρωμάτων στο μικροβίωμά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες πριν από το πείραμα παρουσίασαν λιγότερη αλλαγή στα μικροβιώματά τους, αλλά, αντίθετα, όσοι κατανάλωναν λιγότερες είδαν μεγάλη αύξηση στο βουτυρικό άλας τους, ανεξάρτητα από το ποιο συμπλήρωμα θα κατανάλωναν κάθε φορά. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε γενικά κάποια μεγάλη διαφορά στα δοκιμασμένα συμπληρώματα φυτικών ινών, κάτι που συνιστά παρόμοια λειτουργικότητα μεταξύ τους.

Oπότε, τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο για το ποιο συμπλήρωμα θα αγοράσετε. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερες φυτικές ίνες γίνεται, καθώς συμβάλλουν όχι μόνο στην υγεία του εντέρου σας, αλλά και σε μια πιο αποτελεσματική πέψη, σύμφωνα με μια δεύτερη μελέτη του Πανεπιστημίου Duke. Iδανικά, θα ήταν καλό να επενδύσετε σε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, με τροφές, όπως φασόλια, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και εσπεριδοειδή.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, αλιευτικά προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα