Αποτελέσματα πειραματικής μελέτης Βέλγων επιστημόνων που έφτιαξαν κέικ με βούτυρο από έντομα.
Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχει εγκριθεί η κατανάλωση ορισμένων εντόμων ως ασφαλή, όπως το κίτρινο σκαθάρι, η μεταναστευτική ακρίδα, ο οικιακός γρύλος και ο αλευροσκώληκας, με τελευταία προσθήκη τους τερμίτες. Οι επιστήμονες βέβαια μέχρι να φτάσουν σε αυτό το σημείο, πειραματίζονταν με διάφορους τρόπους όπως με το λίπος προνύμφης για να αντικαταστήσουν το βούτυρο, ως μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στα γαλακτοκομικά.
Βέλγοι επιστήμονες δοκίμασαν να πειραματιστούν με το λίπος της προνύμφης για να αντικαταστήσουν το βούτυρο σε βάφλες, κέικ και μπισκότα, λέγοντας ότι η χρήση λίπους από έντομα είναι πιο βιώσιμη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι ερευνητές μουλιάζουν τις προνύμφες μαύρης μύγας στρατιωτών σε ένα μπολ με νερό, τις βάζουν σε ένα μπλέντερ για να δημιουργήσουν μια λεία γκριζωπή μάζα και στη συνέχεια χρησιμοποιούν μια φυγόκεντρο κουζίνας για να ξεχωρίσουν το βούτυρο από έντομα. “Υπάρχουν πολλά θετικά πράγματα σχετικά με τη χρήση συστατικών εντόμων”, δήλωσε ο Daylan Tzompa Sosa, ο οποίος επιβλέπει την έρευνα. «Είναι πιο βιώσιμα επειδή [τα έντομα] χρησιμοποιούν λιγότερη γη [από τα βοοειδή], είναι πιο αποτελεσματικά στη μετατροπή των ζωοτροφών… και επίσης χρησιμοποιούν λιγότερο νερό για να παράγουν βούτυρο», είπε η Τζόμπα Σόσα καθώς άφησε ένα φρεσκοψημένο κέικ βουτύρου με έντομα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι καταναλωτές δεν παρατηρούν καμία διαφορά όταν το ένα τέταρτο του βουτύρου γάλακτος σε ένα κέικ αντικαθίσταται με λίπος προνύμφης. Ωστόσο, αναφέρουν μια ασυνήθιστη γεύση όταν φτάνει στο 50-50 και λένε ότι δεν θα ήθελαν να αγοράσουν το κέικ.
Η τροφή εντόμων έχει υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων και οι επιστήμονες σε άλλα μέρη της Ευρώπης το αντιμετωπίζουν ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και φθηνή εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλους τύπους ζωικών προϊόντων.
https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/28/larva-fat-sustainable-alternative-butter-cakes