Μετά τον θάνατο 10χρονου αγοριού, απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις της καραμέλας.
Ένας 10χρονος έχασε τη ζωή του από πνιγμό χθες το βράδυ όταν μία καραμέλα σε στρογγυλό σχήμα (σχήμα βολβού ματιού) μπλόκαρε τους αεραγωγούς. Το προϊόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά και πωλείται από πολλά καταστήματα κυρίως διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βούτυρο: Μόλυνση από λιστέρια και τρόποι προφύλαξης
Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην Μαλαισία το Υπουργείο υγείας της οποίας, εξέφρασε την συμπαράστασή του στους γονείς και ταυτόχρονα ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αυτά τα είδη ζαχαρωτών.
Πρόκειται για προϊόν κολλώδους καραμέλας σε σχήμα βολβού που σύμφωνα με την ανακοίνωση παραβιάζει τις απαιτήσεις επισήμανσης. Το μέγεθος ή το σχήμα των προϊόντων διατροφής γενικά δεν ρυθμίζεται από τους κανονισμούς τροφίμων εκτός από τα “ελεγχόμενα ζελέ ζαχαροπλαστικής” με διάμετρο 45 χιλιοστών ή μικρότερη, τα οποία πρέπει να φέρουν την ένδειξη: “ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΝΙΓΜΟΥ” και “ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ”.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει όταν μουλιάζεις τη βρώμη
Σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία της Μαλαισίας σε ένα βίντεο πρόσφατα, η καραμέλα όταν πολτοποιηθεί γίνεται πολύ κολλώδης, δημιουργώντας πιθανό κίνδυνο για τα παιδιά που την καταναλώνουν. Πλέον η πώληση αυτού του προϊόντος απαγορεύεται σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες και στην εγχώρια αγορά. Οι αρχές προέτρεψαν το κοινό ιδιαίτερα τους γονείς, να παρακολουθούν και να συμβουλεύουν τα παιδιά να είναι πιο προσεκτικά στην επιλογή τροφίμων, ιδιαίτερα αυτών που ενέχουν κίνδυνο πνιγμού.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.