Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

14 ενημερώσεις στο RASFF για επικίνδυνα τρόφιμα από την Τουρκία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων14 ενημερώσεις στο RASFF για επικίνδυνα τρόφιμα από την Τουρκία
spot_img

3 στις δέκα ενημερώσεις στο RASFF χθες και σήμερα αφορούν σε επικίνδυνα Τουρκικά τρόφιμα.

Δεκατέσσερις ενημερώσεις αναρτήθηκαν μόνο χθες και σήμερα μέχρι και αυτή την ώρα, στο Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα, RASFF για προϊόντα προέλευσης Τουρκίας που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. To RASFF διασφαλίzει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών για την υποστήριξη της ταχείας αντίδρασης των αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων σε περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια υγεία που προκύπτουν από την τροφική αλυσίδα.

Οι χώρες στην οποίες εισήχθησαν τα ακατάλληλα τουρκικά προϊόντα και ειδοποίησαν το RASFF είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα (δύο ειδοποιήσεις για αποξηραμένα βερίκοκα και για αλκοολούχα ποτά) η Ισπανία και η Μάλτα.

Τα ακατάλληλα τρόφιμα είναι κυρίως αποξηραμένα σύκα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε καρκινογόνες αφλατοξίνες, και ωχρατοξίνη,  απαγορευμένα φυτοφάρμακα σε λεμόνια και φιστίκια επίσης λόγω αφλατοξινών.

Είναι εντυπωσιακό δε πως οι Αρχές της Μάλτας βρήκαν επίπεδα αφλατοξινών σε αποξηραμένα σύκα 87% για την Β1 και 94% για ολική αφλατοξίνη, πάνω από το ανώτερο όριο σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό για την παρουσία των καρκινογόνων μυκοτοξινών. Πιο συγκεκριμένα ενώ το όριο για την αφλατοξίνη Β1 είναι 6 μg/kg, η ποσότητα ήταν 96,8 μg/kg και για την ολική αφλατοξίνη ήταν 102,8 μg/kg με όριο τα 10 μg/kg…

Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που συντίθενται κυρίως από νηματώδεις μύκητες όπως οι Aspergillus flavus , Aspergillus nomius και Aspergillus parasiticus. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες. Η AFB 1 ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη ποικιλία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο