Μπορεί το κρασί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των διαταραχών που σχετίζονται με γαστρεντερικές παθήσεις;
Οι γαστρεντερικές διαταραχές (ΓΔΔ) συγκαταλέγονται στα πιο κοινά και διαδεδομένα κλινικά προβλήματα παγκοσμίως. Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 73.076 ενήλικες από 33 χώρες και έξι ηπείρους έδειξε ότι πάνω από το 40% των ερωτηθέντων συμμετεχόντων έπασχαν από ΓΔΔ, οι οποίες απαιτούσαν τη χρήση υγειονομικής περίθαλψης και επηρέαζαν την ποιότητα ζωής τους. Η διατροφή παίζει έναν σαφώς καθορισμένο ρόλο στην πρόκληση, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την εξέλιξη πολλών γαστρεντερικών παθήσεων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένη ζάχαρη (ή γλυκά) στην Ελλάδα – Ντόμινο ανακλήσεων προϊόντων που έχει χρησιμοποιηθεί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα πωλούνται τα μολυσμένα θαλασσινά – Σοβαρός ο Κίνδυνος σύμφωνα με το RASFF
Μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της «δυτικής διατροφής» και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων στις Γαστρεντερικές Νοσηλείες φαίνεται να επιβεβαιώνεται και τα δεδομένα δείχνουν ότι η ελεγχόμενη πρόσληψη ζωικών λιπών και απλών σακχάρων είναι απαραίτητη σε όλους τους ασθενείς που επηρεάζονται από οποιεσδήποτε γαστρεντερικές διαταραχές. Όσον αφορά στα αλκοολούχα ποτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι επιφυλακτικός και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δόση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο. Παρά ταύτα, η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει συσχετιστεί με θετικές ιδιότητες, π.χ. για το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα.
Δεδομένου ότι το κρασί παραδοσιακά περιλαμβάνεται στη μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται υγιεινή, στόχος μελέτης ερευνητών από πολλά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ήταν να επαληθευτεί εάν το κρασί μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη συχνότητα εμφάνισης και τη σοβαρότητα των διαταραχών που σχετίζονται με γαστρεντερικές παθήσεις, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με στομαχικές και εντερικές διαταραχές.
Διεξάγοντας μια αφηγηματική ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, οι συγγραφείς της μελέτης επιδίωξαν να επαληθεύσουν εάν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Μπορεί το κρασί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των διαταραχών που σχετίζονται με γαστρεντερικές παθήσεις;». Η ανάλυση μελετών που επιλέχθηκαν από τις κύριες βάσεις δεδομένων αναφοράς δείχνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να αποτελέσει πηγή δυσφορίας σε άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανασκόπηση (γαστρίτιδα και γαστροοισοφαγική νόσος, γαστρεντερική κινητικότητα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μικροσκοπική κολίτιδα). Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα ορισμένο ποσοστό ασθενών δεν μπορεί να ανεχθεί μέτριες ποσότητες αλκοολούχων ποτών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές με βάση τα αναφερόμενα δεδομένα, δεν είναι εύκολο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τον θετικό ή αρνητικό ρόλο της μέτριας κατανάλωσης κρασιού σε άτομα με παθολογίες του γαστρεντερικού σωλήνα. Οι ασθενείς αναφέρουν διαφορετικές επιδράσεις των αλκοολούχων ποτών στα γαστρεντερικά συμπτώματα: αυτές κυμαίνονται από την ανακούφιση της μεταγευματικής δυσφορίας έως τη ναυτία ή τα κοιλιακά προβλήματα.
Είναι αρκετά προφανές ότι ο γαστρεντερικός σωλήνας αντιπροσωπεύει το μέρος του ανθρώπινου σώματος που επηρεάζεται περισσότερο από τα μόρια (κυρίως το αλκοόλ) που υπάρχουν στα αλκοολούχα ποτά, καθώς, μετά την κατάποση, υπάρχει άμεση επαφή με τον οισοφαγικό και γαστρικό βλεννογόνο. Το έντερο μπορεί επίσης να επηρεαστεί σημαντικά από τα αλκοολούχα ποτά, αν και σε αυτήν την περιοχή, η δράση του αλκοόλ και άλλων δραστικών συστατικών (όπως οι πολυφαινόλες) καθυστερεί περισσότερο με την πάροδο του χρόνου και ρυθμίζεται επίσης από τη μεταβολική δραστηριότητα.
Οι μελέτες που επιλέχθηκαν σε αυτήν την ανασκόπηση με βάση τα καθιερωμένα κριτήρια ένταξης δεν είναι πάντα αριθμητικά ικανοποιητικές, αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα που συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες είναι ιδιαίτερα πολυάριθμα (ακόμα και περισσότερα από 100.000), καθιστώντας τα σχετικά συμπεράσματα πιο αξιόπιστα. Για ορισμένες γαστρεντερικές παθολογίες (όπως οι ΙΦΕΝ και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου), η ευρεία διάδοση και ο αριθμός των ατόμων που εξετάστηκαν στις μελέτες επέτρεψαν στους ερευνητές να εξάγουν ορισμένα συμπεράσματα, ακόμη και αν βασίζονται σε αντιφατικά αποτελέσματα.
Για άτομα με ΙΦΝΕ (τόσο χρόνιας νόσου όσο και ελκώδους κολίτιδας), τα αποτελέσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης κρασιού στα γαστρεντερικά συμπτώματα και την ποιότητα ζωής είναι αντικρουόμενα. Γενικά, η κατανάλωση κρασιού (μέτρια) θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα άτομα μπορούν να ανεχθούν μέτριες ποσότητες κρασιού, αν και είναι σημαντικό οι ασθενείς να ενημερώνονται ότι η καθημερινή κατανάλωση κρασιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μακροχρόνιας υποτροπής της νόσου.
Όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, μια προοπτική μελέτη κοόρτης (στην οποία συμμετείχαν περίπου 238.000 άτομα) δεν βρήκε σημαντική συσχέτιση με την κατανάλωση κρασιού. Ακόμη και στην περίπτωση ατόμων με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS), παρατηρείται γενική αύξηση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων κατά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, χωρίς να παρατηρείται κάποια λιγότερο αρνητική συμπεριφορά με το κρασί. Η επίδραση ακόμη και της μέτριας κατανάλωσης κρασιού στη γαστρίτιδα και σε άλλες γαστροοισοφαγικές παθήσεις δείχνει γενικά αρνητική τάση. Ισχυρότερες ενδείξεις παρατηρούνται στην περίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού. Ομοίως, στη μόνη διαθέσιμη μελέτη, το κρασί φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κολίτιδας.
Συνοψίζοντας, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και συζητήθηκαν σε αυτήν την ανασκόπηση, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι:
- Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (συμπεριλαμβανομένου του κρασιού) σε άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά σε σχέση με την ασθένεια, τα ατομικά συμπτώματα και την ανοχή.
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται πλήρης αποχή. Σε άλλες, μπορεί να επιτραπεί μέτρια ή/και περιστασιακή κατανάλωση σύμφωνα με ιατρική συμβουλή.
https://www.mdpi.com/2072-6643/17/10/1608
Αναφορά: Restani, Patrizia, Chiara Di Lorenzo, Arina Oana Antoce, Marcos Araujo, Corinne Bani, Francesca Mercogliano, Jean-Claude Ruf, Rena I. Kosti και Pierre-Louis Teissedre. 2025. «Μέτρια κατανάλωση κρασιού και γαστρεντερικές παθήσεις» Nutrients 17, αρ. 10: 1608. https://doi.org/10.3390/nu17101608