Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

1,8 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις από την ΕΕ σε καλλιεργούμενο κρέας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία Τροφίμων1,8 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις από την ΕΕ σε καλλιεργούμενο κρέας
spot_img

Στόχος η δημιουργία τεχνολογίας για τη μείωση του κόστους στον εξοπλισμό.

Τρεις εταιρείες έχουν λάβει συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ από το EIT Food για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για τη μείωση του κόστους παραγωγής καλλιεργούμενου κρέατος στα επόμενα δύο χρόνια.

Το EIT Food χορήγησε χρηματοδότηση σε ερευνητικές ομάδες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και το Ισραήλ για να μειώσουν το κόστος των μέσων κυτταροκαλλιέργειας –ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια στην εμπορευματοποίηση αυτού του τροφίμου– αφού τα σχέδιά τους παρουσιάστηκαν αρχικά στην Πρόκληση Καινοτομίας Καλλιεργημένου Κρέατος που υποστηρίχθηκε από το Good Food Institute (GFI) Ευρώπη. 

Η χρηματοδότηση του EIT Food θα υποστηρίξει αυτές τις εταιρείες να συνεχίσουν περαιτέρω δοκιμές στην αγορά και εμπορευματοποίηση, προκειμένου αυτά τα καινοτόμα προϊόντα να φτάσουν στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Το καλλιεργημένο κρέας είναι το ίδιο με το βόειο κρέας, το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα θαλασσινά, αλλά παρασκευάζεται από κύτταρα σε εργαστήριο, αντί από εκτρεφόμενα ζώα και θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 92% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το συμβατικό κρέας. 

Τα μέσα κυτταρικής καλλιέργειας – το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτεί τα κύτταρα καθώς αναπτύσσονται σε έναν καλλιεργητή – παραμένει το πιο ακριβό στοιχείο της καλλιέργειας κρέατος.

Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες θα χρησιμοποιήσει μέσα κυτταρικής καλλιέργειας «ποιότητας τροφίμων» – πολύ λιγότερο δαπανηρά και ενεργοβόρα για παραγωγή από τα μέσα φαρμακευτικής ποιότητας που χρησιμοποιούν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας – και σχεδιάζει να αναπτύξει εμπορικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες καλλιέργειας κρέατος για την παραγωγή υψηλότερων κυττάρων αποδόσεις.

  • Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία LenioBio ιδρύθηκε για να βρει μια μέθοδο ανάπτυξης πρωτεϊνών πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2015. Η τεχνολογία της, που χρησιμοποιεί ταχέως αναπτυσσόμενα φυτικά κύτταρα για την παραγωγή πρωτεϊνών εντός 48 ωρών, χρησιμοποιείται ήδη στην ανάπτυξη φαρμάκων. Λένε ότι οι εταιρείες καλλιέργειας κρέατος μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να παράγουν οποιαδήποτε πρωτεΐνη εντός δύο ημερών σε οποιαδήποτε κλίμακα, οπουδήποτε στον κόσμο – είτε την χρησιμοποιούν για την παραγωγή βοείου κρέατος είτε σολομού – χρησιμοποιώντας στάνταρ εξοπλισμό χωρίς την ανάγκη προηγμένης τεχνογνωσίας στην κυτταρική μηχανική. Τώρα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια spin-off εταιρεία για να ξεκινήσουν έναν τρόπο κλιμάκωσης και διανομής του προϊόντος τους παγκοσμίως.
  • Η βρετανική εταιρεία 3D Bio-Tissues Ltd , από το Πανεπιστήμιο του Newcastle που παράγει ανθρώπινους κερατοειδείς για μεταμοσχεύσεις οφθαλμών, σχεδιάζει να κλιμακώσει την παραγωγή της υπάρχουσας φόρμουλας της, η οποία συντίθεται από τα υποπροϊόντα της αγροδασοκομίας και άλλων βιομηχανιών, επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις παραγωγής της. Σχεδιάζουν επίσης να αναπτύξουν ένα καινοτόμο μείγμα μέσων συνδυάζοντας αυτήν την τεχνολογία με άλλα συστατικά χαμηλού κόστους, ποιότητας τροφίμων που μπορούν να πωληθούν σε εταιρείες καλλιέργειας κρέατος ως έτοιμα προς χρήση, ανακυκλώσιμα προϊόντα.
  • Η ισραηλινή εταιρεία BioBetter χρησιμοποιεί τεχνολογία που «διδάσκει» στα φυτά καπνού να παράγουν τους αυξητικούς παράγοντες που χρειάζονται για να αναπαραχθούν τα κύτταρα – σε μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται ήδη για τη δημιουργία εμβολίων και άλλων φαρμάκων. Η εταιρεία περιγράφει τα φυτά ως «φιλικούς προς το περιβάλλον βιοαντιδραστήρες», επειδή η πρωτεΐνη μπορεί να εξαχθεί από ολόκληρο το φυτό, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να συλλεχθεί έως και τέσσερις φορές το χρόνο. Έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες στο πιλοτικό εργοστάσιό τους, σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή φέτος και στοχεύουν να αρχίσουν να προμηθεύουν το προϊόν τους σε εταιρείες καλλιέργειας κρέατος το 2024.


Ο Δρ Adam M. Adamek, διευθυντής καινοτομίας στο EIT Food, δήλωσε:
 «Είναι μια τόσο συναρπαστική στιγμή για την καινοτομία στο καλλιεργούμενο κρέας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να χορηγούμε νέα χρηματοδότηση σε τρεις από τις πιο σύγχρονες νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου.

«Το κόστος των μέσων κυτταροκαλλιέργειας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την απολέπιση του καλλιεργούμενου κρέατος και ελπίζουμε ότι η μείωση αυτού θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να δούμε αυτές τις καινοτομίες στην αγορά – και στην επίτευξη ενός πιο υγιεινού, βιώσιμου συστήματος τροφίμων».

Ο Seren Kell , Ανώτερος Διευθυντής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Good Food Institute Europe, δήλωσε: «Είναι πολύ συναρπαστικό να βλέπεις αυτές τις καινοτόμες ιδέες να μετατρέπονται σε σχέδια που θα μπορούσαν να τεθούν στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, βοηθώντας τις εταιρείες καλλιέργειας κρέατος σε όλο τον κόσμο να μειώστε τις τιμές και μετατρέψτε αυτόν τον πιο βιώσιμο τρόπο παρασκευής του κρέατος σε εμπορική πραγματικότητα.

«Αυτό το έργο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο γρήγορα μπορούμε να κλιμακώσουμε την παραγωγή και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα