Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

22 Απριλίου – Ημέρα της γης: Η απόλυτη δοκιμασία περιβαλλοντικής συνείδησης

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / Βιωσιμότητα22 Απριλίου - Ημέρα της γης: Η απόλυτη δοκιμασία περιβαλλοντικής συνείδησης
spot_img

Κάθε χρόνο στις  22 Απριλίου, όλοι οι άνθρωποι γιορτάζουμε τη μέρα της γης. Σχεδόν κάθε κλάδος της οικονομίας δρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αλλά και πολλά ιδρύματα και ΜΚΟ δρουν ως παράγοντες ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ κάθε μέρα θα έπρεπε να είναι η ημέρα της Γης, ας δούμε, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει μια υπενθύμιση σαν αυτή κάθε χρόνο.

Πώς ξεκίνησε η Ημέρα της Γης;

Η πρώτη Ημέρα της Γης γιορτάστηκε τον Απρίλιο του 1970. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν νομικοί ή κανονιστικοί μηχανισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, την άνοιξη του 1970, ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν, Gaylord Nelson, δημιούργησε την Ημέρα της Γης ως έναν τρόπο να αναγκάσει τον περιβαλλοντισμό στην εθνική ατζέντα. «Η απόλυτη δοκιμασία της συνείδησης του ανθρώπου μπορεί να είναι η προθυμία του να θυσιάσει κάτι σήμερα για τις μελλοντικές γενιές των οποίων τα λόγια ευχαριστίας δεν θα ακουστούν», είπε κάποτε ο Nelson. Περίπου 50 χρόνια μετά, όλοι οι μεγιστάνες και οι ηγέτες του κόσμου προωθούν μια ατζέντα για την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί γνωρίζουν ότι το ρολόι πια μετρά αντίστροφα.

Γιατί μας ενδιαφέρει η κλιματική αλλαγή;

Ακόμα και ο ίδιος ο άνθρωπος εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, αρκετό για να μολύνει το περιβάλλον, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια από εμάς στον πλανήτη. Ο κύριος όγκος των εκπομπών μας είναι CO2 ή μεθάνιο, ένα πιο ισχυρό αλλά μικρότερης διάρκειας αέριο θερμοκηπίου που εκπέμπεται από φυσικό αέριο, ρεψίματα ζώων και άλλες πηγές. Το φυσικό αέριο NG00, 0.66% Η βιομηχανία γνωρίζει ότι πρέπει να περιορίσει το μεθάνιο και έχει λάβει κάποια μέτρα από μόνη της .Η καύση ορυκτών καυσίμων για θερμότητα, ενέργεια και μεταφορές είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το 2019, τα ορυκτά καύσιμα ήταν η πηγή περίπου του 74% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο στις ΗΠΑ, αναφέρει η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Όσο θερμαίνεται η Γη, τόσο περισσότερο θα ανυψώνονται οι ωκεανοί της, διαβρώνοντας τις ακτές. Περισσότερα επεισόδια ξηρασίας και θανατηφόρου καύσωνα θα λαμβάνουν χώρα. Η κλιματική αλλαγή συνδέεται επίσης με την αύξηση της σοβαρότητας των φυσικών καταστροφών, πολλά θέματα υγείας, αλλά και αλλοιώσεις στην παραγωγή π.χ τροφίμων, εξαιτίας μεταβολών σε τοπικά κλίματα, στα οποία ευδοκιμούν συγκεκριμένα φυτά . Η  τελευταία έκθεση  από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή λέει ότι έως το 2030, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 43% για να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου στο τέλος του αιώνα. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος βαθμού που τέθηκε το 2015 σε μια σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για το κλίμα, και θεωρείται ότι προστατεύει τον κόσμο από τις χειρότερες καταστροφές των ζημιών από την υπερθέρμανση.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Χωρίς αμφιβολία, μερικοί από τους ευκολότερους τρόπους για να αλλάξουμε συνήθειες και να επιβραδύνουμε τη θέρμανση της Γης ξεκινούν από τα σπίτια μας. Τα καλά νέα είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο.Για παράδειγμα, η  Dwellin Inc., για πρώτη φορά, θα χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Γης για να λανσάρει μια δωρεάν εφαρμογή για βιώσιμα σπίτια για κινητά που θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών των ΗΠΑ να παρακολουθούν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, να αντιμετωπίσουν και να μειώσουν το κόστος συντήρησης του σπιτιού, να οργανώσουν επαγγελματίες και γενικά να βεβαιωθούν ότι ένα σπίτι λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά.

Οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, αντί για φούρνους, συζητούνται όλο και περισσότερο ως οικιακή λύση για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Αλλά η επίδρασή τους στο κλίμα έχει να κάνει τόσο με το αν το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας μπορεί να στραφεί σε αιολικές, ηλιακές, πυρηνικές, υδρογόνο και άλλες «καθαρότερες» πηγές ενέργειας, μια αλλαγή που δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Εάν, επίσης, ψωνίζουμε «πράσινα» μπορούμε να συμβάλλουμε τόσο σε ένα καλύτερο περιβάλλον, όσο και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς. Αυτό μπορεί να αφορά από εταιρείες τροφίμων με βιολογικά προϊόντα μέχρι και εταιρείες που χρησιμοποιούν eco-friendly και βιοδιασπώμενα υλικά. Ακόμα και η ανακύκλωση ρούχων ή το να αγοράζουμε ρούχα από δεύτερο χέρι μπορεί να βοηθήσει, καθώς έτσι μπορεί να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά του τεράστιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνουν οι εταιρείες fast fashion.

Πηγή: https://www.marketwatch.com/story/what-is-earth-day-why-celebrating-it-matters-to-your-money-and-your-health-11650477958

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο