Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν παραισθησιογόνα το 2019, σύμφωνα με νέα μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΠάνω από 5,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν παραισθησιογόνα το 2019, σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img

Η χρήση παραισθησιογόνων έχει αυξηθεί από το 2015 και ιδιαίτερα στους ενήλικες 26 ετών και άνω, ενώ η χρήση μειώθηκε σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών, σύμφωνα με  νέα μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό  Addiction.

Μια ομάδα ερευνητών από  το Columbia University Mailman School of Public Health  και  το Columbia University Irving Medical Centre εξέτασε την κατανάλωση παραισθησιογόνων σε κατοίκους των ΗΠΑ. Για να αξιολογήσουν τις τάσεις στη χρήση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία (NSDUH) από το 2002 έως το 2019, για συμμετέχοντες ηλικίας 12 ετών και άνω.

 Η μελέτη είναι η πρώτη που παρέχει επίσημες στατιστικές αναλύσεις των τάσεων στην επικράτηση της χρήσης παραισθησιογόνων συνολικά και ανά ηλικιακές ομάδες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Πάνω από 5,5 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν παραισθησιογόνα το 2019

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών,  πάνω από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν παραισθησιογόνα το 2019. Εντύπωση προκαλεί η αύξηση από 1,7% του πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω το 2002 σε 2,2% το ίδιο έτος.

Η χρήση LSD μεταξύ 2002 και 2019 αυξήθηκε συνολικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με το ποσοστό των να αυξάνεται σε 4% το 2019 για τα άτομα ηλικίας 18-25 ετών. Αντίθετα, η χρήση PCP μεταξύ 2002 και 2019 μειώθηκε, όπως και το Ecstasy από το 2015.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό  Addiction.

Τι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τη χρήση παραισθησιογόνων

Η χρήση παραισθησιογόνων,  μια ευρεία κατηγορία ψυχοδραστικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των «κλασικών» ψυχεδελικών, όπως το LSD , αν και είθισται σε ορισμένα προγράμματα στις ΗΠΑ, μπορεί να συνεπάγεται κινδύνους, όπως αγχώδεις αντιδράσεις, σύγχυση, οξείες παραληρητικές καταστάσεις και μια παρατεταμένη αίσθηση φόβου και τρόμου. Μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και νευρολογικές παρενέργειες, τύπου ταχυπαλμίες ή επιληπτικές κρίσεις. Επιπλέον, το PCP μπορεί να οδηγήσει σε εχθρικές και βίαιες συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραύμα.

Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση στη χρήση ορισμένων παραισθησιογόνων

Σύμφωνα με τη  Deborah Hasin,  PhD, καθηγήτρια επιδημιολογίας στην ψυχιατρική, στο Columbia University Irving Medical Center και συγγραφέα της μελέτης, παράγοντες, όπως οι αλλαγές στην αντίληψη του κινδύνου, στους συγκεκριμένους τύπους διαθέσιμων ναρκωτικών και στις προσδοκίες των ευεργετικών επιδράσεων της «μικροδοσολογίας» μπορεί  να έχουν οδηγήσει σε αυξημένη χρήση ορισμένων παραισθησιογόνων τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό μπορεί να έχει συνεισφέρει και η κάλυψη από τα ΜΜΕ που εστιάζει στις «θετικές», στιγμιαίες επιδράσεις τους σε μικρές δόσεις.

Οι ειδικοί συνιστούν την εποπτευόμενη χρήση των παραισθησιογόνων, όπου είναι απαραίτητη η λήψη τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα