Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν παραισθησιογόνα το 2019, σύμφωνα με νέα μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΠάνω από 5,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν παραισθησιογόνα το 2019, σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img

Η χρήση παραισθησιογόνων έχει αυξηθεί από το 2015 και ιδιαίτερα στους ενήλικες 26 ετών και άνω, ενώ η χρήση μειώθηκε σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών, σύμφωνα με  νέα μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό  Addiction.

Μια ομάδα ερευνητών από  το Columbia University Mailman School of Public Health  και  το Columbia University Irving Medical Centre εξέτασε την κατανάλωση παραισθησιογόνων σε κατοίκους των ΗΠΑ. Για να αξιολογήσουν τις τάσεις στη χρήση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία (NSDUH) από το 2002 έως το 2019, για συμμετέχοντες ηλικίας 12 ετών και άνω.

 Η μελέτη είναι η πρώτη που παρέχει επίσημες στατιστικές αναλύσεις των τάσεων στην επικράτηση της χρήσης παραισθησιογόνων συνολικά και ανά ηλικιακές ομάδες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Πάνω από 5,5 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν παραισθησιογόνα το 2019

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών,  πάνω από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν παραισθησιογόνα το 2019. Εντύπωση προκαλεί η αύξηση από 1,7% του πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω το 2002 σε 2,2% το ίδιο έτος.

Η χρήση LSD μεταξύ 2002 και 2019 αυξήθηκε συνολικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με το ποσοστό των να αυξάνεται σε 4% το 2019 για τα άτομα ηλικίας 18-25 ετών. Αντίθετα, η χρήση PCP μεταξύ 2002 και 2019 μειώθηκε, όπως και το Ecstasy από το 2015.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό  Addiction.

Τι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τη χρήση παραισθησιογόνων

Η χρήση παραισθησιογόνων,  μια ευρεία κατηγορία ψυχοδραστικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των «κλασικών» ψυχεδελικών, όπως το LSD , αν και είθισται σε ορισμένα προγράμματα στις ΗΠΑ, μπορεί να συνεπάγεται κινδύνους, όπως αγχώδεις αντιδράσεις, σύγχυση, οξείες παραληρητικές καταστάσεις και μια παρατεταμένη αίσθηση φόβου και τρόμου. Μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και νευρολογικές παρενέργειες, τύπου ταχυπαλμίες ή επιληπτικές κρίσεις. Επιπλέον, το PCP μπορεί να οδηγήσει σε εχθρικές και βίαιες συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραύμα.

Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση στη χρήση ορισμένων παραισθησιογόνων

Σύμφωνα με τη  Deborah Hasin,  PhD, καθηγήτρια επιδημιολογίας στην ψυχιατρική, στο Columbia University Irving Medical Center και συγγραφέα της μελέτης, παράγοντες, όπως οι αλλαγές στην αντίληψη του κινδύνου, στους συγκεκριμένους τύπους διαθέσιμων ναρκωτικών και στις προσδοκίες των ευεργετικών επιδράσεων της «μικροδοσολογίας» μπορεί  να έχουν οδηγήσει σε αυξημένη χρήση ορισμένων παραισθησιογόνων τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό μπορεί να έχει συνεισφέρει και η κάλυψη από τα ΜΜΕ που εστιάζει στις «θετικές», στιγμιαίες επιδράσεις τους σε μικρές δόσεις.

Οι ειδικοί συνιστούν την εποπτευόμενη χρήση των παραισθησιογόνων, όπου είναι απαραίτητη η λήψη τους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα