Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

6 ειδοποιήσεις RASFF για προϊόντα από την Τουρκία μέσα σε δύο ημέρες!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων6 ειδοποιήσεις RASFF για προϊόντα από την Τουρκία μέσα σε δύο ημέρες!
spot_img

Από τις 26 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα, δέχθηκε 6 ειδοποιήσεις για επικίνδυνα τρόφιμα από την Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, δέχθηκε 6 ειδοποίησης από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι αυτή την ώρα για τρόφιμα που εισήχθησαν στην Ευρώπη και είναι επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Οι κοινοποιούσες χώρες είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Βουλγαρία για υψηλή περιεκτικότητα του φυτοφαρμάκου Formetanate σε φρέσκιες πιπεριές, για ωχρατοξίνη Α και αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα, για φυτοφάρμακο Captan σε αμπελόφυλλα και για οξείδιο του αιθυλενίου σε σκόνη πάπρικας. Από την Αρχή του Δεκεμβρίου οι ειδοποιήσεις στο RASFF για τουρκικά προϊόντα ανέρχονται σε 26!

Ένα στα τρία (35,3%) φορτία φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντοπίστηκε υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων, το πρώτο εξάμηνο του 2023.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές έλαβε συνολικά 272 ειδοποιήσεις λόγω της υψηλής παρουσίας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που έχουν φτάσει στα κράτη-μέλη, είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Δεν ανιχνεύονται όμως μόνο φυτοφάρμακα αλλά και παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως σαλμονέλα σε ταχίνι, τοξίνες όπως αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης , χημικά σε κουτιά πίτσας, μυκοτοξίνες, εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων σε μαργαρίνη, ενώ μπλοκάρονται και φορτία λόγω έλλειψης απαραίτητων εγγράφων και πιστοποιητικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο