ΑρχικήΝέαΑγρότεςΑνακοίνωση προς ελαιοπαραγωγούς

Ανακοίνωση προς ελαιοπαραγωγούς

2 λεπτά ανάγνωσης

Ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του δάκου της ελιάς στην Κέρκυρα.

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (Πρόγραμμα Δακοκτονίας) της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, ανακοινώνεται ότι λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν στο νησί για την ανάπτυξη του δάκου της ελιάς και συγκεκριμένα α) η υψηλή σχετική υγρασία, β) οι βροχοπτώσεις, γ) οι θερμοκρασίες, δ) η αύξηση του δακοπληθυσμού και ε) ο μεγάλος αριθμός των εγκαταλελειμμένων ελαιοκτημάτων τα οποία αποτελούν εστίες δακοπληθυσμού, έχουν οδηγήσει ή θα οδηγήσουν σε αύξηση της δακοπροσβολής.

- Advertisement -

Οι ελαιοπαραγωγοί, ανεξαρτήτως αν η περιοχή τους καλύπτεται από το πρόγραμμα δακοκτονίας, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν ψεκασμούς κάλυψης ή δολωματικούς με δικά τους μέσα,
κατόπιν συμβουλής από γεωπόνο.

Εφιστάται η προσοχή των ελαιοπαραγωγών τόσο στο σκεύασμα που θα επιλέξουν και θα χρησιμοποιήσουν στον ψεκασμό, όσο και στην τήρηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στον χρόνο ψεκασμού και την ελαιοσυλλογή (χρόνος αναμονής). Η χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων στην ελιά και η μη τήρηση του χρόνου αναμονής (PHI) έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν στον ελαιόκαρπο και φυσικά στο παραγόμενο ελαιόλαδο, υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων-γεωργικών φαρμάκων. Η διαπίστωση υπολειμμάτων ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο συνεπάγεται κυρώσεις για τον παραγωγό.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται ότι:
α) για την επιλογή και τελικά την εφαρμογή ενός σκευάσματος θα πρέπει να ακολουθείται πιστά το κείμενο της ετικέτας του και σε καμία περίπτωση δεν νοείται απόκλιση από αυτό.
β) τα χαλκούχα σκευάσματα έχουν ευεργετική επίδραση στην ελαιοπαραγωγή (προληπτική αντιμετώπιση ασθενειών όπως κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο, έλεγχος καρκίνωσης της ελιάς, αυγοαπωθητικές ιδιότητες).

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Αυγά ή γιαούρτι για πρωινό; Τι λέει η επιστήμη για το ποιο χορταίνει περισσότερο και γιατί

Και τα δύο αποδίδουν εξαιρετικά σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά με διαφορετικούς μηχανισμούς

Μάρκετινγκ τροφίμων και ChatGPT: Η νέα μάχη των brands για θέση στις απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης – Τι έκανε η Unilever

Η άνοδος των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αναζητούν συνταγές και προϊόντα, οδηγώντας τις βιομηχανίες τροφίμων σε νέες στρατηγικές ψηφιακής προβολής

Η Μαίρη συστήνεται: Η κομμώτρια που ερωτεύτηκε έναν επιστήμονα και μπήκε στον κόσμο της ασφάλειας τροφίμων

Η αυθόρμητη κομμώτρια από τη Γλυφάδα παίρνει το μικρόφωνο, αποκαλύπτει ένα επικό love story που ξεκίνησε από ένα μανικιούρ και υπόσχεται να βάλει σε τάξη τις επιστημονικές εμμονές του Τάσου