Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Αν και απαραίτητες είναι “περιθωριοποιημένες”οι γυναίκες στον αγροδιατροφικό τομέα

ΑρχικήΝέαΑγρότεςFAO: Αν και απαραίτητες είναι "περιθωριοποιημένες"οι γυναίκες στον αγροδιατροφικό τομέα
spot_img

Oι γυναίκες, αν και είναι απαραίτητες για την παραγωγή των τροφίμων και την διατροφή του πληθυσμού, εξακολουθούν να είναι θύματα πολλών ανισοτήτων.

Έχουν στην ιδιοκτησία τους λιγότερη γη, αμείβονται λιγότερο και είναι πιο ευάλωτες στις κρίσεις: οι γυναίκες, αν και είναι απαραίτητες για την παραγωγή των τροφίμων και για την διατροφή του κόσμου, εξακολουθούν να είναι θύματα πολλών ανισοτήτων, επισημαίνει σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Σε έκθεση που δημοσιεύει για πρώτη φορά από το 2010-2011, ο FAO σημειώνει ότι οι γυναίκες κατέχουν εν γένει “περιθωριακή” θέση στα αγροδιατροφικά συστήματα και αντιμετωπίζουν “συνθήκες εργασίας συχνά πιο δύσκολες από αυτές των ανδρών, στον βαθμό που περιορίζονται σε περιστασιακές, ή μερικής απασχόλησης, άτυπες και χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας”.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό αγροτικό εργατικό δυναμικό σε πολλές χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και λίγο λιγότερο από το μισό στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σχεδόν παντού στον κόσμο, υστερούν στην πρόσβαση σε γη, σε μέσα (λιπάσματα, σπόροι), σε χρηματοδότηση ή σε τεχνολογία, ενώ συχνά εξαρτώνται περισσότερο από τη γεωργία για την επιβίωσή τους, επισημαίνει επίσης ο διεθνής οργανισμός.

“Η μερίδα των ανδρών που κατέχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή κατοχυρώνουν δικαιώματα σε γεωργική γη είναι διπλάσια από αυτή των γυναικών” σε περίπου το 40% των χωρών που παρέχουν στοιχεία για την ιδιοκτησία γης από γυναίκες, προσθέτει ο FAO.

Λόγω της έλλειψης πόρων και πληροφόρησης που αντιμετωπίζουν, “οι γυναίκες έχουν επίσης μικρότερη ικανότητα προσαρμογής και ανθεκτικότητας στις κλιματικές κρίσεις”. Την πρώτη χρονιά της πανδημίας της COVID-19, “το 22% των γυναικών έχασαν τη δουλειά τους” στις αγροδιατροφικές βιομηχανίες, έναντι μόνον ενός 2% των ανδρών.

Το εισόδημά τους είναι επίσης χαμηλότερο κατά 18,4% στον αγροτικό τομέα των απασχολούμενων ως μισθωτών.

Αν και η πλειονότητα των δημόσιων αγροτικών πολιτικών λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες αυτές, μόνον το 19% από αυτές παρουσιάζουν “την ισότητα των φύλων ως ρητό στόχο”, αποκαλύπτει ο διεθνής οργανισμός.

Ωστόσο “η εξάλειψη των ανισοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες όσον αφορά την αγροτική παραγωγή και τους μισθούς (…) θα επέτρεπε να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1%”.

Μεγαλύτερη αυτονομία των αγροτισσών και των γυναικών που εργάζονται στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσω καλύτερης εκπαίδευσης, της πρόσβασης στην ιδιοκτησία ή ακόμη της φύλαξης των παιδιών, είναι επίσης “εξαιρετικά ωφέλιμη για την ευημερία των γυναικών και για την κοινωνία στο σύνολό της”, τόσο όσον αφορά την υγεία όσο και την ποιότητα των τροφίμων που παράγονται, καταλήγει ο FAO.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο