Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

IDEAS: Εκπαίδευση αγροτών για “πράσινα τρόφιμα”

ΑρχικήΝέαΑγρότεςIDEAS: Εκπαίδευση αγροτών για "πράσινα τρόφιμα"
spot_img

Πρόσβαση στη γνώση για αγρότες και κτηνοτρόφους που θέλουν να παράγουν με λιγότερο κόστος «πράσινα» τρόφιμα, δίνει το έργο «IDEAS».

Πρόσβαση στη γνώση, που θα τους επιτρέψει να στήσουν τις δικές τους βιώσιμες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, παράγοντας, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, καινοτόμα, ποιοτικά και ασφαλή «πράσινα» τρόφιμα (γεωργικά & κτηνοτροφικά), με μικρότερο κόστος, πιο ξεκούραστα και με περισσότερους απασχολούμενους, δίνει σε 40 Έλληνες ωφελούμενους το έργο «IDEAS: Καινοτομία, Ανάπτυξη και Απασχόληση στον Αγροδιατροφικό τομέα», που παρουσιάστηκε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

   Το έργο «IDEAS» αποτελεί μέρος του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, είναι διάρκειας 18 μηνών, λήγει τον Οκτώβριο του 2023, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 291.421,40 ευρώ και υλοποιείται σε συγχρηματοδότηση της ΕΕ και εθνικών πόρων. Στο εταιρικό σχήμα του «IDEAS» συμπεριλαμβάνονται το Ίδρυμα για την Τοπική Ανάπτυξη και την Ανάπτυξη Νέων Τεχνολογιών – Γευγελή, ο Όμιλος Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής -Perrotis College και το Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης της Βόρειας Μακεδονίας.

   Για τη συμμετοχή στο έργο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέχρι τις 4/3 στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://forms.gle/mN2786YKb7fhUNAc9, ενώ η εκπαίδευση ξεκινά στις 7/3 και θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου.

   Στόχος του έργου είναι «ο εντοπισμός, η υποστήριξη και η έναρξη νέων επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες έχουν δυνατότητες καινοτομίας και μπορούν να γίνουν πολλαπλασιαστές των πλεονεκτημάτων της περιοχής», επισήμανε ο υπεύθυνος για το φυσικό κομμάτι του έργου, γεωπόνος Δημήτρης Μουστάκης, υπογραμμίζοντας ότι η αγροδιατροφή στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας «έχει περίσσευμα αναξιοποίητου δυναμικού και μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης».

   Τόνισε δε, ότι «η ανάπτυξη του κλάδου στις προαναφερόμενες περιοχές, θα επιδράσει θετικά τόσο στο ΑΕΠ των χωρών, στην αύξηση της απασχόλησης και στη “γέννηση” νέων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων από νέους ανθρώπους που θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα».

   Γιατί ενώ εφαρμόζουμε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται, η παραγωγή μειώνεται και η ποιότητα φθίνει; Απάντηση στο ερώτημα αυτό των φασολοπαραγωγών της Πρέσπας έδωσε η τεχνολογία, όπως ανέφερε, από την πλευρά του, ο βιολόγος, μέλος του τμήματος Υπηρεσιών για Ιδιώτες και Επιχειρήσεις της ΑΓΣ Νίκος Κυριακίδης. «Με τη χρήση και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών διαπιστώσαμε ότι οι φασολοπαραγωγοί Πρέσπας πότιζαν παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατασπάταληση φυσικών πόρων (του νερού), τη μείωση της παραγωγής και την εμφάνιση περισσότερων ασθενειών στις καλλιέργειές τους».

   Η ευφυής γεωργία «δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παραγωγό να δει σπιθαμή σπιθαμή το χωράφι του από μέσα, να εντοπίσει τις ανάγκες που υπάρχουν και να τις ικανοποιήσει», επισήμανε, προσθέτοντας ότι στη σημερινή εποχή, την οποία «οι συμβατικοί και οι παραδοσιακοί συγκλίνουν περισσότερο από ποτέ για την προστασία του περιβάλλοντος, η χρήση της τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα είναι μονόδρομος».

   Το «IDEAS» επικεντρώνεται στην έξυπνη γεωργία και δίνει τη δυνατότητα στους νέους να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα εξής: θεωρητική και επί του πεδίου κατάρτιση σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας/ευφυούς γεωργίας, εργαστήριο ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων, καθοδήγηση για δέκα νέους επιχειρηματίες στη συγγραφή επιχειρηματικού σχεδίου, εξατομικευμένη επιχειρηματική συμβουλευτική σε πέντε νέους επιχειρηματίες και πέντε «τυχεροί» θα αποφοιτήσουν, λαμβάνοντας ψηφιακή τεχνολογία ευφυούς γεωργίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα