Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
30.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νάουσα: Οδηγία-κλειδί για την αντιμετώπιση του παραμορφωτικού ακάρεος, που προσβάλλει κυρίως ροδάκινα και νεκταρίνια

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΝάουσα: Οδηγία-κλειδί για την αντιμετώπιση του παραμορφωτικού ακάρεος, που προσβάλλει κυρίως ροδάκινα και νεκταρίνια

Το φαινόμενο της παραμόρφωσης, που πρωτοεμφανίστηκε πριν από πέντε χρόνια, συνεχίζει να εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς

Οδηγία-κλειδί για την αντιμετώπιση του παραμορφωτικού ακάρεος, που προσβάλλει κυρίως ροδάκινα και νεκταρίνια, αλλοιώνοντας την εμφάνισή τους –χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία– δίνουν, με κοινή τους ανακοίνωση, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας. Οι δύο φορείς συνιστούν στους παραγωγούς να εφαρμόσουν άμεσα την εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων, να προβαίνουν σε τακτικούς ψεκασμούς με θειάσβεστο ή θείο βρέξιμο και να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους γεωπόνους, για εξειδικευμένες οδηγίες εφαρμογής.

   Όπως υπογραμμίζουν, αν και δεν έχει δοθεί ακόμη οριστική λύση στο πρόβλημα, οι παραπάνω παρεμβάσεις δείχνουν θετικά αποτελέσματα και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέσο ανάσχεσης της εξάπλωσης. «Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε όπλο που θα βοηθήσει στη μάχη που μπροστά μας έχουμε», τονίζουν χαρακτηριστικά. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως το φαινόμενο της παραμόρφωσης, που πρωτοεμφανίστηκε πριν από πέντε χρόνια, συνεχίζει να εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, προσβάλλοντας νέες περιοχές, νέες ποικιλίες και διαφορετικά είδη φρούτων.

         «Η αγωνία στον αγροτικό κόσμο κορυφώνεται, καθώς καταγράφεται ταχεία εξάπλωση και αυξάνεται η απειλή ολοκληρωτικής καταστροφής, ιδίως για τις καλλιέργειες ροδάκινου και νεκταρινιού», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι επικεφαλής των δύο φορέων επισημαίνουν πως αναμένουν τις επίσημες αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διαμορφωθεί μια οριστική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές τυρί λιανικής κρύβει υψηλή ποσότητα τοξικής ουσίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που ανέλυσε 125 δείγματα

Αναλύσεις σε 125 δείγματα τυριών λιανικής αποκάλυψε την παρουσία σημαντικών ποσοτήτων βιογενών αμινών - Οι συστάσεις των επιστημόνων

Νέο σεμινάριο Food Defense training course του TÜV HELLAS (TÜV NORD) σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Τοξική χημική ουσία στο εμφιαλωμένο νερό χαρακτηρίστηκε ως νέος αναδυόμενος κίνδυνος στην ΕΕ

Επικίνδυνη χημική ουσία στο εμφιαλωμένο νερό και στο νερό βρύσης κρίθηκε ως αναδυόμενος κίνδυνος από την EFSA
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα