Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πατάτα: Αποκωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά το γονιδίωμα – Ανοίγει ο δρόμος για νέες ποικιλίες με μεγαλύτερες αποδόσεις

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΠατάτα: Αποκωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά το γονιδίωμα - Ανοίγει ο δρόμος για νέες ποικιλίες με μεγαλύτερες αποδόσεις
spot_img

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά την πρώτη ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος, Γερμανοί επιστήμονες, αποκωδικοποίησαν για πρώτη φορά το εξαιρετικά πολύπλοκο γονιδίωμα της πατάτας. Αυτή η τεχνικά απαιτητική μελέτη θέτει τα βιοτεχνολογικά θεμέλια για την επιτάχυνση της αναπαραγωγής πιο εύρωστων ποικιλιών, που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια στόχο στην αναπαραγωγή φυτών και ένα σημαντικό βήμα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Όταν ψωνίζουν για πατάτες σε μια αγορά σήμερα, οι αγοραστές μπορεί κάλλιστα να πηγαίνουν σπίτι με μια ποικιλία που ήταν ήδη διαθέσιμη πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Οι παραδοσιακές ποικιλίες πατάτας είναι δημοφιλείς. Και όμως αυτό το παράδειγμα υπογραμμίζει επίσης την έλλειψη ποικιλομορφίας μεταξύ των κυρίαρχων ποικιλιών πατάτας. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει: οι ερευνητές της ομάδας του γενετιστή Korbinian Schneeberger κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη πλήρη συναρμολόγηση γονιδιώματος πατάτας. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την αναπαραγωγή νέων, ισχυρών ποικιλιών.

“Η πατάτα είναι ενσωματωμένη στις δίαιτες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και ασιατικών χωρών όπως η Κίνα, όπου το ρύζι είναι η παραδοσιακή βασική τροφή. Βασιζόμενοι σε αυτό το έργο, μπορούμε τώρα να εφαρμόσουμε την υποβοηθούμενη από το γονιδίωμα αναπαραγωγή νέων ποικιλιών πατάτας που θα είναι πιο παραγωγικές και επίσης ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παροχή επισιτιστικής ασφάλειας στις επόμενες δεκαετίες».

Ειδικά η χαμηλή ποικιλότητα καθιστά τα φυτά πατάτας ευπαθή στις ασθένειες. Αυτό μπορεί να έχει έντονες συνέπειες, πιο δραματικά κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής πείνας της δεκαετίας του 1840, όπου για αρκετά χρόνια σχεδόν ολόκληρη η σοδειά πατάτας σάπισε στο έδαφος και εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη υπέφεραν από την πείνα απλώς και μόνο επειδή η μοναδική ποικιλία που καλλιεργήθηκε δεν ήταν ανθεκτική.

Κατά τη διάρκεια της Πράσινης Επανάστασης των δεκαετιών του 1950 και του 1960, επιστήμονες και κτηνοτρόφοι φυτών κατάφεραν να επιτύχουν μεγάλες αυξήσεις στις αποδόσεις πολλών από τις κύριες καλλιέργειές όπως το ρύζι ή το σιτάρι. Ωστόσο, η πατάτα δεν γνώρισε συγκρίσιμη ώθηση και οι προσπάθειες για την αναπαραγωγή νέων ποικιλιών με υψηλότερες αποδόσεις παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς μέχρι σήμερα.

Ο λόγος για αυτό είναι απλός αλλά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί — αντί να κληρονομούν ένα αντίγραφο κάθε χρωμοσώματος τόσο από τον πατέρα όσο και από τη μητέρα (όπως στους ανθρώπους), οι πατάτες κληρονομούν δύο αντίγραφα κάθε χρωμοσώματος από κάθε γονέα, καθιστώντας τις ένα είδος με τέσσερα αντίγραφα από κάθε χρωμόσωμα (τετραπλοειδές). Τέσσερα αντίγραφα κάθε χρωμοσώματος σημαίνουν επίσης τέσσερα αντίγραφα κάθε γονιδίου, και αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα τη δημιουργία νέων ποικιλιών που διαθέτουν έναν επιθυμητό συνδυασμό μεμονωμένων ιδιοτήτων. Επιπλέον, τα πολλαπλά αντίγραφα κάθε χρωμοσώματος καθιστούν επίσης την ανακατασκευή του γονιδιώματος της πατάτας μια πολύ μεγαλύτερη τεχνική πρόκληση από ό,τι στην περίπτωση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Οι ερευνητές έχουν ξεπεράσει αυτό το μακροχρόνιο εμπόδιο χρησιμοποιώντας ένα απλό κόλπο. Αντί να προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τα τέσσερα, συχνά πολύ παρόμοια, αντίγραφα χρωμοσωμάτων το ένα από το άλλο, ο Korbinian Schneeberger μαζί με τον συνάδελφό του Hequan Sun και άλλους συναδέλφους του παρέκαμψαν αυτό το πρόβλημα αναλύοντας την αλληλουχία του DNA μεγάλου αριθμού μεμονωμένων κυττάρων γύρης. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα κύτταρα, κάθε κύτταρο γύρης περιέχει μόνο δύο τυχαία αντίγραφα κάθε χρωμοσώματος. Αυτό διευκόλυνε την ανακατασκευή της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος.

Μια επισκόπηση της πλήρους αλληλουχίας DNA της καλλιεργούμενης πατάτας έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει σημαντικά την αναπαραγωγή και αποτελεί φιλοδοξία επιστημόνων και κτηνοτρόφων φυτών εδώ και χρόνια. Με αυτές τις πληροφορίες στο χέρι, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να εντοπίζουν πιο εύκολα παραλλαγές γονιδίων που είναι υπεύθυνες για επιθυμητές ή ανεπιθύμητες

Πηγή:

Πληροφορίες που παρέχονται από το Max Planck Institute for Plant Breeding Research. Ινστιτούτο Max Planck για Έρευνα Αναπαραγωγής Φυτών. «Αποκωδικοποιημένο γονιδίωμα πατάτας: Η πλήρης αλληλουχία του γενετικού υλικού διευκολύνει την αναπαραγωγή νέων ποικιλιών». ScienceDaily. ScienceDaily, 3 Μαρτίου 2022.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα