Ποιοι έχουν δυνατότητα εγγραφής στα ΔΕΙΚ – Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας
Τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε επτά ειδικότητες, όπως ξυλογλυπτική, αμπελουργία και οινολογία αλλά και γαλακτοκομία/τυροκομία θα έχουν οι νέοι σπουδαστές των έξι Δημόσιων Αγροτικών ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, με τον μέγιστο αριθμό των σπουδαστών ανά έτος, να μπορεί να φτάσει έως και τα 225 άτομα.
Δυνατότητα εγγραφής έχουν κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων αλλά και επιτυχόντες υποψήφιοι, που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν σημείωσε ότι στα ΔΙΕΚ του οργανισμού «προάγονται οι επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες όσων επιθυμούν να ειδικευτούν, να δραστηριοποιηθούν ή να απασχοληθούν σε αγροδιατροφικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις» προσθέτοντας ότι ο οργανισμός «αποτελεί τον μοναδικό διαπιστευμένο φορέα Erasmus + στον τομέα της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της χώρας».
Μεγάλη είναι η ζήτηση των σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που λειτουργούσαν πριν από τα ΔΙΕΚ, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρουτουνιάν «σε κάποιες ειδικότητες τα ποσοστά αγγίζουν το 100%».
Οι Σχολές
Τα ΔΙΕΚ λειτουργούν σε εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίες διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές ώστε οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευσή τους.
Το διδακτικό προσωπικό των ΙΕΚ, με εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή εμπειρία στην αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση, υλοποιεί το πρόγραμμα σπουδών σε:
– Σύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια
– Πιλοτικής κλίμακας παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις των ΙΕΚ, όπως τυροκομείο, οινοποιείο, εργαστήριο ξυλογλυπτικής, θερμοκήπια, βουστάσιο, χοιροστάσιο, πτηνοτροφείο κ.ά.
– Χώρους που περιβάλλουν τα ΙΕΚ και χρησιμοποιούνται στα εργαστηριακά μαθήματα, όπως αγροί, αμπελώνες, κήποι κ.ά.
Το έτος κατάρτισης 2022-2023 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι (6) ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων.
Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα θα λειτουργεί η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στη Μεσσαρά η ειδικότητα του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη.
Στο ΔΙΕΚ της Λάρισας οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις δύο ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.
Στο Κτήμα Συγγρού στην Αττική οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος.
Στη Νεμέα υπάρχει η ειδικότητα του Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας ενώ στην Καλαμπάκα θα παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές.
Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί πέντε εξάμηνα εκ των οποίων τα τέσσερα είναι θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και το ένα εξάμηνο αφορά την πρακτική άσκηση. Με δαπάνες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΙΕΚ.
Στους αποφοίτους των ΙΕΚ ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για την απόκτηση του τίτλου επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
«Επιτακτική ανάγκη ο σχεδιασμός προγραμμάτων σπουδών αγροτικής εκπαίδευσης»
Στη χώρα μας οι δομές που προσφέρουν εκπαίδευση και κατάρτιση σε όσους απασχολούνται ή επιθυμούν να απασχοληθούν στον αγροτικό χώρο είναι τόσο στο πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ) όσο και στο πλαίσιο της κατάρτισης.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα κατέχει από τις χαμηλότερες θέσεις σε επίπεδο γνώσεων των αρχηγών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (μόλις 0,6%, όταν η Γαλλία και η Λετονία κατέχουν 34.9 % και 31.3 % και είναι τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ).
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ «αξιοσημείωτο σήμερα είναι ότι ενώ ο αριθμός των αποφοίτων των γεωπονικών σχολών έχει αυξηθεί σημαντικά, εξακολουθεί να είναι χαμηλός ο αριθμός των νέων που επιλέγουν την επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση στον αγροτικό τομέα» και όπως τόνισε «αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργείται ένα έλλειμμα εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, που θα απασχολούνται σε επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα».
Και κατέληξε: «Για το λόγο αυτό είναι επιτακτικής σημασίας ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός προγραμμάτων σπουδών αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα βασίζεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς του κλάδου».