Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά των προβάτων στη Λαμία

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΣύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά των προβάτων στη Λαμία
spot_img
spot_img

Κατευθυντήριες οδηγίες για τις δράσεις των κτηνιατρικών αρχών κατά τις επόμενες μέρες.

Ευρεία σύσκεψη εργασίας, με θέμα την αντιμετώπιση της επιζωοτίας, η οποία εμφανίστηκε στην Π.Ε. Φθιώτιδας και αφορά την ευλογιά των προβάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λαμία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και ο τμηματάρχης του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, Γεώργιος Κόμητας.

Εκ μέρους της Περιφέρειας παρευρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες, Φθιώτιδας, Ηλίας Σανίδας, Αγροτικής  Οικονομίας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος και Κτηνοτροφίας Αικατερίνη Καλαντζή. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών και των φορέων, o Γενικός Διευθυντής ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Π.Ε. Φθιώτιδας, Δημήτριος Ρίζος, η Τμηματάρχης ΚΔΥ—ΚΑΦΕ της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτα Νεοφώτιστου, η Τμηματάρχης του Τμήματος Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ της Π.Ε. Φθιώτιδας, Ελένη Κίττα, η Τμηματάρχης του Τμήματος Κτηνιατρικής Δομοκού, Κωνσταντίνα Χριστοπούλου και οι Υπάλληλοι του Τμήματος Κτηνιατρικής, Ηλίας Τσαντήλας, Γεώργιος Θωμάς και Αλεξάνδρα Αθανασίου.

Από την πλευρά των συλλόγων συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Π.Ε Φθιώτιδας, Αθανάσιος Ασπρουλάκης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιωτών Κτηνιάτρων Φθιώτιδας, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος και μέλος του ΔΣ Συλλόγου Ιδιωτών Κτηνιάτρων Φθιώτιδας, Σωτηρίου Σωτήριος.

Κατά την σύσκεψη αξιολογήθηκαν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αναλύθηκαν και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τις δράσεις των κτηνιατρικών αρχών κατά τις επόμενες μέρες.

Επίσης παρουσιάσθηκαν οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης και όλοι οι επίσημοι έλεγχοι που πρέπει να πραγματοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές στις ζώνες αυτές. Επισημάνθηκε, ως άμεση προτεραιότητα, της καταγραφής και απογραφής όλων των μονάδων που βρίσκονται εντός αυτών των ζωνών, η κλινική εξέταση όλων των ζώων και η διενέργεια δειγματοληψιών, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη από τους κτηνιάτρους. Ο έλεγχος και η σύσταση για την τήρηση αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας κατά την είσοδο και έξοδο, ανθρώπων και οχημάτων, από τις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας. Τέλος η διαδικασία και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να συνοδεύουν τη διακίνηση των παραγώγων κρέατος και γάλακτος από τις μονάδες αυτές.

Σημειώνεται ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Στην Π.Ε Φθιώτιδας έχει ήδη συσταθεί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία Τοπικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του νοσήματος και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο αντιμετώπισης της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώνονται όλες οι μονάδες του οικοσυστήματος, ώστε να υπάρχει άμεση πρόληψη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πείνα στην Ελλάδα: Συγκλονιστικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Η πείνα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο – Μελέτη τριών ελληνικών Πανεπιστημίων.

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.

Απάτη τροφίμων: Πιο συχνή και πιο επικίνδυνη από ότι πιστεύετε

Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων - Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα