Η πράσινη άλγη που αναπτύσσεται σε λίμνες και ποτάμια θα μπορούσε να είναι η επόμενη υπερτροφή.
Μια πράσινη άλγη που αναπτύσσεται σε λίμνες και ποτάμια θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη «υπερτροφή», συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων της επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ παράλληλα προωθεί τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η Chlorella Vulgaris, ένα μικροφύκος γλυκού νερού, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες, που απαιτούν μεγάλες εκτάσεις γης και σημαντικούς υδάτινους πόρους, μπορεί να καλλιεργηθεί με βιώσιμο τρόπο, αφήνοντας ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί σε προϊόντα διατροφής, ενισχύοντας τη θρεπτική τους αξία. Με τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τις αποτοξινωτικές της επιδράσεις, θεωρείται ένα ιδιαίτερα υποσχόμενο διατροφικό συστατικό.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ υποστηρίζουν ότι, παρά τις σημαντικές προοπτικές της Chlorella, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την παραγωγή της σε μεγάλη κλίμακα και την αποδοχή της από τους καταναλωτές.
Παρόλο που η Chlorella χρησιμοποιείται ήδη ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σκόνης και δισκίων, η επιτυχής ένταξή της στη βιομηχανία τροφίμων εξαρτάται από την εξέλιξη των μεθόδων παραγωγής και την αύξηση της καταναλωτικής ευαισθητοποίησης.
Η Chlorella ξεχωρίζει για την υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που κυμαίνεται μεταξύ 43% και 58% του ξηρού της βάρους, ενώ περιέχει επίσης λιπίδια, υδατάνθρακες και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες Β, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Εκτός από τη θρεπτική της αξία, προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, συμβάλλοντας στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και στον καθαρισμό των υδάτων. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες, δυνατότητα πρόληψης της νόσου του Αλτσχάιμερ και θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία, ειδικά στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.
Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση των στελεχών της Chlorella, την ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων καλλιέργειας και την εφαρμογή τεχνικών επεξεργασίας όπως η μηχανική άλεση, η ενζυμική επεξεργασία και η χρήση υπερήχων, ώστε να ενισχυθεί η βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών της. Επιπλέον, η χρήση παλμικών ηλεκτρικών πεδίων μπορεί να βελτιώσει την πεπτικότητα, ενώ αισθητηριακές δοκιμές είναι απαραίτητες για την προσαρμογή της γεύσης, ώστε να γίνει πιο προσιτή στους καταναλωτές.