Μια ολοκληρωμένη ανάλυση της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ.
Τα ψάρια, σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής διατροφής, μπορεί να είναι μολυσμένα με παράσιτα που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο. Αυτά τα ζωονοσογόνα παράσιτα ανήκουν στις ταξινομικές ομάδες Nematoda, Trematoda και Cestoda και μολύνουν τόσο τα εκτρεφόμενα όσο και τα άγρια αλιεύματα ψαριών.
Τα σχετικά παράσιτα στα εκτρεφόμενα ψάρια περιγράφονται στην ήδη δημοσιευμένη επιστημονική γνώμη της EFSA που προέκυψε από την ίδια εντολή της Κομισιόν. Ωστόσο, τα άγρια αλιευόμενα ψάρια εκτίθενται σε μεγαλύτερο φάσμα ζωονοσογόνων παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων ειδών των ταξινομικών ομάδων Acanthocephala και Myxozoa, τα οποία περιγράφονται σε νέα γνωμοδότηση που δημοσίευσε πρόσφατα η EFSA.
Η έκθεση «Η αγορά ψαριών της ΕΕ» αποτελεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Αγοράς για την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια (EUMOFA).
Σύμφωνα με την έκθεση για το 2023, τα είδη ψαριών που καταναλώνονται περισσότερο σε άγρια αλιεύματα στην ΕΕ είναι ο τόνος, ο μπακαλιάρος, ο μπακαλιάρος της Αλάσκας, ο μπακαλιάρος, ο μπακαλιάρος, η ρέγγα, η σαρδέλα, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο μαύρος κολιός.
Συνολικά, τα δεδομένα από τη βάση δεδομένων EUMOFA δείχνουν ότι τα είδη που καταναλώνονται περισσότερο είναι ο σολομός, η τσιπούρα, ο μερλούκι, ο μπακαλιάρος και οι σαρδέλες, αν και τα δεδομένα αυτά δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των ψαριών που εκτρέφονται και των αλιευόμενων ψαριών και είναι πιθανό ότι η πλειονότητα του σολομού και της τσιπούρας προμηθεύεται από την υδατοκαλλιέργεια.
Σύμφωνα με την Eurostat (2022), τα κυριότερα είδη ψαριών που αλιεύθηκαν από τα ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη το 2021 περιλάμβαναν τον τόνο skipjack, τον κιτρινόπτερο τόνο, τον μεγαλόφθαλμο τόνο, το σκουμπρί, τον μπακαλιάρο, τον ιππόγλωσσα, τη ρέγγα, το γαλάζιο κέφαλο, τον μπακαλιάρο, τον ξιφία, τον μπλε καρχαρία, τον γαύρο και τις ρέγγες.
Το Anisakis sp. αναφέρθηκε σε πολλαπλά είδη ψαριών που αλιεύθηκαν άγρια σε όλες τις περιοχές θαλάσσιας αλιείας του FAO εκτός από την Ανταρκτική του Ινδικού Ωκεανού. Ωστόσο, το Phocanema decipiens και το Contracaecum osculatum ανιχνεύθηκαν σε πολλαπλά είδη ψαριών που αλιεύθηκαν στην περιοχή αυτή.
Πολλά διαφορετικά ζωονοσογόνα παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των Dibothriocephalus spp., Opisthorchis spp., Metorchis spp., Haplorchis spp., Centrocestus spp., Gnathostoma spp., Clonorchis spp., Metagonimus spp., Cryptocotyle spp, Cyathocotylid spp. και Holostephanus spp. βρέθηκαν σε πολλά είδη ψαριών από όλες τις περιοχές αλιείας γλυκού νερού, εκτός από τα εσωτερικά ύδατα της Ανταρκτικής, για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία, πιθανώς επειδή υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου ψάρια στα εσωτερικά ύδατα της Ανταρκτικής και κανένα που εισάγεται στην ΕΕ.
Ως εκ τούτου, συνήχθη το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα είδη ψαριών που αλιεύονται στη φύση και προέρχονται από συγκεκριμένες θαλάσσιες ή γλυκές περιοχές αλιείας, όπου τα ψάρια που καταναλώνονται στην ΕΕ/ΕΖΕΣ μπορούν να θεωρηθούν απαλλαγμένα από παράσιτα που έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία.