Η αρχισυντάκτρια του Cibum Ελένη Τσαγκά θα είναι συντονίστρια της συζήτησης για την «Ισορροπία μεταξύ υδάτινων Πόρων και Βιωσιμότητας».
Οι αναδυόμενες προκλήσεις και οι προοπτικές της Ελληνικής Αλιείας, της Υδατοκαλλιέργειας και η νέα εποχή στον Αλιευτικό Τουρισμό αποτελούν το αντικείμενο του Συνεδρίου με τίτλο “Γαλάζιοι Ορίζοντες” που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, στις αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας και το οποίο θα εξετάσει για πρώτη φορά στο σύνολό τους τα προβλήματα και τις προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου που συμβάλλει καθοριστικά στις εξαγωγές και στην ελληνική οικονομία.
«Το Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2024 που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως στόχο, να αναδείξει τη σημασία αλλά και το σύγχρονο ρόλο των υδάτινων πόρων, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.
Επιδίωξή μας να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, προτάσεις και εποικοδομητική ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών, αναφορικά με τις αναδυόμενες προκλήσεις και τις προοπτικές της Αλιείας, της Υδατοκαλλιέργειας, αλλά και του αλιευτικού τουρισμού.
Για πρώτη φορά, όλοι μαζί οι φορείς που συναποτελούν τον κλάδο, επιστήμονες, τεχνοκράτες, εκπρόσωποι της αγοράς, αλλά και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, θα αναζητήσουμε λύσεις και θα συνθέσουμε προτάσεις πολιτικής προς όφελος του κλάδου και όλων των εμπλεκομένων σε αυτόν, για ένα καλύτερο μέλλον», επισημαίνει, εν όψει του συνεδρίου, ο ΥπΑΑΤ.
Παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξουν το Σάββατο στις 10:00, με ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τους Virginijus Sinkevičius Επίτροπο Περιβάλλοντος Ωκεανών και Αλιείας (βιντεομήνυμα), Μαργαρίτη Σχοινά Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (βιντεομήνυμα), Θόδωρο Σκυλακάκη Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Karmenu Vella πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία (βιντεομήνυμα), Κλεάνθη Βαρελά Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού Τομέα και Αλιείας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Μιχαήλ Παυλίδη Διευθυντή του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Οργανισμών & Αντιπρύτανη Έρευνας & Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελένη Μήλιου Αντιπρύτανη Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντρια Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας της Σχολής Επιστημών των Ζώων και Γεωργία Χονδρολέου, Εθνική Συντονίστρια FAO για τη μετάβαση των αγροδιατροφικών συστημάτων.
Θα ακολουθήσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, στις οποίες θα μετάσχουν εκπρόσωποι της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Διευθύνσεις και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου, εκπρόσωποι Αλιευτικών Συλλόγων, Ενώσεων πλοιοκτητών, Εμπορικών Επιμελητηρίων, Ενώσεων Ιχθυοκαλλιεργητών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχες), Πανεπιστημιακού χώρου (Πρυτάνεις, καθηγητές), εκπαιδευτές υποβρύχιας αλιείας κ.α.
Η αρχισυντάκτρια του Cibum Ελένη Τσαγκά θα είναι συντονίστρια της συζήτησης για την «Ισορροπία μεταξύ υδάτινων Πόρων και Βιωσιμότητας». Στο πάνελ μετέχουν: Μ. Γραφάκος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας, Ν. Καρακατσούλη Αναπλ. Καθηγήτρια στην Εφαρμοσμένη Υδροβιολογία- Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μ. Βαγιανός, Πρόεδρος Ένωσης Παράκτιων αλιέων Ρόδου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ», Αθ. Τσίκληρας Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Ιχθυολογίας Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ, Κ. Τουλούμης Ερευνητής Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Β. Βασιλοπούλου Διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.