Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλκοολούχα ποτά: Αναγραφή διατροφικών πληροφοριών και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑλκοολούχα ποτά: Αναγραφή διατροφικών πληροφοριών και στην Ελλάδα
spot_img

Αναγραφή θερμίδων, συστατικών και πρώτων υλών – Μνημόνιο μεταξύ της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών.

Μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding/MoU) που προβλέπει τη σταδιακή αναγραφή διατροφικών πληροφοριών και των συστατικών αλκοολούχων ποτών που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνυπέγραψαν η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π).

- Advertisement -

Το μνημόνιο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αυτοδέσμευσης του κλάδου και υλοποιείται από τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο των παραγωγών αλκοολούχων ποτών (spiritsEUROPE), αποσκοπεί στο να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών, επιτρέποντάς τους να παίρνουν αποφάσεις γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ έχοντας τη βέλτιστη δυνατή ενημέρωση.

Όπως και οι υπόλοιπες ενώσεις που συνυπέγραψαν το έγγραφο ανά την Ευρώπη, Εν.Ε.Α.Π. και ΣΕΑΟΠ δεσμεύονται να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τις εταιρείες μέλη τους με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εφαρμογή των αρχών που προβλέπονται από το μνημόνιο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

– Η αναγραφή της θερμιδικής αξίας (kcal) ανά 100 ml και ανά μερίδα στην ετικέτα του προϊόντος.

– Η παροχή λίστας των συστατικών του προϊόντος σε ψηφιακό περιβάλλον, με τρόπο που να είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμη, δημιουργώντας, για παράδειγμα, ένα bar-code ή ένα QR- code.

– Η διαδικτυακή παροχή πληροφοριών των πρώτων υλών του ποτού, βάσει της κατηγορίας του, όπως αυτά καθορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «μέσα από το εν λόγω μνημόνιο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την εμπορία αλκοολούχων ποτών απαντούν στην ανάγκη των πολιτών να γνωρίζουν τη θερμιδική αξία αλλά και τα συστατικά των αλκοολούχων ποτών. Ο κλάδος καθιερώνει με αυτόν τον τρόπο καλές πρακτικές τις οποίες δεσμεύεται εθελούσια να τηρεί, δίνοντας, έτσι, το καλό παράδειγμα στην ευρύτερη βιομηχανία».

ΑΜΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα