Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλκοολούχα ποτά: Αναγραφή διατροφικών πληροφοριών και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑλκοολούχα ποτά: Αναγραφή διατροφικών πληροφοριών και στην Ελλάδα
spot_img

Αναγραφή θερμίδων, συστατικών και πρώτων υλών – Μνημόνιο μεταξύ της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών.

Μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding/MoU) που προβλέπει τη σταδιακή αναγραφή διατροφικών πληροφοριών και των συστατικών αλκοολούχων ποτών που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνυπέγραψαν η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π).

Το μνημόνιο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αυτοδέσμευσης του κλάδου και υλοποιείται από τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο των παραγωγών αλκοολούχων ποτών (spiritsEUROPE), αποσκοπεί στο να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών, επιτρέποντάς τους να παίρνουν αποφάσεις γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ έχοντας τη βέλτιστη δυνατή ενημέρωση.

Όπως και οι υπόλοιπες ενώσεις που συνυπέγραψαν το έγγραφο ανά την Ευρώπη, Εν.Ε.Α.Π. και ΣΕΑΟΠ δεσμεύονται να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τις εταιρείες μέλη τους με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εφαρμογή των αρχών που προβλέπονται από το μνημόνιο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

– Η αναγραφή της θερμιδικής αξίας (kcal) ανά 100 ml και ανά μερίδα στην ετικέτα του προϊόντος.

– Η παροχή λίστας των συστατικών του προϊόντος σε ψηφιακό περιβάλλον, με τρόπο που να είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμη, δημιουργώντας, για παράδειγμα, ένα bar-code ή ένα QR- code.

– Η διαδικτυακή παροχή πληροφοριών των πρώτων υλών του ποτού, βάσει της κατηγορίας του, όπως αυτά καθορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «μέσα από το εν λόγω μνημόνιο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την εμπορία αλκοολούχων ποτών απαντούν στην ανάγκη των πολιτών να γνωρίζουν τη θερμιδική αξία αλλά και τα συστατικά των αλκοολούχων ποτών. Ο κλάδος καθιερώνει με αυτόν τον τρόπο καλές πρακτικές τις οποίες δεσμεύεται εθελούσια να τηρεί, δίνοντας, έτσι, το καλό παράδειγμα στην ευρύτερη βιομηχανία».

ΑΜΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο