Επιβεβαιώνονται για άλλη μία φορά μελέτες που δείχνουν ότι οι σοκολάτες Dubai ενέχουν κινδύνους για την υγεία, λόγω υλικών αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας
Η Γερμανία ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από σοκολάτα, που παράγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αν και η επίσημη ανακοίνωση ανάκλησης δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί (αναμένεται τις επόμενες ώρες) πρόκειται πιθανότατα για σοκολάτα Dubai, καθώς περιέχει κανταΐφι και φιστίκια και παράγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη σοκολάτα μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά και εργαστηριακή ανάλυση βρέθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε βιομηχανικούς ρυπαντές εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν γλυκιδεστέρες σε ποσότητα 1861 μg/kg και 1705 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 1000 μg/kg.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές δηλητηριάσεις από τιραμισού – Ο κίνδυνος σαλμονέλωσης και πως να προστατευτείτε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνα ορυκτέλαια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – «Σταματήστε την κατανάλωση» – Άμεση Ανάκληση
Οι εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων διασπώνται σε ελεύθερη γλυκιδόλη στον πεπτικό σωλήνα και απορροφώνται πλήρως. Η γλυκιδόλη θεωρείται γονοτοξική και ταξινομείται από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» (Ομάδα 2Α).
Η νέα τάση στα γλυκά σνακ, που έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο και ακούει στο όνομα Dubai chocolate έχει βρεθεί στο στόχαστρο όχι μόνο επίσημων αρχών που τις ανακαλούν (αυτή είναι η 5η ανάκληση και ειδοποίηση του 2025) αλλά και από επιστήμονες για παρουσία επικίνδυνων συστατικών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέος Ευρωπαϊκός συναγερμός για καπνιστό σολομό με Listeria
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλα γνωστά αρώματα με την ουσία που προκαλεί στειρότητα και επιπλέον συστατικά που προκαλούν αλλεργικές δερματίτιδες
Οι Γερμανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους καταναλωτές, όπως είχε αναφερθεί σε άρθρο του Cibum για τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα τάση, καθώς τα συστατικά της σοκολάτας είναι πολύ ακριβά, η ζήτηση είναι μεγάλη και προκειμένου να την ικανοποιήσουν, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν υλικά αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας. Και προφανώς αμελούν βασικές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων.
Η ανάλυση της σοκολάτας έγινε με το σκεπτικό ότι όταν προσφέρεται σε μεγάλες ποσότητες κάποιο τρόφιμο που περιέχει υλικά υψηλής ποιότητας όπως σοκολάτα και φιστίκια -που έτσι και αλλιώς έχουν υψηλές τιμές- σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχει εξαπάτηση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νοθευμένο ελληνικό ελαιόλαδο και μέλι – Στη δημοσιότητα η λίστα Ιανουαρίου της ΕΕ για απάτη σε τρόφιμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο χυμός που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αν παίρνετε φάρμακα για χοληστερόλη, πίεση, άγχος, καρδιά και αντισταμινικά
Στην ίδια μελέτη οι γλυκιδεστερες λιπαρων οξέων βρέθηκαν σε 6 από τις 8 σοκολάτες Dubai. Αυτές οι απειλητικές για την υγεία ουσίες, πιθανότατα εισήλθαν στη «σοκολάτα του Ντουμπάι» μέσω μολυσμένου φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο σχηματισμό εστέρων 3-MCPD και γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων. Ωστόσο, ορισμένα τεχνολογικά μέτρα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φοινικέλαιων με χαμηλά επίπεδα αυτών των τοξικολογικά αμφισβητήσιμων ουσιών. Ως εκ τούτου, τα υψηλά επίπεδα υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν συστατικά κακής ποιότητας για την παρασκευή της σοκολάτας Dubai.
Η 3-μονοχλωροπροπανοδιόλη (3-MCPD) και οι εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων είναι μολυσματικοί παράγοντες υγειονομικού ενδιαφέροντος που μπορεί να προκύψουν κατά την παραγωγή τροφίμων. Οι εν λόγω ρυπαντές διεργασιών σχηματίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια του εξευγενισμού των φυτικών λιπών και ελαίων. Εκτός από τα ίδια τα λίπη και τα έλαια, μπορούν επίσης να ανιχνευθούν σε τρόφιμα που παράγονται με μολυσμένα συστατικά.
Κατά τη διάρκεια της πέψης, οι εστέρες λιπαρών οξέων διασπώνται σε 3-MCPD ή γλυκιδόλη και απορροφώνται από τον οργανισμό. Η 3-MCPD και η γλυκιδόλη ταξινομούνται ως «πιθανώς καρκινογόνα». Συνεπώς, τα επίπεδα αυτών των προσμίξεων στα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν χαμηλότερα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα τρόφιμα στην Ελλάδα: Ποια θεωρούνται υψηλού κινδύνου για Ηπατίτιδα Α και νοροϊό – Ανάλυση 266 δειγμάτων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ακουμπάμε το καυτό ταψί από τον φούρνο πάνω στις κεραμικές ή επαγωγικές εστίες;
Λόγω των τεχνολογικών τους ιδιοτήτων, το φοινικέλαιο και το φοινικέλαιο είναι πολύ δημοφιλή σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο σχηματισμό του 3-MCPD και γλυκιδυλικών εστέρων λιπαρών οξέων. Υπάρχουν πλέον τεχνολογικές διεργασίες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την περιεκτικότητα αυτών των επιμολυντών της διεργασίας.
Για το φοινικέλαιο, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/915 ορίζει νόμιμη μέγιστη περιεκτικότητα 2500 μg/kg για το 3-MCPD και 1000 μg/kg για τη γλυκιδόλη. Τα φοινικέλαια και τα λίπη που υπερβαίνουν αυτές τις τιμές δεν μπορούν να διατίθενται στην αγορά και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε τρόφιμα.
Οι εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων (GEs), ένας από τους κύριους ρυπαντές στα επεξεργασμένα έλαια, σχηματίζονται κυρίως κατά το στάδιο της επεξεργασίας τροφίμων κυρίως κατά τον εξευγενισμό των φυτικών ελαίων σε υψηλές θερμοκρασίες (περίπου 200 °C) και ως εκ τούτου εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα εξευγενισμένα βρώσιμα έλαια. Συμφωνα με γνωμοδότηση της EFSA, αποτελούν δυνητικό πρόβλημα υγείας για όλες τις νεότερες ηλικιακές ομάδες με μέση έκθεση και για τους καταναλωτές με υψηλή έκθεση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα GE είναι πιθανά καρκινογόνα, λόγω του γεγονότος ότι υδρολύονται εύκολα στην ελεύθερη μορφή γλυκιδόλης στο γαστρεντερικό σωλήνα, η οποία έχει βρεθεί ότι προκαλεί όγκους σε διάφορους ιστούς αρουραίων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.