Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται πάνω από 2 τόνοι κρέας και πουλερικά RTE λόγω λιστέρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται πάνω από 2 τόνοι κρέας και πουλερικά RTE λόγω λιστέρια
spot_img

Νέα ανάκληση “μαμούθ” υπενθυμίζει τους κινδύνους μόλυνσης της γραμμής παραγωγής τροφίμων από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η εταιρεία Yu Shang Food, Inc, μια εγκατάσταση στο Spartanburg, SC, στις ΗΠΑ ανακαλεί περίπου 2.081 κιλά έτοιμου προς κατανάλωση (RTE) κρέατος και προϊόντων πουλερικών. Αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να είναι νοθευμένα με Listeria monocytogenes , σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (FSIS). Τα έτοιμα προς κατανάλωση είδη κρέατος και πουλερικών παρήχθησαν από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2024 και ήταν διαθέσιμα και σε σουπερμάρκετ και διαδικτυακά. Δείτε την πλήρη λίστα προϊόντων  και την Προβολή ετικετών .     

Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε αφού το FSIS πραγματοποίησε συνήθεις δοκιμές και δραστηριότητες παρακολούθησης του τελικού προϊόντος που παρήγαγε η Yu Shang Food, Inc. στις 21 Οκτωβρίου 2024, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι το προϊόν ήταν θετικό για Listeria monocytogenes. Το FSIS ανησυχεί ότι κάποιο προϊόν μπορεί να βρίσκεται στα ψυγεία/καταψύκτες των καταναλωτών και προειδοποίησε να μην τα καταναλώσουν και ή να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψουν στα καταστήματα.

Μόλυνση γραμμής παραγωγής τροφίμων από λιστέρια

Η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με L. monocytogenes μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και έγκυες γυναίκες και τα νεογνά τους. Λιγότερο συχνά, επηρεάζονται άτομα εκτός αυτών των ομάδων κινδύνου.

Η λιστέρια μπορεί να εισέλθει στα τρόφιμα μέσω των περιττωμάτων ή του περιβάλλοντος καθώς και κατά το άρμεγμα ή τη σφαγή. Επιπλέον, τα βακτήρια της λιστέρια, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Χρειάζονται πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά, μπορούν να επιβιώσουν στην κατάψυξη καθώς και στην ξήρανση και μπορούν να πολλαπλασιαστούν ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου – για παράδειγμα σε συσκευασία κενού στο ψυγείο. Τα βακτήρια μπορούν να σκοτωθούν με το μαγείρεμα, το ψήσιμο και την παστερίωση.

Η λιστέρια μπορεί να σχηματίσει βιοφίλμ, τα οποία δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν. Ο ενδελεχής καθαρισμός, ακόμη και σε περιοχές παραγωγής που είναι δύσκολο να προσπελαστούν, είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικός. Εάν η λιστέρια εξαπλωθεί σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων, μπορεί επίσης να προκαλέσει επαναμόλυνση τροφίμων που έχουν ήδη υποστεί διαδικασία θέρμανσης ή παστερίωσης. Πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι γενικές απαιτήσεις υγιεινής, όπως η χρήση ξεχωριστών σκευών κουζίνας για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.

Συμπτώματα λιστερίωσης

Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς που μερικές φορές προηγούνται διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα. Μια επεμβατική λοίμωξη εξαπλώνεται πέρα ​​από το γαστρεντερικό σωλήνα. Στις έγκυες γυναίκες, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αποβολές, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό ή απειλητική για τη ζωή μόλυνση του νεογνού. Επιπλέον, σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η λιστερίωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Άτομα στις κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης εντός δύο μηνών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα και να ενημερώσουν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου. Όποιος ανησυχεί για τραυματισμό ή ασθένεια θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο