Δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφορές ασθενειών μέχρι σήμερα.
Η TreeHouse Foods Inc. ανακαλεί εκατοντάδες γεύσεις κατεψυγμένων βαφλών επειδή οι δοκιμές έδειξαν μόλυνση με Listeria monocytogenes.
Τα ανακληθέντα προϊόντα διανεμήθηκαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και συσκευάστηκαν σε διάφορες μορφές υπό τις διάφορες εμπορικές ονομασίες. Οι καταναλωτές και οι έμποροι λιανικής πώλησης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κατάλογο των κωδικών προϊόντων που δημοσιεύτηκε για να αναγνωρίσουν τις ανακληθείσες βάφλες.
Ο FDA ενημερώνει πως μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφορές ασθενειών που να σχετίζονται με τα ανακληθέντα προϊόντα και καλεί όποιον ανησυχεί για ασθένεια να επικοινωνήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Το ζήτημα αυτό ανακαλύφθηκε μέσω δοκιμών ρουτίνας στις εγκαταστάσεις παραγωγής.
Η TreeHouse Foods δημοσίευσε ένα έγγραφο 85 σελίδων με φωτογραφίες των ανακληθέντων βάφλων. Οι φωτογραφίες μπορούν να βρεθούν εδώ. Οι ανακληθείσες βάφλες είναι συσκευασμένες με πολλές διαφορετικές εμπορικές ονομασίες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των Great Value, Best Choice, Always Save, Food Lion, Giant Eagle, Hannaford και Simple Truth.
Μέχρι την ανάρτηση της ανακοίνωσης ανάκλησης, δεν είχαν αναφερθεί στην εταιρεία επιβεβαιωμένες ασθένειες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν έως και 70 ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου για να εμφανιστούν συμπτώματα μόλυνσης από λιστέρια.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγξουν τους καταψύκτες τους για οποιοδήποτε από τα ανακληθέντα προϊόντα και να τα απορρίψουν ή να επιστρέψουν το ανακληθέν προϊόν στον τόπο αγοράς για πίστωση.
Σχετικά με τις λοιμώξεις από Listeria
Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται ή να μη μυρίζουν αλλοιωμένα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Οποιοσδήποτε έχει φάει ανακληθείσες βάφλες και έχει εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης από λιστέρια θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη και να ενημερώσει τους γιατρούς του για την πιθανή έκθεση στη λιστέρια.
Η μόλυνση στα τρόφιμα μπορεί να εισαχθεί από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, του περιβάλλοντος επεξεργασίας, των εργαζομένων ή/και των σταδίων μεταποίησης. Τα τροφιμογενή παθογόνα, όπως η Salmonella και η Listeria monocytogenes, δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε συστατικά τροφίμων με χαμηλή δραστηριότητα (aw) (όπως αλεύρι, σκόνες και μπαχαρικά), αλλά μπορούν να επιβιώσουν για μήνες έως χρόνια σε ξηρά περιβάλλοντα.
Τα παθογόνα που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση σε ξηρά συστατικά όπως το αλεύρι θα μπορούσαν να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται όταν επανενυδατωθούν για να παρασκευαστεί το κουρκούτι ή η ζύμη και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες εάν τα κατάλληλα μέτρα προληπτικού ελέγχου δεν είναι αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων να επικυρώσει όλους τους εφαρμοσμένους προληπτικούς ελέγχους για να διασφαλίσει την ασφάλεια των τελικών προϊόντων διατροφής.
Επίσης, όποιος έχει φάει κάποιο από τα ανακληθέντα προϊόντα θα πρέπει να παρακολουθεί τον εαυτό του για συμπτώματα κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, επειδή μπορεί να χρειαστούν έως και 70 ημέρες μετά την έκθεση στη λιστέρια για να αναπτυχθούν συμπτώματα λιστερίωσης.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από λιστέρια μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, ναυτία, επίμονο πυρετό, μυϊκούς πόνους, έντονο πονοκέφαλο και δυσκαμψία στον αυχένα. Απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση των λοιμώξεων από λιστέρια, οι οποίες μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες.
Οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα όπως οι καρκινοπαθείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων, άλλων επιπλοκών και θανάτου. Παρόλο που οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μόνο ήπια, γριπώδη συμπτώματα, οι λοιμώξεις τους μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, μόλυνση του νεογέννητου ή ακόμη και θνησιγένεια.