Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση προϊόντος λόγω μόλυνσης από κόλλα της συσκευασίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση προϊόντος λόγω μόλυνσης από κόλλα της συσκευασίας
spot_img

Η κόλλα της συσκευασίας τροφίμων είναι ένα “δύσκολο” θέμα για τη βιομηχανία τροφίμων.

Το σουπερμάρκετ Tesco στη Βρετανία ανακάλεσε τις συσκευασμένες κιμαδόπιτες«Tesco Finest Six All Butter Pastry Mince Pies» καθώς ενδέχεται να περιέχουν θραύσματα αποξηραμένης κόλλας από τη συσκευασία που τις καθιστά μη ασφαλείς για κατανάλωση. Οι αρχές συνέστησαν στους καταναλωτές που αγόρασαν το προϊόν πριν την ανάκληση να ην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης με πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κόλλες για τις ετικέτες τροφίμων μπορούν να διαπεράσουν τις συσκευασίες και να μολύνουν τα τρόφιμα. Σε μελέτη του 2010, ομάδα επιστημόνων μελέτησε ενώσεις σε ακρυλικές κόλλες και ανακάλυψε ότι ορισμένες χημικές ουσίες μπορούν να διαχυθούν μέσα από τη συσκευασία και να φτάσουν στα τρόφιμα μέσα. Ένα από αυτά θεωρείται εξαιρετικά τοξικό και βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση σε ορισμένες κόλλες. Η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, στην Ισπανία, μελέτησε τέσσερις διαφορετικές ακρυλικές κόλλες και εξέτασε λεπτομερώς 11 ενώσεις που βρέθηκαν σε αυτές. Μερικοί ήταν διαλύτες, ενώ άλλοι ήταν υπολειμματικά μονομερή ή ακαθαρσίες που απομένουν από την κατασκευή. Δέκα από τις 11 ενώσεις που μελετήθηκαν είχαν χαμηλή τοξικότητα ενώ η μία ανήκε στην υψηλή κατηγορία. Από τις 11 ενώσεις, τέσσερις μετανάστευσαν μέχρι το τέλος στο διεγερτικό τροφίμων που χρησιμοποιήθηκε για τα πειράματα, με δύο να είναι υψηλότερης τοξικότητας από ό,τι συνιστάται από το International Life Sciences Institute Europe

Οι κόλλες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιομηχανία συσκευασίας είναι πολυουρεθάνες θερμής τήξης, ψυχρής σφράγισης, ευαίσθητες στην πίεση και ακρυλικά που έχουν βάση νερό ή διαλύτες ή χωρίς διαλύτες. Η επιλογή των συγκολλητικών πρέπει να βασίζεται στον τύπο της συσκευασίας και στα χαρακτηριστικά του τροφίμου. Για παράδειγμα, η χρήση κόλλας θερμής τήξης είναι ακατάλληλη για το τύλιγμα ράβδων σοκολάτας γάλακτος. Επίσης, ειδικές απαιτήσεις ισχύουν σε περιπτώσεις όπου τα αρωματικά πτητικά ενσωματώνονται απευθείας σε ψυχρές σφραγίδες για να αυξήσουν την αντίληψη του τροφίμου κατά τη στιγμή του ανοίγματος.

Από μια προηγούμενη έρευνα από κατασκευαστές κόλλων, καταρτίστηκε μια λίστα με περισσότερες από 360 ουσίες για να υποδείξει πιθανή μετανάτευση χημικών από κόλλες σε τρόφιμα ( Hoppe et al., 2016 ). Μια μεταγενέστερη μελέτη επικεντρώθηκε στη χημική σύνθεση και το επίπεδο μετανάστευσης των συγκολλητικών με βάση την πολυουρεθάνη. Τα μεταναστευτικά υπολείμματα (π.χ. πολυαιθέρας, πολυόλες και προϊόντα κυκλικής αντίδρασης που προέρχονται από πολυεστερικές πολυόλες) εντοπίστηκαν σε συγκεντρώσεις 10–100 μgdm -2 ( Sella et al., 2013 , Hoppe et al., 2016 ).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί μας αρέσει να τρώμε με τα χέρια;

Γιατί το φαγητό με τα χέρια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή παράδοση

Νέα καταγγελία στο Cibum – Ξύλο μήκους 3 cm μέσα σε δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας

Αιχμηρό κομμάτι ξύλου, δάγκωσε Ελληνίδα καταναλώτρια, μαζί με την μπουκιά από γνωστά μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας.

Προσοχή! Και στην Ελλάδα πωλούνται οι δημοφιλείς μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό

Καλούνται οι καταναλωτές να ελέγξουν τους κωδικούς για να μην κινδυνεύσει η υγεία τους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο