Η κόλλα της συσκευασίας τροφίμων είναι ένα “δύσκολο” θέμα για τη βιομηχανία τροφίμων.
Το σουπερμάρκετ Tesco στη Βρετανία ανακάλεσε τις συσκευασμένες κιμαδόπιτες«Tesco Finest Six All Butter Pastry Mince Pies» καθώς ενδέχεται να περιέχουν θραύσματα αποξηραμένης κόλλας από τη συσκευασία που τις καθιστά μη ασφαλείς για κατανάλωση. Οι αρχές συνέστησαν στους καταναλωτές που αγόρασαν το προϊόν πριν την ανάκληση να ην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης με πλήρη επιστροφή χρημάτων.
Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κόλλες για τις ετικέτες τροφίμων μπορούν να διαπεράσουν τις συσκευασίες και να μολύνουν τα τρόφιμα. Σε μελέτη του 2010, ομάδα επιστημόνων μελέτησε ενώσεις σε ακρυλικές κόλλες και ανακάλυψε ότι ορισμένες χημικές ουσίες μπορούν να διαχυθούν μέσα από τη συσκευασία και να φτάσουν στα τρόφιμα μέσα. Ένα από αυτά θεωρείται εξαιρετικά τοξικό και βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση σε ορισμένες κόλλες. Η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, στην Ισπανία, μελέτησε τέσσερις διαφορετικές ακρυλικές κόλλες και εξέτασε λεπτομερώς 11 ενώσεις που βρέθηκαν σε αυτές. Μερικοί ήταν διαλύτες, ενώ άλλοι ήταν υπολειμματικά μονομερή ή ακαθαρσίες που απομένουν από την κατασκευή. Δέκα από τις 11 ενώσεις που μελετήθηκαν είχαν χαμηλή τοξικότητα ενώ η μία ανήκε στην υψηλή κατηγορία. Από τις 11 ενώσεις, τέσσερις μετανάστευσαν μέχρι το τέλος στο διεγερτικό τροφίμων που χρησιμοποιήθηκε για τα πειράματα, με δύο να είναι υψηλότερης τοξικότητας από ό,τι συνιστάται από το International Life Sciences Institute Europe
Οι κόλλες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιομηχανία συσκευασίας είναι πολυουρεθάνες θερμής τήξης, ψυχρής σφράγισης, ευαίσθητες στην πίεση και ακρυλικά που έχουν βάση νερό ή διαλύτες ή χωρίς διαλύτες. Η επιλογή των συγκολλητικών πρέπει να βασίζεται στον τύπο της συσκευασίας και στα χαρακτηριστικά του τροφίμου. Για παράδειγμα, η χρήση κόλλας θερμής τήξης είναι ακατάλληλη για το τύλιγμα ράβδων σοκολάτας γάλακτος. Επίσης, ειδικές απαιτήσεις ισχύουν σε περιπτώσεις όπου τα αρωματικά πτητικά ενσωματώνονται απευθείας σε ψυχρές σφραγίδες για να αυξήσουν την αντίληψη του τροφίμου κατά τη στιγμή του ανοίγματος.
Από μια προηγούμενη έρευνα από κατασκευαστές κόλλων, καταρτίστηκε μια λίστα με περισσότερες από 360 ουσίες για να υποδείξει πιθανή μετανάτευση χημικών από κόλλες σε τρόφιμα ( Hoppe et al., 2016 ). Μια μεταγενέστερη μελέτη επικεντρώθηκε στη χημική σύνθεση και το επίπεδο μετανάστευσης των συγκολλητικών με βάση την πολυουρεθάνη. Τα μεταναστευτικά υπολείμματα (π.χ. πολυαιθέρας, πολυόλες και προϊόντα κυκλικής αντίδρασης που προέρχονται από πολυεστερικές πολυόλες) εντοπίστηκαν σε συγκεντρώσεις 10–100 μgdm -2 ( Sella et al., 2013 , Hoppe et al., 2016 ).