Η ζήτηση για υγιεινά και βιολογικά τρόφιμα συνεχίζει να αυξάνεται.
Η αγορά τροφίμων του GCC (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου) αναμένεται να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη κατά την περίοδο 2025-2030, καθοδηγούμενη από αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αυξημένη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Η ανάπτυξη αυτή υποστηρίζεται από παράγοντες όπως η αύξηση του πληθυσμού, το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και ο τουρισμός, ενώ ο πληθυσμός της περιοχής στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς υγιεινές διατροφικές επιλογές, προτιμώντας φυτικά και βιολογικά προϊόντα διατροφής.
Η στρατηγική θέση της περιοχής και ο αναπτυσσόμενος πληθυσμός δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές για την αγορά τροφίμων, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 63,46 εκατομμύρια ΜΤ έως το 2030, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,98%. Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις των χωρών του GCC, με επενδύσεις σε υδροπονικές και βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και σε τεχνολογίες ελεγχόμενου περιβάλλοντος και αφαλάτωσης.
Η Σαουδική Αραβία διατηρεί ηγετική θέση στην αγορά, χάρη στην ισχυρή καταναλωτική βάση, την οικονομική ανάπτυξη και την αυξανόμενη προτίμηση για πρωτεϊνούχα τρόφιμα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης συχνότητας μη μεταδοτικών νοσημάτων. Η κυβέρνηση επενδύει σε μεγάλα έργα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, όπως η κατασκευή 1.000 νέων φραγμάτων και ένα σχέδιο δράσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφίμων.
Αντίστοιχα, το Μπαχρέιν αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης τροφίμων στο GCC, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη, την τουριστική κίνηση και ένα νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο παραγωγής τροφίμων που προβλέπει σημαντική αύξηση της τοπικής παραγωγής. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα διερευνούν νέες ευκαιρίες μέσω στρατηγικών συνεργασιών και επενδύσεων, προσπαθώντας να ενισχύσουν την επισιτιστική ασφάλεια μέσω επενδύσεων σε γεωργικές εκτάσεις στο εξωτερικό.
Η αγορά παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική και κατακερματισμένη, με εταιρείες όπως η Al Islami Foods, η Almarai Co., η Agthia Group και η Saudi Dairy & Foodstuff Company να επενδύουν σε στρατηγικές πρωτοβουλίες, νέες τεχνολογίες και εξαγορές για να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η αυτοματοποίηση και η γεωργία ακριβείας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές.
Παρά τις ευκαιρίες ανάπτυξης, η περιοχή αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών και των περιορισμένων υδάτινων πόρων, γεγονός που την καθιστά εξαρτημένη από τις εισαγωγές τροφίμων. Ωστόσο, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη παραγωγή αναμένεται να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του τομέα.