Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΣυσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ
spot_img

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.

Της Βιργινίας Κιμπουροπούλου

Η οδηγία της ΕΕ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (PPWR) που είχε παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2022 περιλαμβάνει την εισαγωγή νέων στόχων, με σκοπό να επιτυγχάνεται η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωσή τους. Παράλληλα, στοχεύει  στη μείωση των απορριμμάτων, αφού μόνο ο τομέας της συσκευασίας χρησιμοποιεί το 40% των πλαστικών και το 50% του χαρτιού που βρίσκονται στην Ένωση.

Σημαντικό μέρος της πρότασης  της Επιτροπής είναι η στοχοθεσία ανακυκλωσιμότητας του 55% των πλαστικών συσκευασιών takeaway τροφίμων και ποτών και του 85% σε χάρτινες και χαρτονένιες έως το 2030.

Αυτή την περίοδο, η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους υπουργούς της ΕΕ.

Αντιδράσεις από τους αγρότες και υπουργούς της ΕΕ

Ωστόσο, οι αγρότες αμφισβητούν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η πρόταση, ενώ ταυτόχρονα οι πράσινες ομάδες αμφισβητούν την προσέγγιση μηδενικών εκπομπών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο EURACTIV, η αγροτική ένωση AGRI αποφάσισε να εκφέρει γνώμη προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμπερίληψη του ρόλου της συσκευασίας στην αντοχή των τροφίμων και την ασφάλειά τους.

Τις αντιθέσεις τους στη νέα νομοθεσία έχουν εκφράσει και ορισμένοι υπουργοί κρατών της ΕΕ, όπως από την Ιταλία και το Βέλγιο, αφού και οι 2 πιέζουν για μεγαλύτερη ευελιξία στους στόχους.

Την ίδια στιγμή στη συζήτηση έχουν μπει και παράγοντες που ασχολούνται με τα ίδια τα τρόφιμα. Από τη δήλωση ενός αξιωματούχου της ΕΕ που εργάζεται στην υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της Επιτροπής (DG SANTE) στη EURACTIV είπε πως  συνεργάζονται με την υπηρεσία περιβάλλοντος (ΓΔ ENV) και πως λαμβάνουν υπόψιν τους και άλλες ανησυχίες, όπως  τον καθορισμό των κανόνων υγιεινής για την επαναχρησιμοποίηση, προτού προχωρήσουν στη νομοθέτηση, αν και συμπλήρωσε πως η τεχνολογία και οι υπάρχουσες υποδομές στέκονται εμπόδιο στην υλοποίηση ορισμένων στόχων.

Ποιες προσεγγίσεις πρέπει να ακολουθήσει η νέα πρόταση

Μια κύρια διαφωνία  που προκύπτει από το διάλογο είναι οι προσεγγίσεις που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ αναφορικά με την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν πως οι μικρότερες συσκευασίες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς το 10% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος προέρχεται από τη συσκευασία.

Ωστόσο, η πράσινη οργάνωση European Environmental Bureau (EEB) τάσσεται υπέρ της πώλησης χύμα προϊόντων, προκειμένου να μειωθούν τα οικιακά απορρίμματα και οι άνθρωποι να αγοράζουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα για να καλύψουν τις ανάγκες τους». Άλλωστε, ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει 180 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας ετησίως, το οποίο είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σκουπιδιών από μόνο του και αυξάνεται αν συμπεριλάβει κανείς και τη σπατάλη τροφίμων.

Από την πλευρά της, η αγροτική οργάνωση της ΕΕ Copa-Cogeca και ο κλάδος της βιομηχανίας, αμφισβητούν τις επιστημονικές ενδείξεις στις οποίες η Ένωση έχει βασίσει την πρόταση και θεωρεί πως δεν έχουν συμπεριληφθεί οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που θα έχει.  Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην μετατοπιστεί η κατανάλωση αποκλειστικά από το ένα υλικό στο άλλο, μιας και αυτό θα οδηγήσει απλά σε μείωση της κατανάλωσης πλαστικού και κλιμάκωση των υπόλοιπων υλικών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα