Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.
Στις 10 Απριλίου η ΕΕ άνοιξε διαβούλευση για αλλαγή των επιπέδων παρουσίας του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ. Κύριος στόχος είναι η προστασία της υγείας των καταναλωτών και, παράλληλα, η διευκόλυνση των επίσημων ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές στις χώρες της ΕΕ.
Από τις 10 Απριλίου έχουν υποβληθεί πάνω από 80 σχόλια κυρίως από εταιρείες και επιχειρηματικές ενώσεις που ως επί το πλείστον εκφράζουν διαφωνία για την προσέγγιση της μηδενικής ανοχής. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για τρόφιμα RTE, εκτός από εκείνα που προορίζονται για βρέφη και ειδικούς ιατρικούς σκοπούς που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της Listeria monocytogenes. Το νωρίτερο που θα τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός είναι ο Ιανουάριος του 2026.
Η ESSA και η Freshfel Europe τονίζει στο σχόλιο της ότι η πλήρης απουσία Listeria monocytogenes θα πρέπει να είναι πάντα ένας αξιέπαινος στόχος, ωστόσο, για ορισμένα τρόφιμα, π.χ. ωμά φρούτα και λαχανικά δεν είναι εφικτός και προσθέτει ότι η πρόταση είναι τιμωρητική για μικρές επιχειρήσεις έτοιμων προς κατανάλωση και φρέσκων προϊόντων στα οποία απαιτούνται αναλύσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Εάν εγκριθεί, αυτή η νομοθετική πρόταση θα συμβάλει στην αύξηση της σπατάλης τροφίμων, αν και τα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι και ποιοτικά και ασφαλή λέει η Freshfel Europe.
Η CFA που εκπροσωπεί παραγωγούς τροφίμων απλής ψύξης υποστηρίζει ότι η νομοθεσία των ορίων για τη Listeria δεν χρειάζεται να αλλάξει, πως η μηδενική ανοχή καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος απαιτεί επεξεργασία στη συσκευασία ή αναδιαμόρφωση/προσθήκη χημικών συντηρητικών και πως εάν εφαρμοστεί θα απαιτεί σημαντικές επενδύσεις από τις FBO, τους προμηθευτές RTE/καλλιεργητές πρώτων υλών (ιδιαίτερα για τα ακατέργαστα τρόφιμα RTE), τους διανομείς και τους λιανοπωλητές/επιχειρήσεις υπηρεσιών τροφίμων και βελτιώσεις στην οικιακή αποθήκευση.
Από την πλευρά της και η Νορβηγική Ομοσπονδία Θαλασσινών υποστηρίζει ότι η ισχύουσα νομοθεσία διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον κίνδυνο λιστερίωσης, όταν εφαρμόζεται σωστά ενώ και η Fresh Trade Belgium που αντιπροσωπεύει τους εισαγωγείς, εξαγωγείς και χονδρεμπόρους νωπών φρούτων και λαχανικών στο Βέλγιο, τονίζει ότι η μηδενική ανοχή μπορεί να είναι ο στόχος, αλλά δεν είναι πάντα ρεαλιστικός. Η παραγωγή με επίπεδα χαμηλότερα από 100 cfu/g μπορεί να εξακολουθήσει να καταναλώνεται με ασφάλεια όταν τηρούνται οι γενικές αρχές προφύλαξης (έγκυες γυναίκες, ευάλωτες ομάδες καταναλωτών) και πως η μηδενική ανοχή θα οδηγήσει σε περισσότερη σπατάλη τροφίμων και περιττές ανακλήσεις.
Σχόλιο έκανε και η Τσεχική Αρχή Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων (SZPI) που δήλωσε ότι η τροπολογία επιφέρει περισσότερες υποχρεώσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις τόσο για τις αρχές ελέγχου όσο και για τη βιομηχανία τροφίμων.
Τέλος και η Γερμανική ένωση τροφίμων υποστηρίζει ότι εάν εφαρμοστούν τα νέα αυστηρότερα όρια οι εταιρείες θα οδηγηθούν σε άδικες και περιττές ανακλήσεις τροφίμων και πως η μηδενική ανοχή δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ζωής του προϊόντος.