Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τις αιτίες που επιτρέπουν να διατίθενται στην αγορά μη συμμορφούμενα και δυνητικά δόλια προϊόντα.
Μετά το σκάνδαλο με τα εμφιαλωμένα νερά της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού μεταλλικού νερού στον κόσμο Nestle και άλλων εταιρειών εμφιάλωσης νερού, που διανέμονται σε δεκάδες χώρες και στην Ελλάδα και που έχει πάρει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας, η Επιτροπή της ΕΕ ΓΔ SANTE διενήργησε έλεγχο στα συστήματα επιθεωρήσεων της Γαλλίας. Ο έλεγχος των Ευρωπαίων διήρκεσε δέκα ημέρες και διαπίστωσε ότι το σύστημα της Γαλλίας για την παρακολούθηση του εμφιαλωμένου νερού έχει “σοβαρά ελαττώματα”.
- Δείτε επίσης: Εντοπίστηκε η εταιρεία αλλαντικών που ευθύνεται για 2 θανάτους και 33 νοσηλείες – Ανακλήθηκαν πάνω από 94 τόνοι προϊόντων
Οι αποκαλύψεις για παράνομη επεξεργασία εμφιαλωμένου νερού προκάλεσαν παγκόσμιο σάλο. Το θέμα αναδείχθηκε μετά την δημόσια παραδοχή της Nestle ότι προσέφυγε σε απαγορευμένες μεθόδους, με την χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας και φίλτρων ενεργού άνθρακα, σε ορισμένα από τα μεταλλικά νερά της για να διατηρήσει την «διατροφική τους ασφάλεια». H Nestle εμφιαλώνει μεταξύ άλλων τα νερά Perrier και San Pellegrino. Ωστόσο δεν είναι μόνο η Nestle καθώς μία στις τρεις εταιρείες της Γαλλίας χρησιμοποιούν απαγορευμένες και «δόλιες» μεθόδους καθαρισμού.
- Δείτε επίσης: Οι ελλείψεις τροφίμων στο Ολυμπιακό Χωριό PARIS 2024 και το ξέσπασμα του Πύρρου Δήμα στο ΑΘΗΝΑ 2004
Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις, όπως η απουσία τακτικών επίσημων επιθεωρήσεων βάσει κινδύνου και η ανεπαρκής συνεργασία μεταξύ και εντός των αρχών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Διαπιστώθηκε επίσης ανεπαρκής εμπειρία των Γάλλων επιθεωρητών σε ορισμένες πτυχές των επίσημων ελέγχων, ιδίως σε διαδικασίες και επαλήθευση της ανάλυσης κινδύνου και των κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), καθώς και σε θέματα προσωπικού και πόρων.
Υπήρξε επίσης έλλειψη άμεσων μέτρων παρακολούθησης για να διασφαλιστεί ότι οι φορείς εκμετάλλευσης επιλύουν ζητήματα όπως η χρήση απαγορευμένων μεθόδων εμφιάλωσης, η ανάκληση μη συμμορφούμενων προϊόντων και η επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες για τη διάθεση μη συμμορφούμενων προϊόντων στην αγορά.
Διαπιστώθηκε επιπλέον ότι το σύστημα, ως έχει, δεν έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση ή τον μετριασμό της απάτης στον τομέα του μεταλλικού νερού και των πηγών, ούτε έχει εφαρμοστεί σωστά, γεγονός που επιτρέπει δυνητικά να διατίθενται στην αγορά μη συμμορφούμενα και δυνητικά δόλια προϊόντα.
«Συνολικά, το επίσημο σύστημα ελέγχου δεν επαληθεύει αποτελεσματικά ότι τα φυσικά μεταλλικά νερά που διατίθενται στην αγορά πληρούν τις σχετικές νομικές απαιτήσεις», σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου.
Το “εμφιαλωμένο σκάνδαλο”
“Σε αντίθεση με ό,τι είχε προβληθεί αρχικά, το σκάνδαλο με το νερό δεν αφορά «μόνο» απάτη, αλλά προφανώς και κινδύνους για την υγεία” είχε δηλώσει ο Δρ. Chris Methmann Διευθύνων Σύμβουλος της foodwatch Γερμανίας. Σε ανοιχτή επιστολή που έχει ήδη υπογραφεί από περισσότερους από σχεδόν 39.000 καταναλωτές και απευθύνεται στον Christoph Ahlborn, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nestlé Deutschland, η Foodwatch απαιτεί την άμεση ανάκληση των μολυσμένων φιαλών . Η επιστολή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη απόσυρσης του ύποπτου μεταλλικού νερού από την αγορά για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πρόσφατα η ερευνητική πλατφόρμα Mediapart αποκάλυψε ότι η Nestlé προφανώς φιλτράρει το μολυσμένο νερό με παράνομες μεθόδους από τη δεκαετία του 1990 (!) και το πουλάει ως «φυσικό μεταλλικό νερό» – χωρίς να ενημερώνει τους καταναλωτές. Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, η απάτη φέρεται να έχει ανέλθει σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES, οι πηγές των νερών της Nestle, ήταν και μολυσμένες. Συγκεκριμένα, οι πηγές νερού της μάρκας Perrier είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μολυσμένες με χημικές ουσίες. Μετά από τις αποκαλύψεις ακολούθησε μήνυση στις εταιρείες εμφιαλωμένων νερών που εμπλέκονται για εννέα αδικήματα απάτης στο Ειρηνοδικείο του Παρισιού από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Foodwatch όπως και ομαδική αγωγή από Αμερικανούς καταναλωτές που ισχυρίζεται ότι ο πολυεθνικός όμιλος τροφίμων και ποτών παραπλάνησε τους καταναλωτές ως προς την καθαρότητα του μεταλλικού νερού Perrier, επειδή το νερό στην πραγματικότητα προέρχεται από μία μολυσμένη πηγή που απαιτεί φιλτράρισμα και επεξεργασία. “Απαντώντας” η Nestle κατέστρεψε δύο εκατομμύρια μπουκάλια Perrier λόγω “μόλυνσης της πηγής”.