Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη τροφίμων: Αυστηρότερα πλαίσια για την προστασία της δημόσιας υγείας

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΑπάτη τροφίμων: Αυστηρότερα πλαίσια για την προστασία της δημόσιας υγείας
spot_img

Διεθνής πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση των προσπαθειών για την προστασία της δημόσιας υγείας και στη διασφάλιση της διαφάνειας στο εμπόριο τροφίμων και ζωοτροφών.

Η απάτη στα τρόφιμα αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, καθώς επηρεάζει την ασφάλεια των καταναλωτών και διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις τροφίμων και τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι συνέπειες της απάτης στα τρόφιμα μπορούν να είναι καταστροφικές, όχι μόνο για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τις αγορές, καθώς υπονομεύονται οι δίκαιες εμπορικές πρακτικές και δημιουργούνται αθέμιτα πλεονεκτήματα για τους παραβάτες.

Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη και τον έλεγχο της απάτης στα τρόφιμα, που συντάχθηκε από την Επιτροπή του Κώδικα για τα Συστήματα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης Εισαγωγών και Εξαγωγών Τροφίμων (CCFICS), έχει ως στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις τροφίμων να αντιμετωπίσουν την απάτη στα τρόφιμα.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην προστασία της υγείας των καταναλωτών και στην εξασφάλιση δίκαιων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών που προορίζονται για ζώα παραγωγής τροφίμων.

Η επανεξέταση του εγγράφου έγινε υπό την καθοδήγηση μιας ηλεκτρονικής ομάδας εργασίας, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη συμμετοχή της Κίνας, της ΕΕ, του Ιράν και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο επίκεντρο της κατευθυντήριας γραμμής βρίσκεται η πρόληψη, ο εντοπισμός και η δίωξη της απάτης, με στόχο να ενισχυθούν τα εθνικά συστήματα ελέγχου τροφίμων.

Παρά το γεγονός ότι το έγγραφο βασίζεται σε υπάρχοντα κείμενα του Codex Alimentarius, η κατευθυντήρια γραμμή έρχεται να τα συμπληρώσει, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση της απάτης σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση και διευκρίνιση. Μεγάλο μέρος της διαφωνίας σχετίζεται με θέματα όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις και η συμπερίληψη των ζωοτροφών στο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών.

Συγκεκριμένα, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ζωοτροφές πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο όταν επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια των τροφίμων για τον άνθρωπο. Επίσης, δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας για τον εντοπισμό της απάτης και τον ρόλο των ποινικών διαδικασιών στη δίωξη των σχετικών αδικημάτων.

Επιπλέον, η ηλεκτρονική ομάδα εργασίας υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση από την CCFICS σε τρία βασικά θέματα:

  • Κατά πόσον το πεδίο εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών θα πρέπει να αποκλείει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις.
  • Τον ορισμό συγκεκριμένων όρων που χρησιμοποιούνται στο σχέδιο εγγράφου.
  • Την ανάγκη οι συστάσεις να είναι προσαρμοσμένες στο επίπεδο κινδύνου που σχετίζεται με την απάτη στα τρόφιμα.

    Τέλος, ζητήθηκε επίσης να εξεταστεί το ζήτημα του κατά πόσο οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να περιλαμβάνουν αναφορές σε ποινικά αδικήματα.

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

    Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

    455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

    Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

    Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

    Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα

    Μετάβαση στο περιεχόμενο