Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Aγωγή κατά της Coca Cola για τον χυμό πορτοκαλιού Simply Orange – Κατηγορία ότι περιέχει PFAS

ΑρχικήΝέαAγωγή κατά της Coca Cola για τον χυμό πορτοκαλιού Simply Orange - Κατηγορία ότι περιέχει PFAS
spot_img

Ομαδική αγωγή κατά της Coca Cola αναφέρεται στα υπερβολικά επίπεδα PFAS που περιέχει ο χυμός Simply Orange παραγωγής της, παρά τους ισχυρισμούς περί “φυσικού” προϊόντος.

Ο χυμός και ειδικότερα ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού θεωρείται ένα από τα πιο “υπεράνω πάσης υποψίας” καταναλωτικά προϊόντα, καθώς με μια απλή σκέψη δε θα μπορούσε να περιέχει κάτι άλλο παρά πορτοκάλια, ίσως και λίγη ζάχαρη και νερό.

Αλλά αυτό δεν ισχύει και για το προϊόν χυμού πορτοκαλιού Simply Orange, που ανήκει στην Coca-Cola. Σύμφωνα με μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης στις 28 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όμως δημοσίευσε ο Guardian, οι χυμοί φέρονται να περιέχουν τις καρκινογόνες ουσίες PFAS, εν αντιθέσει με τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι πρόκειται για ένα “φυσικό” προϊόν.

Οι PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 12.000 ενώσεων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τη θερμότητα και τυχόν λίπη. Εξαιτίας του ότι είναι τόσο ανθεκτικά, όμως, διασπώνται υπερβολικά αργά στο περιβάλλον, μολύνοντας τόσο τη φύση όσο και τους οργανισμούς στους οποίους περνά μέσα από αυτό. Μάλιστα, έχουν βρεθεί ακόμα και στο ανθρώπινο αίμα.

Επειδή μένουν στο σώμα και το περιβάλλον για εξίσου μεγάλο διάστημα, οι PFAS αποκαλούνται «για πάντα χημικά». Συνδέονται με την πρόκληση πληθώρας προβλημάτων υγείας στον άνθρωπο, όπως καρκίνο, νεφρική νόσο, ηπατικά προβλήματα, διαταραχές του ανοσοποιητικού και γενετικές ανωμαλίες.

Ακριβώς εξαιτίας των παραπάνω, οι PFAS αποτελούν αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών, για αυτό και οι μηνύσεις για καταναλωτικά προϊόντα που τις περιέχουν έχουν αυξηθεί ανά τα χρόνια.

Όσον αφορά στην αγωγή, ο ενάγων Joseph Lurenz ισχυρίζεται ότι μια ανεξάρτητη δοκιμή για τις δύο χημικές ουσίες στο χυμό πορτοκαλιού Simply Orange Juice ανέδειξε πολύ υψηλά επίπεδα PFAS, σύμφωνα με την Eco Watch. Για αυτό και μηνύει την Coca-Cola και την Simply Orange Juice- μεταξύ άλλων για απάτη και παραβίαση της εγγύησης και της καταναλωτικής νομοθεσίας της Νέας Υόρκης.

Ο διευθυντής πολιτικής για τα χημικά του Ταμείου Περιβαλλοντικής Άμυνας, Tom Deltner, δήλωσε στον Guardian ότι παρότι oι χημικές ουσίες πιθανώς πέρασαν στο χυμό είτε μέσω της συσκευασίας είτε μέσω του νερού και όχι επιτηδευμένα, η παρουσία τους είναι σύμπτωμα ενός ευρύτερου ρυθμιστικού κενού: Ενώ η EPA έχει ενημερώσει τις οδηγίες για το πόσιμο νερό για τις ουσίες PFAS, o Oργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν κάνει κάτι αντίστοιχο με τα τρόφιμα, εννοώντας ότι αν και δοκιμάζει ορισμένα προϊόντα για τις χημικές ουσίες, ορίζει υψηλότερο όριο ασφαλούς κατανάλωσης των ουσιών από αυτό που συμβουλεύουν οι ειδικοί στη δημόσια υγεία. 

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα