Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από τα δικαστήρια στο χωράφι: Η δικηγόρος που παράγει βότανα – Διάκριση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό του EIT

ΑρχικήΠιστοποίησηΒραβείαΑπό τα δικαστήρια στο χωράφι: Η δικηγόρος που παράγει βότανα - Διάκριση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό του EIT
spot_img

Σημαντική διάκριση για Ελληνίδα παραγωγό έξυπνων ροφημάτων από βότανα, superfoods και λαχανικών σε διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Μια σημαντική διάκριση κατάφερε να πετύχει η Αγγελική Δράκου, η συνιδρύτρια της εταιρίας «Grizo & Prasino» με έδρα την Κομοτηνή, η οποία κατετάγη δεύτερη στο διαγωνισμό Empowering Women in Agrifood (EWA), που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), σε συνεργασία με τον οργανισμό ΑWomanCanBe.org και το ESG+ Stories.

   Στον εν λόγω διαγωνισμό η κ. Δράκου παρουσίασε τα προϊόντα Veggie Cuppa, τα οποία έχουν ως στόχο να αλλάξουν τη διατροφή μας.

   Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ίδια χαρακτήρισε ως πολυτιμότερο εφόδιο «τις σχέσεις που δημιουργήθηκαν» κατά τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό καθώς «είναι κάτι που αν δεν συμμετάσχεις δεν μπορείς να το φανταστείς», όπως ανέφερε.

   Σε ό,τι έχει να κάνει με το έργο που παρουσίασε, υπογράμμισε ότι «είναι ένα project μεγάλο και δύσκολο που απαιτεί σύνδεση της επιστήμης με την αγροτική παραγωγή και σοβαρή μελέτη των αποτελεσμάτων της αναγεννητικής γεωργίας» εξηγώντας «πρόκειται για έξυπνα ροφήματα από βότανα, superfoods και λαχανικά με θρεπτική πυκνότητα, τα οποία θα σου δίνουν τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά».

   Η ίδια μαζί με το σύζυγό της και έτερο συνιδρυτή εταιρίας «Grizo & Prasino» (grizoprasino.com), Κώστα Παπάζογλου δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια βιολογικών βοτάνων, πολλά από τα οποία καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά, ενώ μια μικρή ποσότητα οδηγείται στις αγορές του εξωτερικού.

   Πρόκειται για μια επιχείρηση εντελώς καθετοποιημένη, «από το χωράφι στο ράφι» όπως χαρακτηριστικά λέει. «Καλλιεργούμε, συγκομίζουμε και αποξηραίνουμε βιολογικά βότανα. Αυτή είναι η βάση. Και με αυτά παράγουμε εμπνευσμένα βοτανικά μίγματα για τσάι, βοτανικά σιρόπια για latte, mocktails, cocktails και αναψυκτικά και τέλος εμφιαλώνουμε το πιο υγιεινό Iced tea» σημειώνει η κ. Δράκου.

   Πώς ξεκίνησαν

   Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν και με τα χρήματα του γάμου τους αγόρασαν ξηραντήριο αλλά και κάποια βασικά για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη βοτανική επιχείρηση τους.

   Κάτι που έγινε παράλληλα με την κύρια απασχόλησή τους, με την ίδια να είναι δικηγόρος και ο κ. Παπάζογλου γεωπόνος-σύμβουλος βιολογικής γεωργίας αλλά και μεγαλωμένος με τον μπαξέ στην καθημερινότητά του.

   «Νομίζω για αυτόν ήταν μονόδρομος, ήταν στο στοιχεία του» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δράκου και τονίζει «πριν γνωρίσω τον Κώστα δεν είχα καμία σχέση. Είναι έμπνευση για μένα. Σε κάνει να θες να το κάνεις και εσύ. Και να θες να το κάνεις όλο και καλύτερα. Με την έννοια του βιώσιμου».

   Την περίοδο μεταξύ του 2021-2016 μελέτησαν αρκετά, με την ίδια να αναλαμβάνει το κομμάτι της γνώσης που αφορά τις ιδιότητες και τις χρήσεις των βοτάνων και ο κ. Παπάζογλου για την καλλιέργεια των βοτάνων και τις ιδιαιτερότητές της.

   Τα προϊόντα

   Σε χωράφια που κάποια είναι είτε δικά τους και άλλα νοικιάζουν, καλλιεργούν περισσότερα από 20 διαφορετικά βότανα, τα οποία δεν είναι όλα εξίσου γνωστά, ούτε όλα καλλιεργούνται στην ίδια κλίμακα. «Προς το παρόν δεν ασχολούμαστε με τη συμβολαιακή γεωργία. Προφανώς εκεί θα οδηγηθούμε και ήδη το σχεδιάζουμε και το συζητάμε με συγκεκριμένους ανθρώπους» σημειώνει η κ. Δράκου.

   Η ετήσια παραγωγή τους είναι της τάξης των 50.000 φιαλών σε Iced tea, των 2.500 φιαλών σε botanical syrups και των 15.000 συσκευασιών αποξηραμένων βοτανικών μιγμάτων.

   Αν και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά, αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες εξαγωγές σε Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία. Όμως οι ίδιοι δεν μένουν στάσιμοι και ήδη σχεδιάζουν τα βήματα της επόμενης ημέρας.

   «Οι αγορές-στόχοι για την επόμενη πενταετία είναι η Ρουμανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Γερμανία» είπε η ίδια στο ΑΠΕ.

   Και κατέληξε «στα άμεσα μελλοντικά σχέδια μας είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας στο 50%, να εμφανίσουμε 3 νέα βοτανικά μίγματα και μία νέα πολύ-πολύ διαφορετική και πολύ-πολύ ελληνική σειρά προϊόντων με βάση το “πάντρεμα” των βοτάνων με τα εσπεριδοειδή».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο