Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
12.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο γάλα έχει τα περισσότερα μικροπλαστικά – Εργαστηριακή ανάλυση σε δημοφιλείς μάρκες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοιο γάλα έχει τα περισσότερα μικροπλαστικά - Εργαστηριακή ανάλυση σε δημοφιλείς μάρκες
spot_img

Ευρήματα μελέτης για τα επίπεδα ινώδους μικροπλαστικού σε επώνυμα δείγματα γάλακτος

Ενώ έχουν διεξαχθεί και δημοσιευτεί πολλές μελέτες για την παρουσία μικροπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό, στο νερό βρύσης και σε διάφορα τρόφιμα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση και την αφθονία μικροπλαστικών με τη μορφή μικροϊνών (MF) σε επώνυμα δείγματα γάλακτος.

- Advertisement -

Πριν μπούμε στην ουσία της μελέτης Ιταλών ερευνητών που ανέλυσαν 20 επώνυμα δείγματα γάλακτος από 5 μάρκες, να υπενθυμίζουμε πως το τρόφιμο με τα περισσότερα μικροπλαστικά (σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες) είναι το κρέας. Η τσίχλα επίσης μπορεί να απελευθερώσει στο στόμα χιλιάδες μικροπλαστικά και ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό μπορεί να περιέχει έως και 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα. Να  σημειωθεί ότι μόνο η αλλαγή από εμφιαλωμένο σε φιλτραρισμένο νερό βρύσης θα μπορούσε να μειώσει την πρόσληψη μικροπλαστικών από 90.000 σε 4.000 σωματίδια ετησίως.

Μετά από κατανάλωση από το στόμα, τα μικροπλαστικά  στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να φτάσουν σε διάφορα μέρη του σώματος, όπου μπορεί να έχουν τόσο φυσικές όσο και χημικές επιδράσεις. Ο πιθανός μηχανισμός δράσης των MP ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος των σωματιδίων. Τα MP με μεγέθη ≤150 μm μπορούν να διασχίσουν το φραγμό του βλεννογόνου, ενώ αυτά <1,5 μm μπορούν να φτάσουν σε βαθύτερους ιστούς και να προκαλέσουν βλάβη σε διαφορετικά όργανα. Οι μικροΐνες (MFs) να είναι η κυρίαρχη μορφή των ΜΡs και οι πιθανοί κίνδυνοι των MPs και των MFs μπορεί να είναι μεγαλύτεροι για τα βρέφη.

Αν και η πρόσληψη γάλακτος έχει μειωθεί στον δυτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, πρόσφατα στοιχεία προωθούν την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και των παραγώγων του ως μέρος μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του γάλακτος στην ανθρώπινη διατροφή, η εμφάνιση MPs σε αυτό το ευρέως καταναλωτικό τρόφιμο έχει λάβει αυξανόμενη προσοχή. Οι πιθανοί κίνδυνοι μόλυνσης από MP θα μπορούσαν να προκύψουν από την τριβή πλαστικών εξαρτημάτων κατά τα διάφορα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος, την κακή διαδικασία καθαριότητας, το περιβάλλον, τις συνθήκες παροχής νερού και τον ανεπαρκή χειρισμό

 Οι Ιταλοί ερευνητές συνέλεξαν, συνολικά 20 δείγματα γάλακτος αποβουτυρωμένου, ημιαποβουτυρωμένου και πλήρους επεξεργασμένου γάλακτος υπερυψηλής θερμοκρασίας (UHT) από 5 μάρκες. Για κάθε τύπο γάλακτος αγοράστηκαν δύο δείγματα με διαφορετικούς αριθμούς παρτίδας και αναλύθηκαν λαμβάνοντας υπόψη την τυποποιημένη διαδικασία παραγωγής γάλακτος και, ως εκ τούτου, τα επιλεγμένα δείγματα ήταν αντιπροσωπευτικά της συνολικής παραγωγής. Η πλειονότητα των δειγμάτων γάλακτος ήταν συσκευασμένα σε ανακυκλώσιμα κουτιά Tetrapak των 500 mL, τα οποία είναι 75% χαρτί. Τα υπόλοιπα μέρη είναι αλουμίνιο και πολυαιθυλένιο. Μόνο δύο παστεριωμένα δείγματα συσκευάστηκαν σε φιάλες πολυαιθυλενίου. Τα παστεριωμένα δείγματα διατηρήθηκαν κλειστά στους +4°C στο ψυγείο μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αναλύσεις πριν από την ημερομηνία λήξης.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν την εμφάνιση MFs στο 67,5% των δειγμάτων γάλακτος.  Συνολικά μετρήθηκαν 154 MFs με μέση συγκέντρωση 3,85 σωματίδια/100 mL. Στα μολυσμένα δείγματα, η αφθονία MF κυμαινόταν από 1-27 σωματίδια/100 mL με συνολικό μέσο όρο 3,85 MFs/100 mL. Οι αναλύσεις FTIR επιβεβαίωσαν την παρουσία πολυαιθυλενίου, πολυεστέρα, ακρυλικού και κυτταρινικού MF. Τα υψηλότερα επίπεδα MF βρέθηκαν στο αποβουτυρωμένο γάλα UHT. Τα πιο κοινά χρώματα των MF (τόσο φυσικά όσο και συνθετικά) ήταν το μπλε (32%), το μαύρο (30%) και το διαυγές (16%).

Συνολικά τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν στοιχεία ότι το γάλα είναι μολυσμένο από MF. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το επίπεδο έκθεσης σε MF που προκύπτει από την κατανάλωση γάλακτος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις καταναλωτικές συνήθειες και την ηλικία, τα παιδιά θα μπορούσαν να εκτεθούν περισσότερο. Ο επιπολασμός των MF στο εύρος μεγεθών 350-1000 μm που ανιχνεύεται στην τρέχουσα μελέτη, αφενός, μπορεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές καθώς αυτά τα μεγαλύτερα σωματίδια δεν απορροφώνται κανονικά από το έντερο, από την άλλη πλευρά, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα MF μπορεί να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια μετά την κατάποση και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλα όργανα.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η μόλυνση του γάλακτος μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής. Τα υψηλότερα επίπεδα MF που βρέθηκαν στο αποβουτυρωμένο γάλα σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία ορισμένων εμπορικών σημάτων μπορεί να υποδηλώνουν ότι όσο πιο περίπλοκη είναι η επεξεργασία του γάλακτος, τόσο περισσότερα MF περιέχουν. Ωστόσο, λόγω των διαφορετικών τύπων και πολυμερών MF, δεν μπορεί να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα σχετικά με τις πηγές MF. Τα MF θα μπορούσαν να αποβληθούν από τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια επεξεργασίας γάλακτος και την προστατευτική ενδυμασία των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, η μόλυνση MF θα πρέπει να διερευνηθεί κατάλληλα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, εντοπίζοντας τις πηγές μόλυνσης και εφαρμόζοντας στρατηγικές ελέγχου και μέτρα μετριασμού.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://doi.org/10.4081/ijfs.2025.13523

Ερευνητές: Σερένα Σαντονικόλα  Τμήμα Ιατρικής και Επιστημών Υγείας «V. Tiberio», Πανεπιστήμιο Molise, Campobasso; Ινστιτούτο Πολυμερών, Σύνθετων και Βιοϋλικών, Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας, Pozzuoli (NA), Ιταλία.

Michela Volgare Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Υλικών και Βιομηχανικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Νάπολης Federico II, Ιταλία.

Μαριακριστίνα Κόκα Ινστιτούτο Πολυμερών, Σύνθετων και Βιοϋλικών, Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας, Pozzuoli (NA), Ιταλία.

Τζιαμπάολο Κολαβίτα Τμήμα Ιατρικής και Επιστημών Υγείας «V. Tiberio», Πανεπιστήμιο Molise, Campobasso, Ιταλία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα