Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αρωματικό νερό: Γευστικό σίγουρα… Είναι όμως ασφαλές;

ΑρχικήΝέαΑρωματικό νερό: Γευστικό σίγουρα... Είναι όμως ασφαλές;
spot_img

Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να επιλέγουν με προσοχή τα προϊόντα αρωματισμένου νερού που καταναλώνουν.

Το πόσιμο νερό, αν και θεμελιώδες για την υγεία, μπορεί συχνά να μην καταναλώνεται επαρκώς λόγω απροσεξίας ή απλώς επειδή δεν θεωρείται «ελκυστικό».

Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην επίτευξη της καθημερινής απαραίτητης ενυδάτωσης, ειδικά σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών, όπως κατά τη διάρκεια άσκησης ή σε καταστάσεις κατακράτησης υγρών. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις που κάνουν το νερό πιο «ευχάριστο» και βοηθούν στην κατανάλωσή του σε επαρκείς ποσότητες.

Η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών ενημερώνει πως μια δημοφιλής προσέγγιση είναι η χρήση αρωματικών υλών, όπως τα φακελάκια σκόνης που διαλύονται στο νερό. Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα σε αυτή την κατηγορία είναι το Bolero, το οποίο κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις.

Για παράδειγμα, το φακελάκι με γεύση μήλο περιέχει μαλτοδεξτρίνες, ενώ το προϊόν περιλαμβάνει επίσης γλυκαντικά όπως η ακεσουλφάμη Κ και η σουκραλόζη, τα οποία ενισχύουν τη γλυκιά γεύση χωρίς να επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση αυτών των συστατικών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα και να επηρεάσει τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Παράλληλα, υπάρχουν πρόσθετα όπως τα κόμμι γκουάρ και αραβικό κόμμι, τα οποία, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του εντέρου και να προκαλέσουν αέρια. Αυτά τα πηκτικά προστίθενται για να αλλάξουν τη σύσταση του νερού, κάνοντάς το πιο «πλούσιο» και βελτιώνοντας τη γεύση του. Η σύνθεση των προϊόντων Bolero περιλαμβάνει επίσης ρυθμιστές οξύτητας, αντιοξειδωτικά και χρωστικές, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τη γεύση.

Αντίστοιχα, υπάρχει η σειρά Waterdrop, η οποία δεν περιέχει μαλτοδεξτρίνη και υδατάνθρακες, και χρησιμοποιεί μόνο φυσικά γλυκαντικά, όπως οι γλυκοζίτες στεβιόλης. Αυτή η σειρά στοχεύει στο να προσφέρει μια πιο φυσική και υγιεινή εναλλακτική, με την έκδοση Boost να περιέχει και βιταμίνες C, B6 και B12, αν και σε ελάχιστες ποσότητες. Ωστόσο, όπως και τα συνθετικά γλυκαντικά, οι γλυκοζίτες στεβιόλης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες.

Τέλος, υπάρχει το Wowter, ένα ιταλικό προϊόν που περιέχει τόσο μαλτοδεξτρίνες όσο και δεξτρόζη (ουσιαστικά γλυκόζη), το οποίο αυξάνει την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Η σύνθεση αυτή, μαζί με τη χρήση χρωστικών όπως το E150d (καραμέλα με θειώδη αμμωνία), προκαλεί συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια των συστατικών αυτών.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον χώρο των αρωματικών νερών είναι το Air-up, το οποίο χρησιμοποιεί αρωματικούς λοβούς που, μέσω της όσφρησης, δίνουν την αίσθηση γεύσης στο νερό χωρίς να προσθέτουν συστατικά. Παρόλο που δεν επιβαρύνει το νερό με ουσίες, ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να προτιμούν ζαχαρούχα ποτά στο μέλλον, λόγω της συνεχούς αίσθησης γλυκιάς γεύσης.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να επιλέγουν με προσοχή τα προϊόντα αρωματισμένου νερού που καταναλώνουν, λαμβάνοντας υπόψη τα συστατικά και τις επιδράσεις τους στην υγεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο