Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωτοφανής ποινή για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση στη Βοιωτία – 39 χρόνια στην ιδιοκτήτρια της ταβέρνας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠρωτοφανής ποινή για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση στη Βοιωτία - 39 χρόνια στην ιδιοκτήτρια της ταβέρνας
spot_img

Η βάφτιση ενός μωρού τον Ιούνιο του 2016, δεν ήταν τελικά η μέρα χαράς που όλοι ανέμεναν, αφού η μοίρα είχε άλλα σχέδια..

Στο τραπέζι που πραγματοποιήθηκε μετά το μυστήριο, σε μια ταβέρνα στην περιοχή Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας, και συγκεκριμένα στις 18/06/2016, το γλέντι κατέληξε σε τραγωδία. Συνολικά δηλητηριάστηκαν 73 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων νοσηλεύτηκαν – μαζί και ο πατέρας του μωρού – ενώ δυστυχώς ένας άνθρωπος 55 ετών έχασε τη ζωή του.

Το δικαστήριο καταδίκασε την επιχειρηματία τους εστιατορίου σε φυλάκιση 39 ετών για την τροφική δηλητηρίαση των 73 καλεσμένων της βάφτισης και για τον θάνατο του 55χρονου, με εκτιτέα ποινή πέντε ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Ανάμεσα στα θύματα της δηλητηρίασης και μια έγκυος γυναίκα, στην οποία οι γιατροί πραγματοποίησαν καισαρική τομή πρόωρα, καθώς διαπίστωσαν πρόβλημα με τη λειτουργία της καρδιάς του εμβρύου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κατάστημα συνέχισε να λειτουργεί για άλλες δύο ημέρες, στις 19 και 20 Ιουνίου, και να σερβίρει πελάτες, πολλοί εκ των οποίων επίσης αρρώστησαν.

Τα κλιμάκια της Υγειονομικής Υπηρεσίας 4 ημέρες μετά την βάπτιση, πραγματοποίησαν ενδελεχείς και πλήρεις ελέγχους, λαμβάνοντας δείγματα από το νερό, τα φαγητά που παρασκευάστηκαν στην ταβέρνα, μέχρι τα φαγητά που είχε φέρει η ίδια η οικογένεια του νεοφώτιστου, αλλά και τα γλυκά που προσφέρθηκαν στην εκκλησία.

Πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα προσωρινή σφράγιση του καταστήματος, με στόχο να ολοκληρωθούν οι έρευνες, χωρίς να κινδυνεύσουν άλλοι καταναλωτές.

Τα κλιμάκια του – τότε – ΚΕΕΛΠΝΟ εντόπισαν στα δείγματα που έλαβαν από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν,  τα παθογόνα βακτήρια Salmonella και Shigella. Εν τέλει, το τρόφιμο που αποτέλεσε την πηγή της μόλυνσης, ενώ αρχικά οι παρευρισκόμενοι υπέδειξαν το τυρί φέτα, ήταν οι πένες με τυρί, με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας να αναφέρει πως ποτέ δεν αντιμετώπισε παρόμοιο περιστατικό, ενώ ουδέποτε είχε προβλήματα με κάποιον προμηθευτή.

Η έκθεση – αυτοψία από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βοιωτίας που ακολούθησε, ήταν κόλαφος! Σύμφωνα με αυτή, δεν τηρούταν σύστημα αυτοελέγχου, ενώ επίσης δεν υπήρχαν αρχεία θερμοκρασιών ψυγείων και θερμοθαλάμου, προμηθευτών, πρώτων υλών και καθαρισμού – απολύμανσης. Να σημειωθεί πως κατά την αυτοψία στο χώρο του εστιατορίου, βρέθηκαν μύγες, χαρακτηριστικό δείγμα της κακής υγιεινής του χώρου και των κακών πρακτικών. Οι ανοιχτοί κάδοι και οι φθορές στις επιφάνειες μάλλον ήταν πταίσμα, μπροστά στη διατήρηση των έτοιμων μαγειρεμένων φαγητών σε θερμοθάλαμο, στους 30oC, μια θερμοκρασία στην «καρδιά» την επικίνδυνης θερμοκρασιακής ζώνης 5-65oC, που προτιμούν ιδιαίτερα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και που σαφώς δε συνάδει με τις επίσημες οδηγίες συντήρησης των έτοιμων φαγητών. Κερασάκι σε όλα αυτά, η μεταφορά ευαλλοίωτων πρώτων υλών χωρίς ψύξη, από την έδρα των προμηθευτών προς το εστιατόριο.

Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου έπεσε η αυλαία της τραγικής αυτής υπόθεσης, με τη δικαίωση των θυμάτων που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη. Οι κατηγορίες που βάρυναν την ιδιοκτήτρια ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια ενός ατόμου και σωματικές βλάβες από αμέλεια 73 ατόμων, οι οποίοι προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της Salmonella και νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας, στο νοσοκομείο της Λειβαδιάς, καθώς και σε στρατιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών.

Επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λειβαδιάς συνολική ποινή 39 ετών στην ιδιοκτήτρια του καταστήματος, με εκτιτέα ποινή πέντε ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, αφού της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Η ποινή χαρακτηρίστηκε παραδειγματική, ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση παρόμοιων περιστατικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο