Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

99ο συνέδριο FAO/WHO: Στο “μικροσκόπιο” τα πρόσθετα τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων99ο συνέδριο FAO/WHO: Στο "μικροσκόπιο" τα πρόσθετα τροφίμων
spot_img

Δημοσιοποιήθηκε η αξιολόγηση της ασφάλειας ορισμένων πρόσθετων τροφίμων.

Η 99η συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO)/Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA) πραγματοποιήθηκε στις 11-20 Ιουνίου 2024 στη Γενεύη της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιολογήθηκε η ασφάλεια ορισμένων πρόσθετων τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, η JECFA αξιολόγησε την ασφάλεια τεσσάρων προσθέτων τροφίμων και τεσσάρων βοηθητικών υλών επεξεργασίας και αναθεώρησε τις προδιαγραφές για 10 αρωματικές ύλες. Τα συμπεράσματα για τα πρόσθετα που αξιολογήθηκαν επιτυχώς ως προς την τοξικότητα και αξιολογήθηκαν ως προς τη διατροφική έκθεση και τις προδιαγραφές είναι τα εξής:

  • Ενδο-1,4-β-ξυλανάση από Bacillus subtilis εκφρασμένη σε Bacillus subtilis: Η διατροφική έκθεση σε αυτό το παρασκεύασμα ενζύμου ενδο-1,4-β-ξυλανάσης δεν αναμένεται να δημιουργήσει κίνδυνο αλλεργιογένεσης. Η JECFA προσδιόρισε ένα επίπεδο μη παρατηρήσιμης αρνητικής επίδρασης (NOAEL) 147,3 χιλιοστόγραμμα ολικών οργανικών στερεών ανά κιλό σωματικού βάρους (mg TOS/kg σωματικού βάρους) ανά ημέρα, την υψηλότερη δόση που δοκιμάστηκε, σε μια μελέτη 13 εβδομάδων σε αρουραίους.

Η σύγκριση αυτού του NOAEL με την εκτιμώμενη διατροφική έκθεση 0,008 mg TOS/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα δίνει ένα περιθώριο έκθεσης (MOE) άνω των 18.000. Με βάση αυτό το MOE και την έλλειψη ανησυχίας για γονιδιοτοξικότητα, η επιτροπή καθόρισε αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) “δεν προσδιορίζεται”.

  • Ενδο-1,4-β-ξυλανάση από Rasamsonia emersonii εκφρασμένη σε Aspergillus niger: Η JECFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αλλεργιογένεσης κατά τη διατροφική έκθεση σε αυτή την ενδο-1,4-β-ξυλανάση είναι χαμηλός. Η επιτροπή προσδιόρισε ως NOAEL 1.850 mg TOS/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα, την υψηλότερη δόση που δοκιμάστηκε στη μελέτη 13 εβδομάδων σε αρουραίους.

Η σύγκριση αυτού του NOAEL με την υψηλότερη εκτιμώμενη διατροφική έκθεση 0,380 mg TOS/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα σε νήπια έδωσε MOE άνω των 4.800. Με βάση αυτό το MOE και την έλλειψη ανησυχίας σχετικά με τη γονοτοξικότητα, η επιτροπή καθόρισε ADI “δεν προσδιορίζεται”.

  • Γλυκοσιδάση από Aspergillus niger εκφρασμένη σε Trichoderma reesei που παρουσιάζει δραστηριότητα α-γλυκοσιδάσης και τρανσγλυκοσιδάσης: Η JECFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφική έκθεση σε αυτή τη γλυκοσιδάση δεν αναμένεται να δημιουργήσει κίνδυνο αλλεργιογένεσης. Η επιτροπή δεν είχε επίσης καμία ανησυχία σχετικά με την πιθανή γονοτοξικότητα του συμπυκνώματος ενζύμου.

Η JECFA προσδιόρισε NOAEL 74,8 mg TOS/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα, την υψηλότερη δόση που εξετάστηκε, για το συμπύκνωμα ενζύμου στη μελέτη 18 εβδομάδων σε αρουραίους. Η σύγκριση αυτού του NOAEL με την εκτιμώμενη διαιτητική έκθεση 0,443 mg TOS/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα έδωσε ένα MOE 169.

  • Ναταμυκίνη: Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, η JECFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την πρόκληση μικροβιακής αντοχής (AMR) και ότι ο κίνδυνος η ναταμυκίνη να έχει διαταρακτική επίδραση στο μικροβίωμα του ανθρώπινου γαστρεντερικού σωλήνα είναι χαμηλός. Η επιτροπή επιβεβαίωσε εκ νέου την ΑΔΙ 0-0,3 mg/kg σωματικού βάρους για τη ναταμυκίνη που καθορίστηκε στην 20ή συνεδρίαση της JECFA.

Η επιτροπή σημείωσε επίσης ότι οι NOAELs στις νέες μελέτες 13 εβδομάδων και 1 έτους σε αρουραίους (42 και 26 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα, αντίστοιχα), με την εφαρμογή ενός παράγοντα αβεβαιότητας 100 φορές, υποστηρίζουν την τρέχουσα ADI των 0-0,3 mg/kg σωματικού βάρους.

  • Νισίνη Α: Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, η JECFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την επαγωγή ΑΜΡ και ότι ο κίνδυνος η νισίνη να έχει διαταρακτική επίδραση στο μικροβίωμα του ανθρώπινου γαστρεντερικού σωλήνα είναι χαμηλός. Οι νέες τοξικολογικές πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες για την παρούσα αξιολόγηση δεν παρείχαν κανένα λόγο για την αναθεώρηση της ADI για τη νισίνη.

Η JECFA επαναβεβαίωσε την ΑΔΙ 0-2 mg/kg σωματικού βάρους για τη νισίνη που καθορίστηκε στην 77η συνεδρίασή της, αλλά σημείωσε ότι οι κρίσιμες τοξικολογικές μελέτες διεξήχθησαν με τη νισίνη Α- επομένως, η ΑΔΙ ισχύει μόνο για τη νισίνη Α.

  • Πολυγλυκερινικοί εστέρες λιπαρών οξέων: Κατά την 17η συνεδρίασή της, η JECFA καθόρισε ADI 0-25 mg/kg σωματικού βάρους για τους πολυγλυκερινικούς εστέρες λιπαρών οξέων, βάσει μακροχρόνιας μελέτης σε αρουραίους στην οποία δεν υπήρξαν επιπτώσεις σε 2.500 mg/kg σωματικού βάρους, την υψηλότερη δόση που εξετάστηκε. Ελλείψει νέων τοξικολογικών πληροφοριών, η παρούσα επιτροπή επιβεβαίωσε εκ νέου την ADI των 0-25 mg/kg σωματικού βάρους.

Η JECFA εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι ορισμένα πρόσθετα τροφίμων που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα για επαναξιολόγηση από την Επιτροπή του Κώδικα για τα Πρόσθετα Τροφίμων (CCFA) δεν είχαν νέα δεδομένα που να απαιτούνται για τη διενέργεια επαναξιολόγησης και ζήτησε από την CCFA να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας νέων δεδομένων προτού ένα πρόσθετο τροφίμων τεθεί σε προτεραιότητα για επαναξιολόγηση από την JECFA.

Επιπλέον, η επιτροπή σημείωσε ότι, κατά την εξέταση των ενζύμων ως βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, οι υποβολές από τον χορηγό δεν ήταν πάντα σύμφωνες με τις απαιτήσεις. Υπενθυμίζεται στους χορηγούς η απαίτηση να υποβάλλουν δήλωση που να περιγράφει λεπτομερώς τη δραστικότητα του ενζύμου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο