Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ακρυλαμίδιο στον καφέ: Σύγχυση για τα ασφαλή όρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑκρυλαμίδιο στον καφέ: Σύγχυση για τα ασφαλή όρια
spot_img

Γιατί τα Starbucks στις ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να αναρτήσουν προειδοποιητικές ταμπέλες για τον κίνδυνο καρκίνου

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά στα αμυλούχα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία (>120°C)

Αν και σε πρόσφατο άρθρο ανασκόπησης, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν σαφώς έναν γονιδιοτοξικό τρόπο δράσης στον οποίο βασίζονται οι νεοπλασματικές επιδράσεις του ακρυλαμιδίου, σε μία πρώτη αναζήτηση στην Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ανάκληση προϊόντων καφέ λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ακρυλαμίδιο ενώ στην σύσταση 2019/1888 της ΕΕ για το ακρυλαμίδιο δεν γίνεται αναφορά στον καφέ.

Το ακρυλαμίδιο που υπάρχει σε υψηλά επίπεδα στον καφέ, αναδύεται φυσικά κατά το καβούρδισμα των κόκκων και δεν είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Ταϋλάνδης.

Η Αρχή, απάντησε στις αναφορές ότι το ακρυλαμίδιο βρέθηκε σε 12 μάρκες προϊόντων καβουρδισμένου καφέ και 15 μάρκες στιγμιαίου καφέ. Η ένωση ανιχνεύθηκε σε διάφορες ποσότητες, με την υψηλότερη στα 954,47 μικρογραμμάρια ανά κιλό, η οποία ξεπερνά κατά πολύ το όριο ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή Codex Alimentarius που εφαρμόζει το Κοινό Πρόγραμμα Προτύπων Τροφίμων FAO/ΠΟΥ και η ΕΕ δεν έχουν ορίσει το μέγιστο επίπεδο της ένωσης σε κάθε είδος τροφίμου. Τα ασφαλή όρια των 400 μg/kg για τον καβουρδισμένο καφέ και τα 850 μg/kg για τον στιγμιαίο καφέ αποτελούν μόνο επίπεδα αναφοράς που χρησιμοποιούνται για τον ποιοτικό έλεγχο στην επεξεργασία τροφίμων.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Αρχής Weerachai Nolwachai είπε ότι το ακρυλαμίδιο παράγεται κατά την παραγωγή υψηλών θερμοκρασιών ορισμένων ειδών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του καβουρδίσματος κόκκων καφέ. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ακρυλαμίδιο ήταν επιβλαβές για τον άνθρωπο. Η ουσία θα αποφορτιστεί από το ανθρώπινο σώμα μέσω της ούρησης μέσα σε τρεισήμισι ώρες. Ως εκ τούτου, οι τακτικοί καταναλωτές καφέ δεν θα αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας μακροπρόθεσμα, είπε ο κ. Weerachai. (TNA)

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 στις ΗΠΑ, η Starbucks και άλλοι πωλητές καφέ, υποχρεώθηκαν από δικαστήριο της Καλιφόρνια να αναρτήσουν προειδοποίηση για τον κίνδυνο για καρκίνο που ελλοχεύει από την κατανάλωση καφέ λόγω των ακρυλαμιδίων και να μπουν στη λίστα λίστα Proposition 65 της Καλιφόρνια.

Η Starbucks έχασε την πρώτη φάση της δοκιμής στην οποία απέτυχε να δείξει ότι το επίπεδο ακρυλαμιδίου στον καφέ ήταν κάτω από αυτό που θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο καρκίνου. Στη δεύτερη φάση της δίκης, οι κατηγορούμενοι απέτυχαν να αποδείξουν ότι υπήρχε ένα αποδεκτό «εναλλακτικό» επίπεδο κινδύνου για την καρκινογόνο ουσία, έδειξαν δικαστικά έγγραφα.

Αρκετοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση συμβιβάστηκαν πριν από την απόφαση, συμφωνώντας να αναρτήσουν σήματα σχετικά με τη χημική ουσία που συνδέεται με τον καρκίνο και να πληρώσουν εκατομμύρια σε πρόστιμα, σύμφωνα με δημοσιευμένες αναφορές. Ο καφές πλέον δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Proposition 65 της Καλιφόρνια.

Πάντως η στάση του FDA σχετικά στο θέμα από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους είναι ότι οι επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι σαφείς και έχει ετοιμάσει απλώς συστάσεις για εταιρείες και καταναλωτές σχετικά με τον τρόπο μείωσης της ποσότητας ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο