Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
9.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση Μπύρας KRONENBOURG λόγω αιθυλενογλυκόλης – Σοβαρός κίνδυνος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση Μπύρας KRONENBOURG λόγω αιθυλενογλυκόλης - Σοβαρός κίνδυνος
spot_img

Δύο παρτίδες μπύρας Kronenbourg ανακλήθηκαν από την αγορά της Γαλλίας λόγω κινδύνου δηλητηρίασης.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας Rappel Conso, ανακοίνωσε την ανάκληση της Μπύρας 1664 White KRONENBOURG σε συσκευασία 12 μπουκαλιών των 25 cl με κωδικό 3080216036182 με αριθμό παρτίδας L087N1100 έως L087N1500 (ορατό στο επάνω μέρος της συσκευασίας και στο μπουκάλι) και ημερομηνία κατά προτίμηση έως 31/03/2025. Μετά από αναλύσεις στη μπύρα βρέθηκε αιθυλενογλυκόλη.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση το προϊόν είναι ακατάλληλο για κατανάλωση καθώς μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πόνο στην κοιλιά, ζάλη και έμετο.

Σε διεθνές επίπεδο, υπάρχουν αρχεία θανατηφόρων επεισοδίων που αποδίδονται στην κατάποση ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση (μπύρες και κρασιά) που περιέχουν αιθυλενογλυκόλη και διαιθυλενογλυκόλη από τη δεκαετία του 1980. Στη Βραζιλία, ένα σχετικά πρόσφατο κρούσμα (2020), όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση, συνδέθηκε με την κατάποση μπύρας μολυσμένης με αιθυλενογλυκόλη. 

Τα θύματα δηλητηρίασης παρουσίασαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικά συμπτώματα (παράλυση του προσώπου, οπτική θόλωση, αμαύρωση, αισθητηριακές αλλοιώσεις, φθίνουσα παράλυση και σπασμούς) και γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, έμετος ή / και κοιλιακός πόνος. Για την υπόθεση οδηγήθηκαν στο εδώλιο 11 άνθρωποι, ενώ το Δικαστήριο Minas Gerais μείωσε τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Brewery Backer από 100 εκατομμύρια δολάρια σε 5 εκατομμύρια δολάρια για την καταβολή αποζημίωσης στα θύματα.

Επιστημονική μελέτη έχει συστήσει στους ζυθοποιούς περιοδική παρακολούθηση των επιπέδων αιθυλενογλυκόλης και διαιθυλενογλυκόλης στις μπύρες, καθώς οι  ζυμομύκητες Saccharomyces cerevisiae έχουν τη δυνατότητα να εκκρίνουν αιθυλενογλυκόλη μέσω της μεταβολικής αποικοδόμησης της ξυλόζης, ενός σακχάρου που προέρχεται από ημικυτταρίνη. Τα επίπεδα αυτόματου σχηματισμού είναι συνήθως χαμηλά, χωρίς κίνδυνο οξείας/θανατηφόρου τοξικότητας, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα χρόνιας τοξικότητας λόγω αθροιστικής επίδρασης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο