Θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία μερίδας των καταναλωτών
Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη, με αποτέλεσμα να τους προκαλεί άγχος, ταχυπαλμία, αϋπνία ή στομαχικές διαταραχές. Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καρδιακά προβλήματα επίσης αποφεύγουν συχνά την καφεΐνη για λόγους υγείας, ενώ και οι έγκυες γυναίκες συχνά περιορίζουν ή αποφεύγουν την καφεΐνη για την ασφάλεια του εμβρύου, καθώς η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.
Στην αγορά υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρή μικροβιακή μόλυνση σε σαλάτες που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – Επείγουσα ανάκληση
Αρκεί να είναι καφέδες χωρίς καφεϊνη και να το εννοούν…
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ανάκληση για 692 περιπτώσεις αλεσμένου καφέ, που διανεμήθηκαν σε 15 πολιτείες, αφού ορισμένα από τα προϊόντα διαπιστώθηκε ότι είχαν εσφαλμένη επισήμανση ως ντεκαφεϊνέ, σύμφωνα με προειδοποίηση που κατατέθηκε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ( FDA ).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δε «βάζει» μυαλό η Frito-Lay! Μετά τα Lay’s ανακαλούνται κι άλλα πατατάκια της, λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα βακτήρια σε σαμπουάν της Henkel – Προκαλεί γαστρεντερικές λοιμώξεις, πνευμονία, ακόμα και σήψη

Η ανάκληση, η οποία ξεκίνησε από την Massimo Zanetti Beverage USA, περιλαμβάνει σακουλάκια 12 ουγγιών με τεχνητό άρωμα ελαφρού καβουρδισμένου καφέ ντεκαφεϊνέ με την επωνυμία Traverse City Cherry. Το προϊόν φέρει το UPC 0 70253 11080 1 και Ημερομηνία λήξεως 080325 V 15:37 C.”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Ντουμπάι: Οι λόγοι που «τα σπάει» σε όλη την Ευρώπη
Η ανησυχία οφείλεται στην εσφαλμένη επισήμανση της καφεΐνης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών που αποφεύγουν την καφεΐνη λόγω καταστάσεων υγείας, εγκυμοσύνης ή άλλων ιατρικών λόγων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνας γυναικολόγος εξηγεί γιατί η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η επιστήμη πίσω από τις ανακλήσεις – Δείτε πώς οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας ανιχνεύουν τις εστίες μολύνσεως
Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με διεγερτικά μπορεί επίσης να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Όσοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή την έχουν κόψει για λόγους υγείας μπορεί να αισθάνονται νευρικότητα, άγχος ή πεπτική δυσφορία, πονοκεφάλους ή αϋπνία, ειδικά αν ο καφές καταναλώθηκε αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ωστόσο, η κατανάλωση ενός από τα λανθασμένα επισημασμένα προϊόντα θα είχε μικρό αντίκτυπο σε όσους δεν έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη ή ιατρικούς περιορισμούς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χέννα μαλλιών: Είναι πραγματικά ασφαλής εναλλακτική των χημικών βαφών; – Έρευνα Κρατικού Χημικού Εργαστηρίου
Η ανάκληση ξεκίνησε για πρώτη φορά μέσω τηλεφώνου στις 13 Μαρτίου και ταξινομήθηκε επίσημα από τον FDA στις 25 Μαρτίου. Ο FDA χαρακτήρισε την ανάκληση ως Κλάση ΙΙ, υποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση του καφέ με λάθος ετικέτα δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, αλλά θα μπορούσε να εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για ορισμένα άτομα.
Ο καφές διανεμήθηκε από την SpartanNash Company, που εδρεύει στο Grand Rapids του Μίσιγκαν, και πωλήθηκε με την ετικέτα Our Family, μια μάρκα καταστήματος που είναι κοινή στις περιοχές Midwestern και Great Lakes.
Οι πληγείσες πολιτείες περιλαμβάνουν: Κολοράντο, Αϊόβα, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Νεμπράσκα, Οχάιο, Νότια Ντακότα, Ουισκόνσιν και Ουαϊόμινγκ.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.