Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε Ιταλικές σταφίδες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπαγορευμένο φυτοφάρμακο σε Ιταλικές σταφίδες
spot_img

Ιταλικές σταφίδες με απαγορευμένο στην ΕΕ φυτοφάρμακο, διανέμονται σε τρείς ευρωπαϊκές χώρες.

Το Βέλγιο ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από σταφίδες σουλτανίνες προέλευσης Ιταλίας.

Στις σταφίδες ανιχνεύτηκε το φυτοφάρμακο Chlorpyrifos σε ποσότητα 0,024 mg/kg, με μέγιστο επιτρεπτό  όριο 0,01 mg/kg (το όριο προβλέπεται για προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες όπου η χρήση του επιτρέπεται). Οι Ιταλικές σταφίδες εξάγονται από την Ιταλία, σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Μόνακο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης των Βελγικών αρχών, πρόκειται για τις σταφίδες “Uva Sultanina Bio Organic” από τη μάρκα Noberasco.

Tο chlorpyrifos-methyl είναι εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των παρασίτων εντόμων σε μια σειρά από καλλιέργειες, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για την επεξεργασία αποθηκευμένων δημητριακών και άδειων αποθηκών.

Το chlorpyrifos που είναι απαγορευμένο σε καλλιέργειες σε όλη την ΕΕ από το 2020, καθώς έχει «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικό για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο