Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια Τροφίμων μετά από πλημμύρα – Ποια τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσφάλεια Τροφίμων μετά από πλημμύρα - Ποια τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν
spot_img
spot_img

Χρήσιμες οδηγίες ασφάλειας τροφίμων μετά από σε συνθήκες πλημμύρας.

Εάν το σπίτι σας έχει πλημμυρίσει ή έχει διακοπεί η παροχή νερού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να προετοιμάζετε το φαγητό με ασφάλεια. Το νερό των πλημμυρών μπορεί να έχει μολυνθεί με λύματα, βαρέα μέταλλα, ζωικά και άλλα απόβλητα, από αποχετεύσεις ή τη γύρω περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια, ιούς ή χημικές ουσίες. Ορισμένοι ρύποι δεν μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας τυπικές πρακτικές καθαρισμού και υγιεινής και δεν μπορούν να αφαιρεθούν με τις κατάλληλες διαδικασίες μαγειρέματος. Η τήρηση απλών πρακτικών υγιεινής θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να αρρωστήσετε από πλημμυρικά νερά.

  • μην τρώτε τροφές που έχουν αγγίξει ή καλυφθεί από πλημμυρικά νερά ή λύματα
  • καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες εργασίας και τον εξοπλισμό της κουζίνας πριν τις χρησιμοποιήσετε με τα τρόφιμα – στο πλυντήριο πιάτων εάν μπορείτε ή χρησιμοποιώντας κατάλληλο απολυμαντικό
  • πετάξτε τις ξύλινες σανίδες κοπής και τις ξύλινες κουτάλες εάν έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας
  • καθαρίστε και απολυμάνετε το εσωτερικό του ψυγείου και των ντουλαπιών τροφίμων, εάν έχουν αγγίξει το νερό από την πλημμύρα
  • μην χρησιμοποιείτε επιφάνειες εργασίας ή αντικείμενα όπως πλάκες, εάν έχουν υποστεί ζημιά
  • εάν το νερό της βρύσης σας μπορεί να είναι μολυσμένο, βράστε το και ψύξτε το πριν το χρησιμοποιήσετε για να πλύνετε τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν, όπως φρούτα ή σαλάτα
  • Απορρίψτε τυχόν κονσερβοποιημένα τρόφιμα καθώς δεν μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν σωστά. 
  • Απορρίψτε τα δοχεία χυμού/γάλακτος/βρεφικής φόρμουλας από χαρτόνι. 
  • Απορρίψτε τα γυάλινα δοχεία και τα δοχεία με βιδωτά καπάκια, και κουμπωτά.
  • Μετά την έκθεση σε πλημμυρικά νερά, τα εμπορικά παρασκευασμένα τρόφιμα σε όλα τα μεταλλικά δοχεία πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σωστά πριν από τη χρήση. 
  • Μην χρησιμοποιείτε κατεστραμμένα δοχεία. Τα δοχεία φαίνονται κατεστραμμένα εάν υπάρχουν σημάδια διαρροής, οπών, τρυπημάτων ή εκτεταμένης βαθιάς σκουριάς ή σοβαρού βαθουλώματος που θα εμπόδιζε την κανονική στοίβαξη ή άνοιγμα. 

Επίσης για τα τρόφιμα σε δοχεία:

  1. Αφαιρέστε, αν είναι δυνατόν, τις ετικέτες που μπορεί να περιέχουν ακαθαρσίες.
  2. Πλύνετε με σαπούνι και ζεστό νερό χρησιμοποιώντας μια βούρτσα απολέπισης.
  3. Σκουπίστε όλη τη βρωμιά και τη λάσπη.
  4. Ξεπλύνετε με νερό που είναι ασφαλές για κατανάλωση. Οποιαδήποτε υπερβολική βρωμιά ή σαπούνι θα μειώσει την αποτελεσματικότητα της υγιεινής με χλώριο.
  5. Μεταφέρετε τα τρόφιμα σε καθαρισμένα και απολυμανμένα κουτιά το συντομότερο δυνατό
  6. Η συμπυκνωμένη βρεφική φόρμουλα σε καθαρισμένα και απολυμασμένα κουτιά πρέπει να αραιώνεται με καθαρό πόσιμο νερό

Εάν σας έχει διακοπεί το ρεύμα, για τα τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη

Εάν το ψυγείο σας δεν λειτουργεί για περισσότερες από τέσσερις ώρες, πετάξτε το φαγητό που υπάρχει μέσα

  • πετάξτε το παγωτό αν έχει μαλακώσει
  • κρέας και ψάρι που είναι ακόμα κάτω από 8°C μπορούν να μαγειρευτούν και να ξανακαταψυχθούν ή να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν
  • τα τρόφιμα στην κατάψυξη μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα για 24 ώρες ή περισσότερο – όσο πιο γεμάτος είναι ο καταψύκτης, τόσο περισσότερο το περιεχόμενο θα παραμείνει παγωμένο
  • αποθηκεύστε τα ανοιγμένα τρόφιμα σε ένα δοχείο με καπάκι για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα δεν θα μολυνθούν

Εάν έχετε επιχείρηση τροφοδοσίας και έχετε πληγεί από πλημμύρες, ζητήστε συμβουλές από την περιβαλλοντική υπηρεσία υγείας της τοπικής αρχής.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται στο σπίτι

Εάν τα φρέσκα προϊόντα που καλλιεργείτε, είτε για να πουλήσετε είτε για δική σας κατανάλωση, έχουν μολυνθεί από πλημμυρικά νερά, για τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται ωμά:

  • πετάξτε κάθε προϊόν που έχει έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, εάν πρόκειται να καταναλωθεί ωμό, όπως μαρούλι ή φράουλες
  • είναι καλό να τρώτε προϊόντα που αναπτύσσονται πάνω από το νερό και δεν έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, όπως φρούτα σε δέντρα

Τα φρούτα ή τα λαχανικά που θα καταναλωθούν ωμά και θα φυτευτούν μετά την πλημμύρα δεν πρέπει να συλλέγονται για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την υποχώρηση του νερού από την πλημμύρα. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι τυχόν επιβλαβή μικρόβια στο έδαφος από το νερό της πλημμύρας δεν θα επιβιώσουν και δεν θα μολύνουν τα προϊόντα.

Εάν ο κύκλος ανάπτυξης της καλλιέργειας είναι μικρότερος από έξι μήνες, καθυστερήστε την αναφύτευση. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η συγκομιδή δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο έξι μήνες μετά την υποχώρηση του νερού από την πλημμύρα.

Δεν χρειάζεται να καθυστερήσετε την εκ νέου φύτευση εάν ο κύκλος ανάπτυξης είναι 6 μήνες ή περισσότερο, ή εάν τα φρούτα και τα λαχανικά θα μαγειρευτούν πριν καταναλωθούν.

Μπορείτε να φάτε φρούτα και λαχανικά που πρόκειται να μαγειρευτούν, ακόμα κι αν έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγείρεμα θα σκοτώσει τυχόν επιβλαβή μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν. Θυμηθείτε όμως να:

  • πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσετε, τα προετοιμάσετε ή τα μαγειρέψετε, για να μειώσετε τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης
  • προσέξτε να αφαιρέσετε τυχόν ορατό χώμα, κατά προτίμηση έξω από το σπίτι
  • Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό των προϊόντων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία

Οι τροφιμογενείς εστίες ασθενειών που προκαλούνται από το παθογόνο βακτήριο Staphylococcus aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων.

Μήνυση στον Αυγενάκη μετά τις καταγγελίες Χαρουτουνιάν για απευθείας αναθέσεις

Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν Κόκκαλης - Αυλωνίτης για τις καταγγελίες του προέδρου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» κατά Αυγενάκη.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα