Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων στα κιτ γευμάτων – Συμβουλές στους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσφάλεια τροφίμων στα κιτ γευμάτων - Συμβουλές στους καταναλωτές
spot_img

Η αναδυόμενη τάση παράδοσης “κιτ γευμάτων” στο σπίτι ενέχει κινδύνους ασφάλειας τροφίμων.

Τα κιτ γευμάτων είναι μια αναδυόμενη τάση τα τελευταία χρόνια κυρίως στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε από τη Σουηδία και είναι αρκετά δημοφιλή τον τελευταίο καιρό και στην Ελλάδα. Μια έξυπνη λύση για τους όλο ένα και πιο απαιτητικούς ρυθμούς που βιώνουν οι άνθρωποι παγκοσμίως και έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο χρόνο, και φυσικά λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα.

  Ουσιαστικά το κιτ γευμάτων είναι συνδρομητική υπηρεσία παροχής τροφίμων από εταιρίες που παρέχουν είτε προμαγειρεμένα τρόφιμα, είτε υλικά για να μαγειρέψουν οι καταναλωτές στην κουζίνα τους. Ατομικές μερίδες που γλιτώνουν σε μεγάλο βαθμό κόπο, χρόνο αλλά και σπατάλη, ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τυχόν τροφιμογενείς ασθένειες.

  Υπενθυμίζεται, πως έχουν περάσει μόλις 6 μήνες από το ξέσπασμα e-coli, από μοσχαρίσιο κιμά των κιτ γευμάτων HelloFresh. Ωστόσο οι μερίδες δεν ανακλήθηκαν, καθώς σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA, όταν ξέσπασε η επιδημία e-coli, ο συγκεκριμένος κιμάς δεν υπήρχε στο εμπόριο.

   Είναι πιθανόν λοιπόν, να μεταδοθούν αρκετές ασθένειες μέσα από κιτ γευμάτων καθώς πολλές διαδικτυακές εταιρίες που τα πωλούν στις ΗΠΑ, δεν ελέγχονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, σύμφωνα με το LAtimes. Μπορεί τα προϊόντα να μην είναι από τη φύση τους επικίνδυνα, ωστόσο οι καταναλωτές οφείλουν να είναι επιφυλακτικοί κυρίως με ευπαθή προϊόντα. Παρακάτω αναφέρονται μερικοί τρόποι προκειμένου να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα και να διαφυλαχθεί όσο περισσότερο γίνεται η ασφάλεια των καταναλωτών.

Έρευνα πριν την παραγγελία

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η εκάστοτε εταιρία που αφορούν τους χειρισμούς και τις τακτικές μαγειρέματος. Τρόποι διατήρησης της θερμοκρασίας που ενδείκνυται στο εκάστοτε τρόφιμο, είναι καθοριστικοί.

Άμεση παράδοση

Θα πρέπει να προγραμματίσουμε να παραλάβουμε αμέσως το κουτί με το γεύμα, ή αν δεν μπορούμε να φροντίσουμε να παραμείνει σε ένα όσο το δυνατόν πιο δροσερό μέρος, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη πιθανών βακτηρίων.

Εξονυχιστικός έλεγχος κατα την παραλαβή

Θα πρέπει να γίνει έλεγχος για πιθανές φθορές στο κουτί που μπορεί να έχουν επιτρέψει την είσοδο μικροβίων, καθώς και έλεγχος πως η εταιρία χρησιμοποιεί τον κατάλληλο εξοπλισμό για καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας.

Ταξινόμηση και αποθήκευση τροφίμων αμέσως

Θα πρέπει να ακολουθούνται σχετικές οδηγίες που αναγράφονται στο κιτ για τις προδιαγραφές του εκάστοτε προϊόντος. Αν δεν μαγειρευτεί κατευθείαν η τροφή, θα πρέπει να αποθηκευτεί στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αντίστοιχα.

   Φυσικά εκτός από τις επιπλέον συμβουλές προς αποφυγή τροφιμογενών ασθενειών, θα πρέπει να τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής και τροφίμων. Το τακτικό πλύσιμο χεριών, το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών που παραλαμβάνουμε, καθώς και η χρήση διαφορετικών επιφανειών κοπής για κάθε κατηγορία φαγητού, είναι καθοριστικά.

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα