Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
25.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ επιπέδων PFAS στο αίμα των βοοειδών και στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ επιπέδων PFAS στο αίμα των βοοειδών και στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης
spot_img

Η αξιολόγηση της επιτροπής για το ενδεικτικό όριο των συγκεντρώσεων PFAS στο αίμα των βοοειδών.

Το 2023, διαπιστώθηκε ότι το κρέας και το συκώτι βοοειδών από συγκεκριμένες βελγικές κτηνοτροφικές μονάδες παρουσίαζαν επίπεδα υπερφθοροοκτανεσουλφονικoύ οξέως (PFOS) υψηλότερα από τα επιτρεπτά όρια που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

- Advertisement -

Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην άμεση απαγόρευση της κυκλοφορίας των σχετικών προϊόντων στην αγορά, προκαλώντας έντονη ανησυχία στον κτηνοτροφικό κλάδο και στις αρμόδιες αρχές.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας (FASFC) επιδίωξε να διαμορφώσει ένα σαφές πλαίσιο διαχείρισης της μόλυνσης από PFAS, προκειμένου να βοηθήσει τους παραγωγούς να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Η επιτροπή αξιολόγησε τη δυνατότητα καθορισμού ενός ενδεικτικού ορίου για τις συγκεντρώσεις των PFAS στο αίμα των βοοειδών, ώστε να προσδιοριστεί κατά πόσο το κρέας και τα εντόσθια πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (Κανονισμός ΕΕ 2023/915).

Βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα και σε ανάλυση γραμμικής παλινδρόμησης μεταξύ των συγκεντρώσεων PFOS στο αίμα και στον μυϊκό ιστό, η επιτροπή καθόρισε ότι η συγκέντρωση PFOS στο πλάσμα αίματος που αντιστοιχεί στη νόμιμη μέγιστη περιεκτικότητα των 0,3 μg/kg στο κρέας είναι 6,2 μg/L. Το διάστημα εμπιστοσύνης 95% για αυτή την τιμή κυμαίνεται από 2,5 έως 23,4 μg/L.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή προτείνει μια κατευθυντήρια τιμή των 2,5 μg/L PFOS στο πλάσμα αίματος ως δείκτη πιθανής μη συμμόρφωσης. Παρόμοια τιμή θεωρείται ενδεικτικά αποδεκτή και για τις ενώσεις PFOA, PFHxS και PFNA, αν και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τον προσδιορισμό ακριβούς ορίου για αυτές τις ουσίες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα