Πρόληψη του E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) και του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS)
Σε πρόσφατη ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων ECDC, ενημέρωσε για αύξηση των κρουσμάτων E. Coli (STEC) και Λιστέρια που έφτασαν το 2023 στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007 όταν ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή επιτήρηση.
Η λοίμωξη STEC μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού ή άμεσης επαφής με μολυσμένα άτομα ή ζώα. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερίτιδα, εντεροκολίτιδα και αιματηρή διάρροια, και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (HUS), Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι η ομάδα που επηρεάζεται περισσότερο. Το HUS είναι μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με τη λοίμωξη από το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli O157:H7, σερότυπο του E. coli και κύριο εκπρόσωπο της ομάδας των STEC, που προκαλεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια και μερικές φορές οδηγεί στον θάνατο.
Η λοίμωξη εκδηλώνεται μέσα σε 3-4 ημέρες μετά τη μόλυνση (10 ημέρες το πολύ), από διάρροια που συχνά συνοδεύεται από αίμα, κοιλιακό άλγος και μερικές φορές έμετο που μπορεί να εξελιχθεί, μετά από περίπου μία εβδομάδα, σε HUS σε 5 έως 8% των περιπτώσεων. Τα άτομα με HUS, ειδικά τα παιδιά, εμφανίζουν στη συνέχεια σημάδια μεγάλης κόπωσης, ωχρότητας, μείωσης του όγκου των ούρων, η οποία γίνεται πιο σκούρα και μερικές φορές σπασμούς. Η νοσοκομειακή περίθαλψη μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταγγίσεις αίματος και/ή αιμοκάθαρση.
Για τον μετριασμό του κινδύνου λοιμώξεων και επιδημιών, θα πρέπει να δίνετε σημασία σε βασικούς κανόνες υγιεινής όπως:
- Μαγειρέψτε καλά το ωμό κρέας για να καταστρέψετε τα βακτήρια.
- Ο κιμάς και τα χάμπουργκερ πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι να μην είναι πλέον ροζ στη μέση.
- Αν σας σερβίρουν ένα μισοψημένο χάμπουργκερ ή άλλο προϊόν από κιμά σε ένα εστιατόριο, στείλτε το πίσω για περαιτέρω μαγείρεμα.
- Αποφύγετε τα μη παστεριωμένα ροφήματα όπως το γάλα
- Αποφύγετε τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θερμοκρασίες αποθήκευσης και μαγειρέματος
- Αποψύξτε τα τρόφιμα στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται σε ψυγείο με θερμοκρασία 4°C ή χαμηλότερη ή σε καταψύκτη με θερμοκρασία -17°C ή χαμηλότερη.
- Διατηρείτε τους χώρους προετοιμασίας φαγητού σας καθαρούς
- Ποτέ μην τοποθετείτε μαγειρεμένα χάμπουργκερ ή κιμά στο άπλυτο πιάτο που είχε ωμά μπιφτέκια.
- Πλύνετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά πριν τα φάτε.
- Κρατήστε το ωμό κρέας χωριστά από τα προϊόντα και άλλα τρόφιμα όταν ψωνίζετε και αποθηκεύετε είδη παντοπωλείου.
Πλύνετε τα χέρια σας, τις σανίδες κοπής, τους πάγκους, τα μαχαιροπίρουνα και τα σκεύη αφού αγγίξετε ωμό κρέας.
- Πλύνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας και την αλλαγή πάνας, καθώς και πριν χειριστείτε ή φάτε οποιοδήποτε φαγητό.
- Βεβαιωθείτε ότι τα άτομα με διάρροια, ειδικά τα παιδιά, πλένουν τα χέρια τους προσεκτικά και συχνά με σαπούνι για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης.
- Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παιδικών σταθμών/προσχολικής ηλικίας, όπου έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα λόγω εξάπλωσης από άτομο σε άτομο.
- Πάντα να πλένετε τα χέρια σας μετά από επαφή με ζώα φάρμας, περιττώματα ζώων και ζωικό περιβάλλον.
- Τα νεαρά μοσχάρια είναι ιδιαίτερα σημαντικοί φορείς του E. coli.