Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χλώριο στο κοτόπουλο για μεγαλύτερη ασφάλεια; Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας πείσουν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧλώριο στο κοτόπουλο για μεγαλύτερη ασφάλεια; Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας πείσουν
spot_img

Οι φόβοι για το κοτόπουλο που έχει υποστεί επεξεργασία με χλώριο και άλλες γεωργικές πρακτικές των ΗΠΑ έχουν χαρακτηριστεί από τους Αμερικάνους ως «εμπρηστικοί και παραπλανητικοί»

Ο Γούντι Τζόνσον, πρέσβης των ΗΠΑ στη Βρετανία, προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να ενστερνιστεί τις αμερικανικές γεωργικές μεθόδους και πιο συγκεκριμένα τη μέθοδο απολύμανσης του κοτόπουλου με χλώριο. Σε δήλωσή του στο BBC είπε μεταξύ άλλων, πως η διαδικασία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες της ΕΕ για την επεξεργασία των λαχανικών και ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της Salmonella και άλλων βακτηρίων.

Ενώ κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η ίδια η πλύση με χλώριο δεν είναι επιβλαβής, η ανησυχία είναι πως η επεξεργασία του κρέατος με χλώριο στο τέλος επιτρέπει την “φτωχότερη υγιεινή” σε άλλα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας.

Γιατί απαγορεύτηκε στην Ευρώπη το επεξεργασμένο με χλώριο κοτόπουλο;

Το πλύσιμο του κοτόπουλου με χλώριο και άλλα απολυμαντικά για την απομάκρυνση επιβλαβών βακτηρίων ήταν μια πρακτική που απαγορεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 1997 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων. Η απαγόρευση έχει σταματήσει σχεδόν όλες τις εισαγωγές κρέατος κοτόπουλου των ΗΠΑ, το οποίο γενικά αντιμετωπίζεται με αυτή τη διαδικασία.

Δεν είναι η ίδια η κατανάλωση χλωρίου για την οποία ανησυχεί η ΕΕ – στην πραγματικότητα το 2005 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε ότι “η έκθεση σε υπολείμματα χλωρίου που προκύπτουν από επεξεργασμένα σφάγια πουλερικών δεν θα απασχολούσε την ασφάλεια“. Οι συσκευασμένες σαλάτες που ξεπλένονται με χλώριο, είναι κοινές στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, η ΕΕ πιστεύει ότι η εξάρτηση από το πλύσιμο με χλώριο στο τέλος της διαδικασίας παραγωγής κρέατος θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αντιστάθμισης των κακών προτύπων υγιεινής – όπως τα βρώμικα ή πολυπληθή σφαγεία.

Αντ’ αυτού, η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων, είναι να διατηρηθούν υψηλά πρότυπα καλλιέργειας και παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει: «Ο κανόνας αυτός αποτελεί μέρος της ευρύτερης νομοθεσίας της ΕΕ που διασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, από το αγρόκτημα έως το πιάτο».

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους, λέγοντας ότι η απαγόρευση δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Προσπάθησε μάλιστα να παραπέμψει μια υπόθεση ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 2008.

Κοτόπουλο και Campylobacter στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια ανασκόπηση από ειδικούς των πηγών, της εξάπλωσης και του ελέγχου του Campylobacter από το Oxford Martin School στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις, αλλά καμία λύση δεν θα παρέχει τέλειο έλεγχο.

Περίπου 3.500 Βρετανοί νοσηλεύονται κάθε χρόνο με Καμπυλοβακτηρίωση, μια τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από μόλυνση με Campylobacter. Προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών οποιασδήποτε τροφιμογενούς νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι η νούμερο ένα αιτία βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης. Ωστόσο, παρά την πτώση των επιπέδων του παθογόνου βακτηρίου στο κοτόπουλο τα τελευταία πέντε χρόνια, τα επίπεδα ασθένειας δεν έχουν μεταβληθεί, όπως αναφέρει το Food and Drink Technology.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Matthew Goddard από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν, δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στα Πρακτικά της Βασιλικής Εταιρείας Β και αποσαφηνίζει τα επιστημονικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα από διάφορες πηγές, προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα οι αποφάσεις πολιτικής και να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την ευρεία επιστημονική συναίνεση. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς ο επιπολασμός του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά Campylobacter αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει χαρακτηριστεί παθογόνο «υψηλής προτεραιότητας» από τον ΠΟΥ.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, περιλαμβάνουν ότι δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι η μακροχρόνια χρήση του πλυσίματος με χλώριο, όπως εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, μείωσε τα επίπεδα των βακτηρίων ή των τροφικών δηλητηριάσεων που προκλήθηκαν και ότι μια ευρύτερη σειρά μέτρων ελέγχου είχε ισχυρές αποδείξεις για τη συνολική αποτελεσματικότητά της.

Η βιομηχανία πουλερικών του Ηνωμένου Βασιλείου μείωσε με επιτυχία την ποσότητα κοτόπουλου λιανικής που βρέθηκε θετικό για το Campylobacter από 73% το 2014 σε 40% το 2018. Ωστόσο, οι περιπτώσεις ασθένειας δεν έχουν μειωθεί κατά την ίδια περίοδο.

Ο καθηγητής Goddard δήλωσε: «Από την εξέταση στοιχείων από όλο τον κόσμο, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ενιαία λύση επεξεργασίας, τύπος καλλιέργειας ή παρέμβαση δημόσιας εκπαίδευσης που να μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα».

Το πλήρες έγγραφο, «Μια ανασκόπηση της βάσης τεκμηρίωσης της φυσικής επιστήμης σχετικά με την πηγή, την εξάπλωση και τον έλεγχο των ειδών Campylobacter που προκαλούν ανθρώπινες ασθένειες» είναι διαθέσιμο στο https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2022.0400#d1e497.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπορείτε να φάτε ωμό σπανάκι;

Ποια ομάδα καταναλωτών πρέπει να προσέχει σχετικά με την κατανάλωση ωμού σπανακιού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο