Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντιδρούν οι Αμερικάνοι για τα νέα πρότυπα της ΕΕ στις εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΑντιδρούν οι Αμερικάνοι για τα νέα πρότυπα της ΕΕ στις εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες
spot_img

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζουν την αντίθεσή τους στους νέους κανονισμούς της ΕΕ για τις εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες. Επιπλέον όσοι αντιδρούν υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαίοι εξαγωγείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίποινα, εάν ο ΠΟΕ διαπιστώσει ότι τα αναγκαστικά πρότυπα της ΕΕ δεν συμμορφώνονται με τις εμπορικές συμφωνίες.

Την έντονη διαφωνία της στις νέες συμμορφώσεις που απαιτεί η ΕΕ για τις εισαγωγές τροφίμων εκφράζει η ομοσπονδία εξαγωγών κρέατος των ΗΠΑ, USMEF η οποία σε ανακοίνωσή της διερωτάται εάν η προσέγγιση αυτή και οι νέες προϋποθέσεις, είναι συμβατές με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού εμπορίου. Σύμφωνα με την USMEF η νέο πολιτική της ΕΕ για τις εισαγωγές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμούς της προσφοράς και σε υψηλότερο κόστος για τους ευρωπαίους παραγωγούς και καταναλωτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει πρόσκληση για να αξιολογήσει τη λογική και τη νομική σκοπιμότητα εφαρμογής των προτύπων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος της ΕΕ στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα διατροφής. Αν και υποστηρίζει τον γενικό στόχο της εργασίας για ένα παγκόσμιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων, η Ομοσπονδία Εξαγωγών Κρέατος των ΗΠΑ διαφωνεί σθεναρά ότι η εφαρμογή των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ στα εισαγόμενα προϊόντα θα συμβάλει σε αυτόν τον στόχο και υπέβαλε σχόλια ως απάντηση 

Ένα παράδειγμα της διαφοράς μεταξύ των προτύπων των ΗΠΑ και της ΕΕ, σύμφωνα με την USMEF , περιλαμβάνει το πλύσιμο του κοτόπουλου με χλώριο και άλλα απολυμαντικά για την απομάκρυνση επιβλαβών βακτηρίων. Μια τυπική πρακτική στις ΗΠΑ, το ξέβγαλμα απαγορεύτηκε από την ΕΕ το 1997 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν ενδιαφέρεται για το πλύσιμο αλλά τη διαδικασία παραγωγής ως πιθανή αιτία για τα κακά πρότυπα υγιεινής — όπως τα βρώμικα ή πολυσύχναστα σφαγεία.

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η εφαρμογή των προτύπων ή των κανονισμών σας σε μια χώρα εισαγωγής μόνο για χάρη της εφαρμογής τους χωρίς πολύ σαφείς, καθορισμένους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων δεν συμμορφώνεται», λέει η Cheyenne McEndaffer, Ανώτερη Διευθύντρια Εξαγωγικών Υπηρεσιών του USMEF. «Έχουμε μερικά από τα υψηλότερα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων στον κόσμο, αλλά αυτό υπαγορεύεται πραγματικά από εθελοντικές και εμπορικές πρακτικές σε επίπεδο εκμετάλλευσης, καθώς και από τρίτα μέρη και ρυθμιστικά πρότυπα σε επίπεδο σφαγείου. Επομένως, αυτό είναι πραγματικά το επίκεντρο αυτών των σχολίων, έχουμε δύο πολύ διαφορετικούς τρόπους για να φτάσουμε σε παρόμοια αποτελέσματα, και το να επιβάλλουμε μια χώρα ή συνδικαλιστική οργάνωση, στην περίπτωση της ΕΕ, να βαραίνει άλλες χώρες, απλά δεν έχει νόημα όταν δεν λαμβάνεις υπόψη τις διαφορετικές γεωγραφικές, κλιματικές, πολιτισμικές διαφορές ανά τον κόσμο».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα