Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές της Βρετανίας για την παράνομη πώληση βρώσιμων ειδών κάνναβης στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές τα προϊόντα πωλούνται κυρίως διαδικτυακά μέσω TikTok, Facebook Marketplace και Snapchat και δεν είναι σαφές πού παράγονται ή από ποιον.
Πρόκειται για προϊόντα διατροφής που περιέχουν το συστατικό της κάνναβης τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και υπάρχουν σε πολλές μορφές, αλλά κυρίως σε γλυκά ζελεδάκια. Η THC δεν έχει επιτρεπόμενο όριο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τρόφιμα.
Τον περασμένο Οκτώβριο η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας είχε εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με τα καραμελάκια ζελέ που περιέχουν κάνναβη καθώς τουλάχιστον έξι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών που τα κατανάλωσαν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Σύγχυση αρμοδιοτήτων: Το θέμα αφορά τις αρχές ασφάλειας τροφίμων ή την αστυνομία;
Η αρχές ασφάλειας τροφίμων είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της κανναβιδιόλης (CBD) σε νέα τρόφιμα, αλλά όχι για την THC, η οποία είναι μια ελεγχόμενη ουσία βάσει του νόμου περί κατάχρησης ναρκωτικών, για την οποία αρμοδιες είναι οι αστυνομικές αρχές.
Στη Σκωτία η Food Standards Scotland (FSS), Police Scotland και Public Health Scotland εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την παραγωγή και την ηλεκτρονική εμπορία βρώσιμων ειδών κάνναβης από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, ο Paul Tossell, επικεφαλής της ομάδας πολιτικής για τα νέα τρόφιμα είπε ότι το πρόβλημα ήταν έξω από τις αρμοδιότητες του οργανισμού καθώς «Εάν ένα προϊόν, που προορίζεται για κατανάλωση, περιέχει μια ελεγχόμενη ουσία, τότε θα μπορούσε να είναι ναρκωτικό και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί τρόφιμο, επομένως θα πρέπει να παραπεμφθεί στην αστυνομία».
Το Chartered Institute of Environmental Health (CIEH) δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την ανεξέλεγκτη πώληση αγαθών σε πλατφόρμες όπως το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Σε ό,τι αφορά το φαγητό, τα social media είναι σαν την Άγρια Δύση. Είδη όπως τα γλυκά κάνναβης προκαλούν ανησυχία. Εάν πωλούνταν στον κεντρικό δρόμο, θα υπήρχε απαίτηση να δηλώνονται τα συστατικά, να δηλώνεται η παρουσία αλλεργιογόνων και το όνομα του κατασκευαστή, έτσι ώστε οι αγοραστές και οι ρυθμιστικές αρχές να ενημερώνονται», δήλωσε η Julie Barratt, πρόεδρος του CIEH.
Όπως είναι τώρα, εμείς ως ρυθμιστικές αρχές δεν γνωρίζουμε περισσότερα από το ευρύ κοινό. Δεν ξέρουμε πού να βρούμε τους κατασκευαστές ή τι μπαίνει σε αυτά τα γλυκά ή σε ποια ποιότητα. Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους παραγωγούς για να συνεργαστούμε μαζί τους ή να αναλάβουμε δράση εναντίον τους, και έτσι συνεχίζουν να ανθίζουν.
«Τα γλυκά κάνναβης θα προσελκύσουν σαφώς τα παιδιά, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση κάνναβη περιέχεται στα γλυκά, ποια είναι η καθαρότητά της και ποια «δόση» είναι ασφαλής και ποια όχι. Όσοι θέλουν να αγοράσουν γλυκά κάνναβης γνωρίζοντας τι είναι θα το κάνουν, αλλά υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να τα φάνε τα παιδιά νομίζοντας ότι είναι απλά γλυκά ή ότι μπορεί να καταλαωθούν από άτομα που δεν γνωρίζουν ότι περιέχουν κάνναβη, και που δεν θα ήθελε να τα φάνε αν ήταν σωστά ενημερωμένοι».
Τα βρώσιμα προϊόντα κάνναβης μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν καθώς η συσκευασία μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από τα νόμιμα είδη. Τα βρώσιμα είναι ισχυρότερα από άλλα προϊόντα κάνναβης, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η κατάποση κάνναβης χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έχει επιπτώσεις που αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης. Τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροστομία, ναυτία, παραισθήσεις, δυσκολία στην αναπνοή και άγχος.
«Είναι η πώληση τέτοιων προϊόντων αντικείμενο έρευνας από την αστυνομία ή από τα πρότυπα περιβαλλοντικής υγείας και εμπορίας; Υποψιάζομαι και τα δύο, καθώς τα ναρκωτικά εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα, αν και δεν γνωρίζω ότι έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των υπηρεσιών για το ποιος είναι υπεύθυνος», είπε ο Barratt.
«Εάν υπάρχει αγορά για γλυκά κάνναβης και είναι νόμιμο προϊόν, δεν μπορούμε να αντιταχθούμε στην παρασκευή και την πώλησή τους, αλλά θα πρέπει να παρασκευάζονται σε κατάλληλα ρυθμισμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον και να υπόκεινται στις ίδιες διασφαλίσεις με οποιοδήποτε άλλο προϊόν διατροφής. Δυστυχώς, όσον αφορά την πώληση τροφίμων στο Διαδίκτυο, η νομοθεσία πρέπει να τρέχει για να συμβαδίσει και η επιβολή είναι πάντα ένα βήμα πίσω από τη νομοθεσία».
Πηγή: Food Safety News