Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Συνέδριο για την αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους σε θρεπτικά συστατικά και επιμολυντές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Συνέδριο για την αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους σε θρεπτικά συστατικά και επιμολυντές
spot_img

Η αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους (RBA) των τροφίμων θέτει σημαντικές επιστημονικές προκλήσεις δεδομένης της ανάγκης στάθμισης των διατροφικών και υγιεινών οφελών για διάφορους τύπους τροφίμων, έναντι των πιθανών κινδύνων για την υγεία όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι που υπάρχουν στα τρόφιμα. Η EFSA εχει εμπειρογνώμονες σε αυτόν τον τομέα να λάβουν μέρος σε ένα επιστημονικό συνέδριο για την RBA τον που ξεκίνησε εχθές και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

Οι συζητήσεις και τα βασικά αποτελέσματα του συνεδρίου θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των οδηγιών της Επιστημονικής Επιτροπής της EFSA για την RBA, που δημοσιεύθηκε το 2010. Η καθοδήγηση θα παρέχει μια ευρεία αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία και των οφελών για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών, και θα είναι η πρώτη από πολλές τέτοιες προγραμματισμένες αξιολογήσεις.

Η ροή και των τριών συνόδων ολομέλειας του συνεδρίου είναι διαθέσιμη ζωντανά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η επιστημονική μας γνώση συνεχίζει να αυξάνεται σχετικά με τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία που έχουν μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία άλλων ουσιών που περιέχονται στα ίδια τρόφιμα, όπως μολυσματικές ουσίες, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικά φάρμακα. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ερωτήσεων από τους διαχειριστές κινδύνου σχετικά με τη στάθμιση των οφελών για την υγεία και των κινδύνων από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων αυξάνεται.

Η ανάγκη για αυτό το συνέδριο προκλήθηκε από ένα αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την EFSA να παράσχει μια ενημερωμένη RBA της κατανάλωσης ψαριών σε σχέση με την παρουσία διοξινών και παρόμοιων με τις διοξίνες PCBs. Μετά από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες της EFSA, η EFSA και η Επιτροπή συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να λάβει υπόψη μια ευρύτερη ομάδα περιβαλλοντικών ρύπων.

Σχετικά με το συνέδριο

Το επιστημονικό συνέδριο έχει οργανωθεί για να συλλέξει απόψεις σχετικά με τις τρέχουσες ανάγκες και πιθανές προσεγγίσεις αυτού του είδους RBA ώστε να χρησιμεύσει ως εισροή για να εξετάσει η Επιστημονική Επιτροπή κατά την ενημέρωση του εγγράφου καθοδήγησής της. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να λάβουμε πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στη μεθοδολογία RBA, τις ανάγκες RBA και την εμπειρία από την εφαρμογή της. Το συνέδριο πραγματοποιείται διαδικτυακά. Η μορφή θα περιλαμβάνει ολομέλειες και ενδιάμεσες συνεδρίες με παρουσιάσεις από διεθνούς φήμης βασικούς ομιλητές. Οι συνεδρίες της ολομέλειας μεταδίδονται ζωντανά και θα είναι διαθέσιμες μετά την εκδήλωση σε αυτήν τη σελίδα.

Ποιος παρευρίσκεται στο συνέδριο;

Εμπειρογνώμονες στην αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους, αξιολογητές κινδύνου και διαχειριστές κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, άλλες εθνικές αρχές, διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ και του FAO, καθώς και ενδιαφερόμενα μέρη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα