Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δηλητηριάσεις από παιδικό χυμό στις ΗΠΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με μόλυβδο στο αίμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔηλητηριάσεις από παιδικό χυμό στις ΗΠΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με μόλυβδο στο αίμα
spot_img

Στον χυμό μήλου εκτός από μόλυβδος, εντοπίστηκε και χρώμιο.

Υψηλά επίπεδα χρωμίου, εκτός από μόλυβδο, εντοπίστηκαν στους χυμούς μήλου Wanabana, Schnucks και Weis της εταιρείας Astrofoods, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν τέλος στις ΗΠΑ. Από 287 θύματα που είχαν ανακοινωθεί συνολικά πριν από μία εβδομάδα, ο αριθμός έφτασε στα 321 σε 38 πολιτείες. Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων των ΗΠΑ CDC αναφέρει πως «κρούσμα» θεωρείται κάθε παιδί με επίπεδο μολύβδου στο αίμα 3,5 μg/dL ή υψηλότερο. Η αύξηση του αριθμού των θυμάτων αποδίδεται στο γεγονός πως παρά την ανάκληση των επικίνδυνων προϊόντων, ο χυμός έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και κάποιοι τον αγοράσει και αποθηκεύσει.

Το επίπεδο χρωμίου που ανιχνεύθηκε στα δείγματα κανέλας που υπάρχει μέσα στον χυμό, απέδωσε 1201 και 531 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Στο αίμα των θυμάτων, βρέθηκε 500 φορές περισσότερος μόλυβδος από τα υψηλότερα ανεκτά επίπεδα και πηγή της μόλυνσης είναι η κανέλα που περιέχουν οι χυμοί. Στον χυμό μήλου, που πωλείται σε σακουλάκια συσκευασμένα για παιδιά, η περιεκτικότητα σε μόλυβδο ήταν χιλιάδες φορές υψηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα. 

Υπενθυμίζεται πως επίτροπος της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ FDA, είχε δηλώσει πως η μόλυνση του προϊόντος οφείλεται σε σκόπιμη ενέργεια και όχι σε αστοχία στην παραγωγή και προστέθηκε μόλυβδος στην κανέλα που περιέχει ο χυμός (προέλευσης Εκουαδόρ) για να αυξηθεί το βάρος του προϊόντος.

Το χρώμιο (VI) είναι γνωστό καρκινογόνο. Η ακριβής μορφή του χρωμίου στα ανακληθέντα προϊόντα μήλου δεν είναι σαφής. Ωστόσο, ο χρωμικός μόλυβδος έχει αναφερθεί ως μολυσματικός παράγοντας σε μπαχαρικά και τρόφιμα. Oι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με χρώμιο (VI), με τη μορφή χρωμικού μολύβδου, δεν είναι καλά κατανοητές. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ποσότητα του χρωμίου που απορροφάται από την κατάποση μολυσμένων τροφίμων, όμως η κατάποση χρωμίου που υπερβαίνει τις διατροφικές συστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο, διάρροια, αναιμία, νεφρική και ηπατική δυσλειτουργία.

Ο μόλυβδος είναι τοξικός για τον άνθρωπο και μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας ή κατάστασης υγείας. Η προστασία των παιδιών από την έκθεση στον μόλυβδο είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή είναι πιο ευαίσθητα στην τοξικότητα από μόλυβδο. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν εμφανή άμεσα συμπτώματα.  Ωστόσο, ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μολύβδου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, προβλήματα ακοής και ομιλίας και επιβράδυνση της ανάπτυξης και ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως χαμηλότερο IQ, μειωμένη ικανότητα προσοχής και χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Τα παιδιά που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες μολύβδου μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από μόλυβδο, συμπεριλαμβανομένων

  • Κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα και ναυτία
  • Αναιμία
  • Αδυναμία και κόπωση
  • Σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένων επιληπτικών κρίσεων, εγκεφαλοπάθειας και κώματος)

Οι επιπτώσεις της έκθεσης στην υγεία είναι πιο επιβλαβείς για τα παιδιά  ηλικίας κάτω των έξι ετών, επειδή το σώμα τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει γρήγορα. Τα μικρά παιδιά τείνουν επίσης να βάζουν τα χέρια τους ή άλλα αντικείμενα, τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα με σκόνη μολύβδου, στο στόμα τους, επομένως είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε μόλυβδο από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα