Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δηλητηριάσεις παιδιών από παιδική τροφή – Νέα ενημέρωση από τον FDA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔηλητηριάσεις παιδιών από παιδική τροφή – Νέα ενημέρωση από τον FDA
spot_img

Η νοθεία μπαχαρικών που προστίθενται σε διάφορα τρόφιμα στο στόχαστρο των αρχών στις ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο του 2023, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ, FDA, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, ξεκίνησε μια έρευνα για αναφορές παιδιών με αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα, υποδεικνύοντας πιθανή οξεία τοξικότητα από μόλυβδο. Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 519 παιδιά με αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους από πρώτη παιδική τροφή μήλου με κανέλα.

Η έρευνα οδήγησε την FDA να εκδώσει προειδοποίηση ασφαλείας και μια εταιρεία – WanaBana – και να ξεκινήσει ανάκληση των προϊόντων πρώτης παιδικής τροφής από μήλο Apple Cinnamon Fruit Puree στα τέλη Οκτωβρίου 2023. Οι θήκες WanaBana είχαν πουληθεί σε καταστήματα λιανικής πώλησης με έκπτωση.

Τον Νοέμβριο του 2023, η WanaBana επέκτεινε την ανακοίνωση ανάκλησής της για να συμπεριλάβει επιπλέον μάρκες προϊόντων. Επίσης, υπόκεινται σε ανάκληση: 1) ορισμένα πουγκάκια μήλου με γεύση κανέλας Schnucks και πακέτα ποικιλίας και 2) ορισμένα πουγκάκια σάλτσας μήλου κανέλας Weis.

Μετά από έρευνες ο FDA εντόπισε την πηγή μόλυνσης: «αυτό το συμβάν μόλυνσης ήταν αποτέλεσμα νοθείας της κανέλας που χρησιμοποιείται στον πουρέ μήλου με οικονομικά κίνητρα» αναφέρει στην σημερινή της ανακοίνωση η αρχή.

Ο FDA αναφέρει ότι θα συνεχίσει να διερευνά ενεργά πώς μολύνθηκαν οι θήκες από πουρέ φρούτων κανέλας μήλου της WanaBana , οι οποίες ανακλήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου λόγω των υψηλών επιπέδων μολύβδου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της δουλειάς που έχει κάνει ο οργανισμός για να διασφαλίσει ότι κανείς άλλος δεν αγοράζει τα σακουλάκια με τη σάλτσα μήλου έχει τελειώσει.

Ο FDA θα δώσει συνέχεια σε αυτά τα ευρήματα και θα συνεχίσει τις δραστηριότητες επιτήρησης σχετικά με τα εισαγόμενα μπαχαρικά για να αποτρέψει την μη ασφαλή κανέλα από το να φτάσει στους καταναλωτές στις ΗΠΑ. Εκτός από τη συνεχιζόμενη συνεργασία με παρασκευαστές, διανομείς και λιανοπωλητές για την αφαίρεση μη ασφαλών προϊόντων από την αγορά και την περαιτέρω έρευνα για τις πηγές μόλυνσης από μόλυβδο, η FDA συνεχίζει επίσης τη δειγματοληψία μέσω του προγράμματος παρακολούθησης Toxic Elements , στοχευμένων αναθέσεων και μέσω δοκιμών από πολιτείες . Αυτή η δοκιμή μιας ποικιλίας τροφίμων περιλαμβάνει χρωματιστά μπαχαρικά που προσφέρονται προς πώληση στις Η.Π.Α.

Να σημειωθεί ότι μετά από τις μαζικές δηλητηριάσεις από μόλυβδο, άλλαξε ο νόμος στην πολιτεία του Μέρυλαντ και από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι παραγωγοί παιδικών τροφίμων, θα πρέπει  να διεξάγουν αναλύσεις στις παιδικές τροφές για τοξικά βαρέα μέταλλα πριν συσκευάσουν μεμονωμένες μονάδες παιδικών τροφών προς πώληση. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2026, θα είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν  ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις δοκιμές και να παρέχουν στους καταναλωτές δημοσίως στον ιστότοπο τους έναν σύνδεσμο με  οδηγίες και πληροφορίες με  τα αποτελέσματα των δοκιμών ή έναν συγκεκριμένο κωδικό στην ετικέτα της παιδικής τροφής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα